Λαϊκή Συσπείρωση: Κίνδυνος οικονομικής «ασφυξίας» στον Δήμο Καβάλας

Ερώτηση της παράταξης του Χρήστου Ποτόλια προς τη διοίκηση του Δήμου αναφορικά με τις ενέργειες που κάνει προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ

Τον κίνδυνο να οδηγηθεί ο Δήμος Καβάλας σε οικονομική «ασφυξία», γεγονός που αν συμβεί θα έχει οδυνηρές συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο, με πιθανές αυξήσεις δημοτικών τελών και φόρων, αυξήσεις υπηρεσιών του δήμου κτλ, επισημαίνει με ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση.

Η παράταξη του Χρήστου Ποτόλια, ρωτάει τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα, καθώς και τι θα πράξει από δω και πέρα προκειμένου να καλύψει το κενό από τη μειωμένη χρηματοδότηση του από την Κυβέρνηση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

«Αυξήσεις σε προϊόντα και αγαθά – λειτουργία του Δήμου»

«Με επιστολή μας στις 26-09-2021 ρωτούσαμε τη διοίκηση σε τι ενέργειες θα προχωρήσει για την αντιμετώπιση των “αυξήσεων σε προϊόντα και αγαθά – λειτουργία του Δήμου”, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Οι πρόσφατες αυξήσεις σε μία σειρά προϊόντα και αγαθά θεωρούμε βάσιμα ότι θα έχουν σημαντικές συνέπειες στη λειτουργία του Δήμου μας, αφού θα επιδράσουν τόσο σε προμήθειες όσο και σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή είναι σε διαδικασία έναρξης. Θεωρούμε πως το ζήτημα των ανατιμήσεων θα βάλει σε δοκιμασία τον προϋπολογισμό του δήμου, καθώς και τη δυνατότητα πραγματοποίησης έργων και την καθημερινή λειτουργία μιας μεγάλης μερίδας των Υπηρεσιών του δήμου”.

Από τότε με εντατικότερους ρυθμούς συνεχίζεται το κύμα των ανατιμήσεων στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης, ροκανίζοντας κι άλλο το λαϊκό εισόδημα.

Είναι επίσης γεγονός ότι αυτό το αντιλαϊκό φαινόμενο, το οποίο βέβαια δεν είναι “φυσικό”, αλλά πολιτική επιλογή προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματική κερδοφορία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, “χτύπησε” ήδη και την πόρτα του δήμου (ΔΕΥΑΚ, Σχολεία, Παιδικοί-Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Έργο του Δήμου, Λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου κ.α.).

Η κατάσταση αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο το αίτημα για σημαντική ενίσχυση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που λαμβάνουν οι Δήμοι, οι οποίοι έχουν γνωρίσει μεγάλη μείωση τα προηγούμενα χρόνια, που συνδυάζεται με αύξηση των αρμοδιοτήτων που περνούν σε αυτούς.

Ο κίνδυνος να οδηγηθεί ο Δήμος μας, σε οικονομική “ασφυξία” είναι πλέον ορατός και οι συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που διανύουμε, θα είναι μεγάλες (π.χ. αυξήσεις δημοτικών τελών και φόρων, αυξήσεις υπηρεσιών του δήμου κτ.λ).

Κατόπιν των παραπάνω ρωτάμε τη διοίκηση σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα, καθώς και τι θα πράξει από δω και πέρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης».