Λαϊκή Συσπείρωση: Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΑΟΚ στη «SuperLeague 2» να είναι μόνο αγωνιστικές και όχι επιχειρηματικές

Ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Ποτόλια με αφορμή τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις σε ότι αφορά το παρόν και το μέλλον του συλλόγου

Με αφορμή τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στον ΑΟΚ ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Ποτόλιας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι κατά την άποψη του οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της ομάδας, αλλά και όλων των υπολοίπων ομάδων στη «SuperLeague 2», θα πρέπει να είναι μόνο αγωνιστικές και όχι επιχειρηματικές.

Ο κ. Ποτόλιας επισημαίνει επίσης ότι εδώ και λίγα χρόνια ότι το ποδόσφαιρο μετατράπηκε από παιχνίδι των πολλών σε μπίζνες των λίγων και ότι το ερασιτεχνικό κομμάτι του παραγκωνίστηκε.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

«Το όψιμο «ενδιαφέρον» της δημοτικής αρχής και άλλων παρατάξεων για τον ΑΟΚ είναι αν μη τι άλλο υποκριτικό»

«Οι τελευταίες εξελίξεις στον ΑΟΚ με τον κίνδυνο να μην συμμετέχει στην κατηγορία «Super League 2» να είναι πέρα από προφανής, αποδεικνύουν την ουσία του εμπορευματοποιημένου επαγγελματικού αθλητισμού: αυτό που κατέκτησε η ομάδα, με τις προσπάθειες των αθλητών, των προπονητών, των παραγόντων και των φιλάθλων, μέσα στο γήπεδο, κρίνεται τελικά εξωαγωνιστικά! Τα κριτήρια; Οι εγγυητικές επιστολές, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το businessplan! Με λίγα λόγια το αν και κατά πόσο η ομάδα μπορεί να σταθεί «ανταγωνιστικά» ανάμεσα σε άλλες «επιχειρήσεις – ομάδες».

Η «προσμονή» του «σωτήρα» – επιχειρηματία είναι έργο που έχουμε ξαναδεί. Από «σεΐχηδες» των ΗΑΕ μέχρι επενδυτές – φαντάσματα (επιχειρηματίες, τραγουδιστές, ηθοποιοί κλπ) που εξαφανίζονταν προτού αλέκτωρ λαλήσαι… και από μεγαλοσχήμονες βιομηχάνους και εφοπλιστές που εξασφαλίζουν μαζί με τα εκατομμύρια της κερδοφορίας των ομάδων τους, τζάμπα γήπεδα, υποδομές, δανειοδοτήσεις με ευνοϊκούς όρους, ρυθμίσεις χρεών, διαγραφές κτλ, αφού στα χέρια τους έχουν πλέον πολιτική επιρροή, ιδιωτικούς «στρατούς» (βλ. οργανωμένοι οπαδοί). Την ώρα μάλιστα που ο ερασιτεχνικός αθλητισμός πνέει τα λοίσθια, γεγονός που καθρεφτίζεται ενίοτε και σε μη «κερδοφόρα» αθλήματα, όπως με τραγικό τρόπο αναδείχθηκε τις τελευταίες μέρες με τις δηλώσεις Ιακωβίδη και άλλων αθλητών από τους Ολυμπιακούς του Τόκυο.

Οι όποιες προσπάθειες μικρομεσαίων επιχειρηματιών της πόλης, με βασικό κίνητρο την αγάπη τους για την ομάδα, προσκρούουν τελικά στα τείχη αυτού του πλαισίου που και οι ίδιοι υπηρέτησαν.

Το όψιμο «ενδιαφέρον» της δημοτικής αρχής και άλλων παρατάξεων που θεωρούν το μοντέλο του επαγγελματικού αθλητισμού ως «ιερό» και «όσιο» και που για τον ερασιτεχνικό, μαζικό, λαϊκό αθλητισμό διαθέτουν μόνο … ευχές, είναι αν μη τι άλλο υποκριτικό! Όταν για τα ερασιτεχνικά σωματεία, τους αθλητικούς συλλόγους στις γειτονιές, τις αναγκαίες υποδομές και τους απαραίτητους πόρους … σφυρίζουν αδιάφορα, τότε το να καλείς την κυβέρνηση να δώσει … παρατάσεις(!!!) για τον ΑΟΚ, αποτελεί κοροϊδία και εμπαιγμό.

Εδώ και χρόνια το ποδόσφαιρο μετατράπηκε από παιχνίδι των πολλών σε μπίζνες των λίγων.

Το ερασιτεχνικό κομμάτι του παραγκωνίστηκε. Υπάρχει κυρίως χάρη στο μεράκι κάποιων, ή στις περισσότερες περιπτώσεις μπλέκεται στα δίχτυα μικρότερων επιχειρηματιών, στην ουσία του βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, παραπεταμένο από τους «υπεύθυνους». Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) δεν βρίσκουν τους αναγκαίους πόρους για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Κατά την άποψή μας το ποδόσφαιρο πρέπει να βρίσκεται στον αντίποδα της σημερινής πραγματικότητας. Πρέπει να μαθαίνει τη νεολαία να είναι η ίδια πρωταγωνιστής στους αθλητικούς χώρους και όχι θεατής – καταναλωτής. Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν χωράνε ιδιώτες και μεγαλοσυμφέροντα σε αυτό.

Στη λογική μας δεν υπάρχουν ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, παρά μόνο αθλητικά σωματεία.

Είναι ανάγκη να υπάρξει ένα μεγάλο κίνημα σε αυτήν την κατεύθυνση από τους ανθρώπους του αθλητισμού, την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Πρέπει το μέτωπο κατά της εμπορευματοποίησης να γίνει ισχυρό.

Διεκδικήσεις που χρειάζεται να προταχθούν
— Αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των ομοσπονδιών και σωματείων.
–Σύγχρονες, δημόσιες, ανοιχτές και δωρεάν σε όλους αθλητικές εγκαταστάσεις.
— Η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό.
— Ιδιαίτερο βάρος: α) Στην υγεία των μαθητών – αθλητών. Με ευθύνη του κράτους να παρέχονται δωρεάν προληπτικές και εξειδικευμένες εξετάσεις. β) Στην εξασφάλιση της παρουσίας αθλίατρου σε όλες τις δραστηριότητες .

Μπροστά στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το «καραβάκι» η πραγματική στάση ευθύνης είναι η μαζική διεκδίκηση της κατάργησης του πλαισίου που λειτουργεί ως ασφυχτικός «κορσές». Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΑΟΚ και όλων των υπολοίπων ομάδων στη «SuperLeague 2» να είναι μόνο αγωνιστικές και όχι επιχειρηματικές. Όλα τα υπόλοιπα είναι για … λαϊκή κατανάλωση»!