Δήμος Καβάλας: Με μείωση δαπανών θα ισοσκελιστεί ο ελλειμματικός Ισολογισμός του 2022

«Πάγο» στην αύξηση των ανταποδοτικών έβαλε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας Γιάννης Προμούσας λόγω της ενεργειακής κρίσης – Που θα γίνουν μειώσεις 

Περιστολή, περικοπή δαπανών και «πάγο» στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών αποφάσισε ο Δήμος Καβάλας. Για την απόφαση αυτή μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Alpha Radio και το Βασίλη Ιωάννου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Καβάλας Γιάννης Προμούσας. Αρχικά είπε: «ο θεσμός της Οικονομικής Επιτροπής είναι ο σημαντικότερος  σε κάθε Δήμο και εκεί λαμβάνονται αποφάσεις, εγκρίσεις συμβάσεων  μελετών, χρηματοδοτικών εργαλείων, πρακτικών που προχωράνε και γενικότερα όλη η διαχείριση και όλα τα επενδυτικά προγράμματα. Εγκρίνονται επίσης οι αναμορφώσεις και οι προϋπολογισμοί των νομικών προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό έγινε συζήτηση για τον υπολογισμό των ανταποδοτικών τελών  για το 2022. Πέρυσι έγινε μεγάλη κουβέντα για τα ανταποδοτικά τέλη που ισχύουν τώρα. Στην αρχή ίσχυσε η πρόταση της διοίκησης και το δεύτερο εξάμηνο ίσχυσε η πρόταση της αντιπολίτευσης μετά από διάφορες προσφυγές. Ουσιαστικά κάναμε μια ανασκόπηση για το τι έγινε την φετινή χρονιά, μια ανασκόπηση για το πρώτο εννεάμηνο και μια εκτίμηση για τα εισπραχθέντα του 2021, όπως επίσης και μια εκτίμηση για τα πληρωθέντα του 2021, αφού περιμένουμε να τελειώσει η χρονιά αυτή».

Δεν βγαίνει καλό αποτέλεσμα από τα ανταποδοτικά

«Το αποτέλεσμα που βγαίνει δεν είναι πολύ ευχάριστο από την πορεία των ανταποδοτικών τελών. Φαίνεται ότι ο προϋπολογισμός με αυτά τα τέλη δεν είναι βιώσιμος. Αυτό που βοήθησε για να μπορέσουμε να βγάλουμε φέτος την χρονιά, ήταν το μεγάλο χρηματικό υπόλοιπο που είχαμε στην αρχή της χρονιάς και ήταν 902.000 ευρώ.  Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο και η αύξηση των τετραγωνικών που ήταν μέσα στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ , αλλά σημαντικό ρόλο έπαιξε πως και το πρώτο εξάμηνο είχαμε ελαφρώς αυξημένα τέλη και το δεύτερο ελαφρώς μειωμένα. Δηλαδή, όλη την χρονιά ήμασταν με τα μειωμένα τέλη, αλλά βοήθησε πολύ το μεγάλο χρηματικό υπόλοιπο που είχαμε στον Δήμο. Κάθε χρόνο από τα τέλη, την πορεία εσόδων- εξόδων, προκύπτει κάποιο αποθεματικό το οποίο μεταφέρεται. Αυτό ήταν αυξημένο και βοήθησε πολύ, σε αντίθεση με την φετινή χρονιά που το αποθεματικό υπόλοιπο  εκτιμάται πως θα είναι 143.000 ευρώ μόνο. Αν συγκρίνουμε τα δύο αποθεματικά θα έχουμε 700.000 λιγότερα».

Το 2022 θα ξεκινήσει με μικτό χρηματικό υπόλοιπο

«Φέτος ξεκινάμε με ένα μικρό χρηματικό υπόλοιπο, όμως η πορεία των εσόδων- εξόδων που θα έχουμε δεν είναι  τόσο ικανοποιητική  για να μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε τα έσοδα και τα έξοδα. Και εδώ είναι το θέμα. Η διαφορά που προκύπτει από την σχέση εσόδων –εξόδων για την περίοδο που θα διανύσουμε, βλέπουμε να είναι 340.000 ευρώ.  Εδώ έρχεται η Οικονομική Επιτροπή και θα παρουσιάσει όλα τα στοιχεία. Αφού εξετάστηκαν  όλα τα στοιχεία,  όλοι συμφωνήσανε προς την αντικειμενικότητα των αριθμών. Έγιναν ερωτήσεις σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και απαντήθηκαν.  Εξηγήσαμε ότι οι δαπάνες μειώθηκαν,  δεδομένου ότι πέρυσι στα ανταποδοτικά τέλη είχαμε βάλει  και τα έξοδα του Κυνοκομείου,  όπως και την δαπάνη για την ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών μας.  Φέτος τα βγάλαμε αυτά, μειώνοντας τις δαπάνες και πάμε να πάρουμε χρήματα από άλλους κωδικούς .

Αφού απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις, η συζήτηση επικεντρώθηκε  σε δύο επιλογές. Ή να πάμε σε αύξηση τελών ή σε μείωση δαπανών, ενώ οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης θεώρησαν πως πρέπει να πάμε σε μια συγκεκριμένη πρόταση. Η απάντηση που δώσαμε είναι η εξής: Στο πλαίσιο όλης αυτής της ενεργειακής κρίσης που υπάρχει και της αύξησης των τιμολογίων, δεν είναι  εύκολο να αυξήσουμε αυτούς τους λογαριασμούς. Αυτό θα πρέπει να γίνει με έναν αντικειμενικό τρόπο και  κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση για το πώς θα είναι  τα τέλη και οι συντελεστές τους. Μέχρι τώρα εμείς, όπως και πολλοί Δήμοι, βάζουμε για κάθε χρήση κάποιους συντελεστές και το τελειώναμε εκεί. Πρέπει να κάνουμε  μια πολύ σοβαρή συζήτηση  και να πάμε σε μια διαβάθμιση των συντελεστών, για να δούμε πολλά πράγματα, όπως τους εκπτωτικούς συντελεστές,  τις διαβαθμίσεις , τις επαγγελματικές  χρήσεις, τα απόβλητα που έχει ένα σπίτι, ένα ξενοδοχείο, μια επιχείρηση κλπ. Άρα αυτές οι διαβαθμίσεις θα πρέπει να γίνουν σε αναλογία. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε, όπως και αυτούς που δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν κάποιους αποθηκευτικούς χώρους  ή στάβλους, επειδή δεν έχουν ρευματοδότηση.

Όμως όταν χρησιμοποιείται ένας χώρος πρέπει να πληρώνονται τέλη, γιατί δημιουργούνται απόβλητα.  Αυτό που πρότεινα, για να μην μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία, είναι να συστήσουμε μια επιτροπή από την  Οικονομική Επιτροπή και  να συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Τελικά δεν ευόδωσε αυτή η πρόταση.  Έτσι τα μέλη της Επιτροπής δήλωσαν παρών, οπότε η επόμενη επιλογή που είχα, ήταν να ζητήσω από την Οικονομική Επιτροπή να εγκρίνει την μείωση των δαπανών, για να μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε  τον προϋπολογισμό και να μην έχουμε αυτό το έλλειμμα των 340.000. Ήταν η μόνη επιλογή που είχαμε, γιατί ήταν μονόδρομος. Τελικά, αποφασίστηκε να μειώσουμε κάποιες δαπάνες που αφορούν κυρίως επενδυτικά αγαθά και δυστυχώς θα στεναχωρήσουμε τον κ. Σταυρίδη που θέλει να πάρει κάποια οχήματα, μηχανήματα, απορριμματοφόρα και κάποια οχήματα 4χ4, γιατί αυτά που έχουμε στον στόλο μας είναι σε τραγική κατάσταση. Δεν θα μπορέσουμε όμως να τον ικανοποιήσουμε και δεν ξέρω πως μπορούμε να το δούμε για την επόμενη χρονιά.  Αυτή ήταν η πορεία της συζήτησης με λίγα λόγια».

 

Τα ανείσπρακτα τέλη που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη

«Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι τι λύσεις πρέπει να βρούμε για να προμηθευτούμε τελικά τα μηχανήματα. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, ξέρουμε πως θα πορευτούμε, αφού ο προϋπολογισμός είναι συγκεκριμένος. Εκεί που υπάρχει μια ελπίδα από την διοίκηση είναι  πως έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά στα ανείσπρακτα τέλη που ήταν σε χειμερία νάρκη από το 2017. Τώρα με τις εφαρμογές που έχουμε αρχίσαμε να τα παραμετροποιούμε  και γίνεται η μετάπτωση τους αμέσως στην υπηρεσία, τα επεξεργαζόμαστε και θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε τι έχουμε να παίρνουμε. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν θα πάρουμε τα χρήματα που μας χρωστάνε οι καταναλωτές, αλλά ίσως κάτι καταφέρουμε να μαζέψουμε. Και ίσως να βγάλουμε κάποια ποσά για να κάνουμε την προμήθεια κάποιων οχημάτων.  Όλα αυτά βέβαια θα μεταφερθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις .

Ως Οικονομική Επιτροπή και ως αντιδήμαρχος, ζήτησα από τον κ Χατζηκωνσταντίνου  που είναι ο  Γενικός Διευθυντής να εξετάσουμε ποιες από αυτές τις δαπάνες θα βγούνε, ώστε να  έχουμε μια νέα πρόταση, με λίγο τροποποιημένο τον προϋπολογισμό  που θα είναι ισοσκελισμένος. Αν υπάρξει μια πρόταση από την αντιπολίτευση, θα την συζητήσουμε και ίσως την ψηφίσουμε, αρκεί να είναι προς όφελος του Δήμου», είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Προμούσας.