Χρήστος Ποτόλιας: «Από την πίσω πόρτα» φέρνουν την ιδιωτικοποίηση του νερού

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης σχολιάζει το πρόβλημα με τα νιτρικά τα οποία εντοπίστηκαν στο δίκτυο του πρώην Δήμου Φιλίππων και καλεί τον λαό να συσπειρωθεί για να διεκδικήσει «τα αυτονόητα»

Μετά το θέμα με τα νιτρικά στο δίκτυο ύδρευσης του πρώην Δήμου Φιλίππων, ο επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χρήστος Ποτόλιας, επιρρίπτει ευθύνες σε κυβερνήσεις και Τοπική Αυτοδιοίκηση και καλεί τον λαό της περιοχής να συσπειρωθεί και να θέσει «ένα τέλος σ’ αυτό το έγκλημα σε βάρος του λαού, απορρίπτοντας όλα τα μείγματα διαχείρισης των καπιταλιστικών συμφερόντων γύρω από το νερό».

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Περίπου στα μισά του 21 αιώνα, η ακαταλληλότητα του νερού (αυξημένα νιτρικά) και οι πολλές διακοπές λόγω έλλειψης, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, σχεδόν σε όλα τα χωριά του π. Δήμου Φιλίππων, αποκαλύπτουν πλήρως την ουσία της «ανάπτυξης», που βρίσκεται πολύ μακριά από τις ανάγκες του λαού. Αυτής της «ανάπτυξης» που έχει αφήσει, για άλλη μια χρονιά, ολόκληρο τον π. Δήμο Φιλίππων χωρίς το βασικό κοινωνικό αγαθό, καθαρό νερό.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχουν τεράστιες ευθύνες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση, γιατί πρωτοστατούν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, που οδηγεί στην υποβάθμιση των έργων και των υποδομών για ύδρευση και άρδευση.

Η κυβέρνηση δε βρίσκει λεφτά προκειμένου να χρηματοδοτήσει το έργο της ύδρευσης της περιοχής, δεν πέρασε όμως πολύς χρόνος από τότε που βρήκε 100 εκ. ευρώ για τα πετρέλαια (Ενεργειακή), με την μεγαλοεργοδοσία να προχωράει στις «εθελούσιες» απολύσεις των εργαζόμενων. Σε απόλυτη σύμπνοια κυβέρνηση, Δήμος και Περιφέρεια περιμένουν την χορηγία-κοροϊδία του ΤΑΠ, συνεχίζοντας με το «Φωσκολικό» σήριαλ της ύδρευσης της περιοχής από τις πηγές του Κεφαλαρίου.

Μόνο η πάλη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, μπορεί να βάλει τέλος σ’ αυτό το έγκλημα σε βάρος του λαού, απορρίπτοντας όλα τα μείγματα διαχείρισης των καπιταλιστικών συμφερόντων γύρω από το νερό που συγκαλύπτουν τους πραγματικούς σκοπούς τους που δεν είναι παρά η ιδιωτικοποίηση «από την πίσω πόρτα».

Η λειτουργία της ΔΕΥΑΚ και συνολικά των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης όλης της χώρας, αποδεικνύει ότι λειτουργούν σαν ατόφιες καπιταλιστικές επιχειρήσεις (με δημόσιο μανδύα), με αποτέλεσμα ακριβό και ποιοτικά υποβαθμισμένο νερό και άνοιγμα του δρόμου για ιδιωτικοποίησή του.

Καλούμε τον λαό της περιοχής να συσπειρωθεί στα σωματεία του, να πάρει πρωτοβουλίες και να διεκδικήσει:

  • Άμεση κατασκευή της σύνδεσης με τις πηγές Κεφαλαρίου με χρηματοδότηση από το κράτος χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα επαρκείς δωρεάν ποσότητες εμφιαλωμένου νερού για οικιακή χρήση και όχι μέχρι τις επόμενες βελτιωμένες (?) μετρήσεις που λέει η ΔΕΥΑΚ
  • Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού
  • Να εξασφαλιστεί φθηνό και ποιοτικό νερό για όλα τα νοικοκυριά, χωρίς ανατιμήσεις, χαράτσια και πρόστιμα
  • Καμιά διακοπή υδροδότησης σε λαϊκά σπίτια λόγω χρεών, διαγραφή των προστίμων