Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας: Τα ανταποδοτικά χαράτσια πολλαπλασιάζονται…

Ανακοίνωση της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με επικεφαλής τον Χρήστο Ποτόλια για τη Μονάδα κομποστοποίησης στα όρια του οικισμού των Κρηνίδων

Για «επιπλέον αφαίμαξη των νοικοκυριών» κάνει λόγο η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Λαϊκή Συσπείρωση, σχολιάζοντας τη δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης στα όρια του οικισμού των Κρηνίδων, εκφράζοντας, παράλληλα τον φόβο ότι «θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε επιχειρηματικά συμφέροντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τσέπες των δημοτών, αλλά και για το περιβάλλον».

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Τη συγκεκριμένη μονάδα την αξιολογούμε εντάσσοντάς την στον συνολικό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στον Δήμο μας και στην Περιφέρεια.

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη μονάδα θα επιβαρύνει οικονομικά ακόμη παραπάνω τα λαϊκά νοικοκυριά για τη διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί η διαχείριση της μονάδας κομποστοποίησης είναι πέραν και έξω από αυτά που κάνει η ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ, για την οποία διαχείριση στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, ήδη τα  λαϊκά στρώματα πληρώνουν πολλά.

Ο λόγος που η μονάδα κομποστοποίησης θα επιβαρύνει επιπλέον την αφαίμαξη των νοικοκυριών, είναι ότι αυτή εντάσσεται σε σχεδιασμό και υλοποίηση στα πλαίσια του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης (ΤΣΔ) απορριμμάτων του Δήμου.

Αυτή η «υποχρέωση», που αγόγγυστα στήριξαν όλες οι παρατάξεις, ικανοποιήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου στα πλαίσια του ΕΣΔΑ (2016 κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), που όριζε ότι οι δήμοι αναλαμβάνουν, πλέον των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), την εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης (ΤΣΔ) αποβλήτων, με έμφαση στην ανακύκλωση, όπως άλλωστε σε αυτήν «ορκίζονταν» και τα προηγούμενα ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης).

Με τα σχέδια αυτά ο κάθε δήμος ξεχωριστά ή κατά ομάδες (έτσι προέβλεπε ο Εθνικός Σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ τότε, αλλά που κρατάει σήμερα και αυτός της ΝΔ), αναλαμβάνει ένα πρόσθετο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων, διαθέτοντας πρόσθετα κονδύλια, έμψυχο δυναμικό και ελεύθερους χώρους, που θα επιβαρύνουν φυσικά τις πλάτες των δημοτών.

Η συγκεκριμένη μονάδα, που υλοποιεί η σημερινή διοίκηση του Δήμου, θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε επιχειρηματικά συμφέροντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τσέπες των δημοτών, αλλά και για το περιβάλλον, δεδομένου ότι οι περικοπές κονδυλίων προς τους δήμους από την κεντρική διοίκηση είναι μεγάλες, παράλληλα με τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.

Να ακόμη ένας λόγος που τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δείχνουν καμία εμπιστοσύνη σε διοικήσεις και παρατάξεις, όσο φανταχτερό και να είναι το περιτύλιγμα που πλασάρουν την πραμάτεια τους, που είναι από χέρι αντιλαϊκή.

Καλούμε τον λαό της πόλης να αντιδράσει, να ανατρέψει τον σχεδιασμό (Δήμου, Περιφέρειας, Κυβέρνησης, ΕΕ) και να επιβάλει διαχείριση των απορριμμάτων με βάση το λαϊκό συμφέρον:

  • Καμιά εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων γιατί φορτώνει το κόστος στα λαϊκά στρώματα με τέλη, ανταποδοτικά χαράτσια, πρόστιμα κλπ
  • Διαχείριση των απορριμμάτων αποκλειστικά από δημόσιο-δημοτικό φορέα με όλες τις σύγχρονες μεθόδους (πρόληψη παραγωγής, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, υγειονομική ταφή υπολειμμάτων)
  • Στελέχωση της υπηρεσίας καθαριότητας με εργαζόμενους με μόνιμη θέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα
  • Απαγόρευση της καρκινογόνου καύσης