Λαϊκή Συσπείρωση: Γιατί δεν θα ψηφίσουμε την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας

Για ενίσχυση του δημαρχοκεντρικού ρόλου του θεσμού και αύξηση του εισπρακτικού ρόλου των υπηρεσιών κάνει λόγο ο Χρήστος Ποτόλιας

Τους λόγους για τους οποίους δε θα ψηφίσει η παράταξη του τις προτάσεις για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Χρήστος Ποτόλιας. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας κάνει λόγο για ενίσχυση του δημαρχοκεντρικού ρόλου του θεσμού, ενώ παράλληλα σύμφωνα με την άποψη του αυξάνεται ο εισπρακτικός ρόλος των υπηρεσιών!

Ακολουθεί η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης

«Η τροποποίηση κινείται περαιτέρω σε αντιλαϊκή κατεύθυνση»

«Δεν ψηφίζουμε την Τροποποίηση που εισηγείται η διοίκηση γιατί θεωρούμε ότι κινείται περαιτέρω σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα και για τις αλλαγές που προτείνονται:

  1. «Αυτοτελές τμήμα διοικητικής υποστήριξης Δημάρχου» που αντικαθιστά το Ιδιαίτερο Γραφείο Δημάρχου.

Ενισχύει τον έτσι κι αλλιώς ενισχυμένο δημαρχοκεντρικό ρόλο της διοίκησης του δήμου, που μαζί με τους νόμους της σημερινής κυβέρνησης για την κυβερνησιμότητα αυξάνουν τις εξουσίες του (π.χ. διαβάζουμε στην εισήγηση: …..Υποστήριξη του Δημάρχου στη διαδικασία αξιολόγησης των υπηρεσιακών στελεχών -προσκλήσεις για συνέντευξη/καταχώρηση αξιολογήσεων κλπ-………   έχει την εξουσιοδότηση από τον Δήμαρχο να «μεταφέρει» προσωπικές εντολές του για εκτέλεση σχετικών υπηρεσιών……κ.α.).

  1. Αρμοδιότητες Κεντρικών Υπηρεσιών» και στο άρθρο 12 που δημιουργείται, προστίθενται οι αρμοδιότητες του “Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας”.

Ο δήμος αναλαμβάνει στα πλαίσια της “Πολιτικής Προστασίας” αρμοδιότητες του κράτους χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση, με τα γνωστά αποτελέσματα από πρόσφατες και παλαιότερες καταστροφές, που τις πλήρωσε ο λαός ακόμη και με τη ζωή του (π.χ. διαβάζουμε στην εισήγηση:……ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που συμβαίνουν στην περιοχή του Δήμου……..«Τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών» για φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές -και λοιπές απειλές- …….αποκατάστασης των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών…..κ.α.).

  1. Στην Ενότητα Ε: «Υπηρεσίες Υποστήριξης» στο άρθρο 19 «Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών» καταργείται το «4. Τμήμα Αδειοδοτήσεων & Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων» με παράλληλη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο «Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας».

Μόνιμη έννοια των διοικούντων και όχι μόνο, είναι το “κυνήγι” των εσόδων, το χαράτσωμα και η κάθε φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα και όχι στις Α.Ε., όπως ισχυρίστηκε πρόσφατα σε τοποθέτησή μας ο αντιδήμαρχος επί των οικονομικών,  καθότι τις Α.Ε. δεν μπορούν να τις βρουν, για αυτό ονομάζονται και Α.Ε. -Άφαντες Εταιρείες, Άγνωστες Εταιρίες- (π.χ. διαβάζουμε στην εισήγηση:…….. ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ …….. η απουσία της οποίας οδηγεί  σε μεγάλες καθυστερήσεις στη βεβαίωση και είσπραξη των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων….. επίσης ……. αναμένεται να γίνει εξοικονόμηση προσωπικού το οποίο θα καλύψει τα υπηρεσιακά κενά που έχουν δημιουργηθεί με τη μετακίνηση των υπαλλήλων στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (Σημ.: δηλαδή με μπαλώματα προσπαθεί η διοίκηση να καλύψει την έλλειψη προσωπικού, αντί να διεκδικήσει μαζί με το λαό μόνιμες προσλήψεις) ……..συγκεντρώνει στοιχεία για την εξακρίβωση των υπόχρεων και του ύψους των χρηματικών υποχρεώσεων προς τον Δήμο….κ.α.).

  1. “Γραφείο αξιοποίησης δημοτικής περιουσίας”.

Στα πλαίσια του νέου διευρυμένου ρόλου που προώθησε ο Κλεισθένης Ι του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, για την καλύτερη πρόσδεση της Τ.Δ., στο άρμα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων στους δήμους και τις Περιφέρειες, γίνεται και η συγκεκριμένη τροποποίηση – προσαρμογή του Οργανισμού, για να μπορεί ο δήμος μας με καλύτερους όρους να προχωρά στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους (βλέπε ΕΤΑΔ – Καλαμίτσα, Πρωτοδικείο, Παλιά Μεραρχία-, ΕΣΚΙ ΚΑΠΟΥ – κατασκευή ΜΕΑ, Άσπρα Χώματα – πεντάστερα ξενοδοχεία- Εμπορικό Λιμάνι κ.α.) (π.χ. διαβάζουμε στην εισήγηση: …..διερεύνηση μεθόδων αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης…)».