Λαϊκή Συσπείρωση: Πολύ κοντά στο «μάτι του κυκλώνα», πολύ «μακριά» από ασφάλεια στην περιοχή μας

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης της Καβάλας με αφορμή την Ελληνοαμερικάνικη αμυντική συμφωνία και την αποβίβαση Αμερικάνικων στρατευμάτων στην Αλεξανδρούπολη

Κάλεσμα προς το λαό να μπει μπροστά και να σταματήσει τα κανόνια των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, που προετοιμάζονται για πόλεμο, στον οποίο θα χυθεί το αίμα των παιδιών του λαού, απευθύνει η Λαϊκή Συσπείρωση. Ακολουθεί η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης στο Δήμο Καβάλας.

«Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να κλείσουμε τα μάτια, να καλλιεργούμε τον εφησυχασμό»

«”Αναβαθμίζεται” επικίνδυνα η περιοχή της Αλεξανδρούπολης μετά τη νέα «αμυντική συμφωνία» για τις βάσεις, περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά μας, αφού βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά (150χιλ. δύο ώρες δρόμος).

Η εγγύτητα της όμορφης πόλης του Έβρου στη δική μας, που είναι ομορφότερη βέβαια, μπορεί να γίνει αντιληπτή αν αναλογιστεί κανείς ότι η “αποβίβαση”  που γίνεται αυτές τις μέρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με γιγαντιαίο αμερικανικό φορτηγό πλοίο, με πάνω από 120 ελικόπτερα και 1.000 στρατιωτικά οχήματα, γίνεται με τελικούς προορισμούς τη διασπορά τους σε Γερμανία, Λετονία, Πολωνία και Ρουμανία, δηλαδή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Θεωρώ βάσιμα ότι τα 150 χιλιόμετρα που μας χωρίζουν από το “μάτι του κυκλώνα” είναι ελάχιστα.

Η εγγύτητα της περιοχής μας σε περιοχή “υψηλού κινδύνου”, προκύπτει και από το γεγονός ότι το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μαζί με το λιμάνι της Δουνκέρκης (Dunkerque) στη Γαλλία, επιλέχτηκαν από τους Αμερικάνους για την ανάπτυξη σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1st Combat Aviation Brigade – CAB) που περιλαμβάνει 1.800 στελέχη, 50 «UH-60» και «HH-60» ελικόπτερα «Black Hawks», 10 «CH-47 Chinooks», 25 επιθετικά ελικόπτερα «AH-64 Apaches» και 1.800 τροχοφόρα οχήματα, ανάπτυξη που έγινε πριν μερικούς μήνες στα πλαίσια της “πρόβας πολέμου” που κάνουν οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοί τους στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Μ. Θάλασσας.

Αυτή η πολεμική προετοιμασία, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει σχέση με τη συμμετοχή στρατιωτικών Αμερικανονατοϊκών – ΕΕ δυνάμεων  σε γιγάντιες ασκήσεις, με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία, αλλά και αποστολής μηνύματος για τη διείσδυση της Κίνας στην περιοχή. Αφορούν σε υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών, που δεν έχουν σχέση με την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, αλλά αποτελούν “κόντρα” ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών της ευρύτερης περιοχής Βαλκανίων, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αφού οι “εξελίξεις” στην Αλεξανδρούπολη γίνονται σε ένα ακόμα πιο οξυμένο περιβάλλον, όπως φαίνεται από τα γεγονότα στη Λευκορωσία και γενικότερα στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και από τις ταυτόχρονες μετακινήσεις μεγάλων ρωσικών μονάδων, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους λαούς.

Αλλεπάλληλες είναι οι δηλώσεις αξιωματούχων του Ιράν και της Ρωσίας για τα αντίποινα που θα προχωρήσουν σε περίπτωση που θα δεχτούν οι χώρες τους επίθεση από υποδομές βάσεων που βρίσκονται στη χώρα μας, με πιο πρόσφατη τη δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ. Όπως δήλωσε, αναφερόμενος στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, «το πλησίασμα των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία θα προκαλέσει τα απαραίτητα ρωσικά στρατιωτικά αντίμετρα».

Να γιατί η Αλεξανδρούπολη, που βρίσκεται πολύ κοντά μας, αποτελεί περιοχή “υψηλού κινδύνου” και “μάτι του κυκλώνα”, να γιατί από τέτοια  “στρατιωτικά αντίμετρα” κινδυνεύει το σύνολο της περιοχής μας, της χώρας γενικότερα.

Είναι παραμύθι ότι η βάση στην Αλεξανδρούπολη προστατεύει το λαό της περιοχής μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αντίθετα περιπλέκει τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, την αντιπαράθεση των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας που αντιμάχονται για το ποια θα κυριαρχήσει οικονομικά και στρατιωτικά στην περιοχή. Αυτή η αντιπαράθεση και η στάση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ – με τις δήθεν κυρώσεις που συνεχώς αναβάλλονται – απέναντι στην Τουρκία είναι που αυξάνουν την επιθετικότητά της.

Επί πλέον τα “πήγαινε – έλα” Αμερικανών αξιωματούχων στην πόλη μας δείχνουν πόσο κοντά στο “μάτι του κυκλώνα” της Αλεξανδρούπολης βρισκόμαστε, αφού το λιμάνι της Καβάλας συμπεριλαμβάνεται στη «λίστα» ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, που μαζί με αυτό της Αλεξανδρούπολης αποτελούν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία για την ανάπτυξη των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, όπως παρουσιάζει σε κάθε ευκαιρία ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ.

Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να κλείσουμε τα μάτια, να καλλιεργούμε τον εφησυχασμό, όπως κάνουν τοπικοί και κεντρικοί “άρχοντες”  για τους κινδύνους που κρύβουν τέτοιες εξελίξεις στην περιοχή μας, να στρουθοκαμιλήσουμε στη στοχοποίηση και της πόλης μας, της ευρύτερης περιοχής και της χώρας ολόκληρης από αντίπαλα κέντρα, στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Και επειδή τις προετοιμασίες τις κάνουν για τον πόλεμο που ετοιμάζουν αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα όπου θα χυθεί αίμα των παιδιών του λαού από τα κανόνια τους, πριν είναι αργά, από σήμερα, από το Σάββατο στην εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική συμφωνία και τα βάση στην Αλεξανδρούπολη, και κάθε μέρα και ώρα σε όλη την περιοχή της ΑΜΘ, σε όλη τη χώρα απαιτείται, χρειάζεται επειγόντως, να μπει ο λαός μπροστά για να σταματήσει τα κανόνια τους, γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό…»!