Ο Χρήστος Ποτόλιας ζητά απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για τις απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητά από το Σώμα «στήριξη χωρίς μισόλογα και ναι μεν αλλά» στους «133»

Την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας [διαβάστε την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης πατώντας εδώ] και ο Χρήστος Ποτόλιας ζητά να μπούνε ως «πρώτο, έκτακτο και επείγον» θέμα προς συζήτηση στο Σώμα οι ομαδικές απολύσεις εργαζομένων στην πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων της Καβάλας.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Καβάλας καταγγέλλει τις απολύσεις που μεθοδεύει η εργοδοσία «με τις πλάτες της Κυβέρνησης» και ζητά με επιστολή του προς τον Δήμαρχο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να στηρίξουν με απόφαση «χωρίς μισόλογα και να μεν αλλά» τους υπό απόλυση εργαζόμενους των Λιπασμάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής-αιτήματος Ποτόλια-Λαϊκής Συσπείρωσης.

«Κύριε Πρόεδρε,
Μετά τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις σε ότι αφορά το εργασιακό μέλλον 133 εργαζόμενων στα λιπάσματα, όπου η εταιρία, αξιοποιώντας τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, σχεδιάζει ομαδικές απολύσεις. Σημειώνουμε ότι αυτές οι απολύσεις αφορούν σε έμπειρους εργαζόμενους για την ασφαλή λειτουργία χημικού εργοστασίου.

Την κάθοδο των εργαζόμενων στην Αθήνα, προκειμένου να συναντήσουν τον Υπουργό αρμόδιο για τα θέματά τους, όπου η κυβέρνηση τους «υποδέχθηκε» με τα ΜΑΤ.

Τον Υπουργό, ο οποίος τους συνάντησε μετά από την επιμονή τους να μην υποχωρήσουν αν δεν τους δεχτεί και τη συμπαράσταση σωματείων και φορέων της προτέυουσας, να τους δίνει κούφιες υποσχέσεις, ότι θα κάνει δήθεν παρέμβαση στο μεγαλοεργοδότη του εργοστασίου ώστε να παραμείνουν στη δουλειά τους (άραγε για τα συμφέροντα τίνος η Κυβέρνηση με αυτό τον Υπουργό ολοκληρώνει αυτό που έκαναν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις –ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ/ΣΥΡΙΖΑ– σχετικά με την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων;).

ΘΕΩΡΟΥΜΕ

Ότι πρέπει, οφείλεται κατά την άποψή μας, την οποία διατυπώσαμε με επιστολή μας και στις 18-05-2021, να φέρετε στη συνεδρίαση της Τρίτης (15-06-21) ως πρώτο έκτακτο και επείγον θέμα «συζήτηση και λήψη απόφασης -χωρίς μισόλογα και ναι μεν αλλά-, στήριξης του αγώνα των εργαζόμενων στα λιπάσματα για το δικαίωμα στη δουλειά, την καταγγελία των απολύσεων που μεθοδεύει η εταιρία με τις πλάτες της κυβέρνησης».     

Ως Λαϊκή Συσπείρωση στεκόμαστε δίπλα στους δίκαιους αγώνες των εργαζόμενων στα λιπάσματα και τους καλούμε και μέσα από τη μάχη που δίνουν σήμερα απέναντι στις απειλές για απολύσεις, να βγάλουν συμπεράσματα και να προσανατολίσουν τον αγώνα τους ενάντια σε εργοδοσία – κυβέρνηση και στα σχέδιά τους, με κριτήριο τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους. Να παλέψουν για την άμεση λειτουργία του εργοστασίου των λιπασμάτων με εργαζόμενους με μόνιμη σταθερή δουλειά, την επαναφορά των 133 εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους, την εξόφληση των αποδοχών που τους οφείλονται. Να στοιχηθούν στον αγώνα απέναντι στο νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το οκτάωρο».