Λαϊκή Συσπείρωση: Είστε και εσείς πειθαρχημένοι υπηρέτες του κρατικού προϋπολογισμού

Ανακοίνωση της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για την ψήφιση του προϋπολογισμού-Οι προτάσεις και οι ενστάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης

Για ακόμη έναν «φορομπηχτικό» προϋπολογισμό στον Δήμο Καβάλας κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, Λαϊκή Συσπείρωση, σημειώνοντας ότι οι ΚΑΠ παραμένουν και πάλι καθηλωμένοι, ενώ παράλληλα καταθέτει τις προτάσεις της «για να έρθουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες».

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Καμία πρωτοτυπία και στον φετινό προϋπολογισμό. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έχετε γίνει ικανότατοι διαχειριστές της κυβέρνησης της ΝΔ. Υλοποιείτε κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική και δεν βγάζετε ούτε μια φωνή διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι και αυτήν τη χρονιά οι ΚΑΠ παραμένουν καθηλωμένοι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι διοικήσεις στο δήμο επίσης, αλλά τόσο οι προηγούμενοι όσο και εσείς είστε, ανεξάρτητα από μικροδιαφορές, πειθαρχημένοι υπηρέτες του κρατικού προϋπολογισμού.

Για μια ακόμα χρονιά, προϋπολογίζετε με οδηγό την άγρια δημοτική φοροληστεία, με τέλη, φόρους και «δικαιώματα».

Ενδεικτικά έχουμε αυξήσεις:

  • Υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 11,9% (Κ.Α. 06.00.031)
  • Τέλος για τη συλλογή και μεταφορά ογκωδών αντικειμένων 57% (Κ.Α. 06.00.0313.0002)
  • Δικαιώματα άρδευσης 22,6% (Κ.Α. 06.00.0331)
  • Δικαιώματα χρήσης κολυμβητηρίου 38% (Κ.Α. 06.00.0434.0003)
  • Έσοδα από χρήση παραλίας 213% (Κ.Α.  06.00.1694)

Ιδιαίτερο «ενδιαφέρον» για την φοροαφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών ο προϋπολογισμός δίνει στα Έσοδα Παρελθόντων Ετών (ΠΟΕ) με αύξηση της τάξης του 69% (Κ.Α. 06.00.2). Φυσικά αυτά αφορούν σε λαϊκά νοικοκυριά και μικροεπαγγελματίες, αφού μεγάλες επιχειρήσεις Α.Ε., οι οποίες οφείλουν μεγάλα ποσά, έγιναν «Άφαντες Εταιρίες» που δεν  εντοπίζονται {ενδεικτικά στον προϋπολογισμό του 2020 η συνολική συμμετοχή στα έσοδα του Δήμου «που προέρχονται από μεγάλες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία) είναι: 49.566,00 ευρώ» (0,08%), έγγραφο δήμου με αρ. πρ. 33131/16-12-2020}.

Επίσης το «σαφάρι» με το τέλος ελεγχόμενης στάθμευσης συνεχίζεται. Προϋπολογίζετε για είσπραξη από κλήσεις και πρόστιμα ποσό 1.350.000 ευρώ (Κ.Α. 06.00.3221.0001), που μαζί με το τέλος ελεγχόμενης στάθμευσης, θα φορτωθούν στις πλάτες του κόσμου που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα.

Από την άλλη, τα θεσμοθετημένα έσοδα από το κράτος παραμένουν τα ίδια ή μειώνονται

Ενδεικτικά έχουμε μειώσεις:

  • ΚΑΠ για λοιπούς σκοπούς 7% (Κ.Α. 06.00.0619)
  • Επιχορηγήσεις για κάλυψη λειτουργικών δαπανών 36% (Κ.Α. 06.00.12)
  • Επιχορήγηση  για ναυαγοσωστική κάλυψη 100% (Κ.Α. 06.00.1211.0010)
  • Προμήθειες τροφίμων ΤΕΒΑ 64% (Κ.Α. 06.00.1212.0061)
  • ΚΑΠ επενδυτικών για δράσης πυροπροστασίας 50% (Κ.Α. 06.00.1313.0001)
  • Αποκατάσταση Τεναγών Φιλίππων 83% (Κ.Α. 06.00.1328.0012)

Ανεπαρκέστατα είναι τα κονδύλια των Σχολικών Επιτροπών, που δεν επαρκούν στοιχειωδώς να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνει την πολιτική «διαχείρισης» του δήμου. Από πλευράς λειτουργιών, το πράσινο στέλνεται σε εργολαβίες, αυτό θα γίνει και με τη μονάδα κομποστοποίησης, η συντήρηση σε εταιρείες, τα όποια έργα αφορούν σε παρεμβάσεις βιτρίνας (Κ. Πλατεία, Πλατεία Καπνεργάτη, Παραλιακό μέτωπο κ.α.).

Σε σχέση με το προσωπικό, οι προσλήψεις απαγορεύονται, ενώ αυτές που εξαγγέλλονται είναι σκέτη κοροϊδία. Το σχέδιο των κυβερνώντων, που ακολουθεί πιστά και η σημερινή διοίκηση, είναι να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων (απόδειξη η μείωση κατά 29% των Ασφαλιστικών εισφορών Κ.Α. 06.00.413) και να αναγκαστούν οι δήμοι να εκχωρήσουν τις υπηρεσίες σε ιδιώτες-εργολάβους.

Είναι σίγουρο ότι υπάρχει περιθώριο να δοθούν χρήματα στους δήμους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι συνταξιούχοι, συνολικά τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν βαριά και άδικη φορολογία. Αυτά τα χρήματα που είναι του λαού και έπρεπε να επιστρέφουν στο λαό, για να αντιμετωπιστούν οι οξυμένες ανάγκες του, όμως πάνε συνειδητά στις τσέπες αυτών που έχουν το χρήμα και οι οποίοι έχουν φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις, θαλασσοδάνεια και αγύριστα κ.α..

Καταθέτουμε σχέδιο αντεπίθεσης για να έρθουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, οι δυνατότητες για την κάλυψή τους, αλλά και οι πολιτικές προϋποθέσεις για ένα άλλο ελπιδοφόρο μέλλον:

  • Για αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων, η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας και τον περιορισμό, την κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ, την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων
  • Για απαραίτητες προσλήψεις, μονιμοποίηση συμβασιούχων
  • Για έργα και υποδομές που τώρα είτε δεν θεωρούνται «επιλέξιμα» από την Ε.Ε. και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα – ΕΣΠΑ, είτε «κόβονται και ράβονται» στα μέτρα του συγκεκριμένου προϋπολογισμού, που αποδεδειγμένα δεν επαρκεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες
  • Για αντιπλημμυρικά έργα, ενίσχυση-επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας, ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας. Έργα αναβάθμισης και επέκτασης των υποδομών ύδρευσης (Δ.Δ. Φιλίππων) και αποχέτευσης

Ακόμα, όχι στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων, να ενισχυθεί η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Ταυτόχρονα, να μη χρυσοπληρώσουμε άμεσα και έμμεσα τη λειτουργία της πανάκριβης νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Περιγιάλι που θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Να μην προχωρήσει η καρκινογόνα καύση.