Λαϊκή Συσπείρωση: Φωτιά και λάβρα για τα λαϊκά στρώματα η πολιτική του Δήμου Καβάλας

Ο επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Χρήστος Ποτόλιας σχολιάζει τον απολογισμό του 2021 και τον οικονομικό προγραμματισμό του Δήμου για το 2022 με έμφαση στη διαχείριση των απορριμμάτων

Κριτική στη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας ασκεί ο επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Λαϊκή Συσπείρωση, Χρήστος Ποτόλιας, σχολιάζοντας τον οικονομικό απολογισμό του 2021 και τον οικονομικό προγραμματισμό του Δήμου για το 2022 με έμφαση στη διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο λαός της Καβάλας και συνολικά της Περιφέρειας, συνεχίζει να πληρώνει τα “σπασμένα”».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Η ουσία του απολογισμού-προγραμματισμού της ΔΙΑΑΜΑΘ, ουσία πολύ πικρή (αλμυρή) για τα λαϊκά στρώματα του δήμου, βρίσκεται σε πέντε αράδες της πολυσέλιδης εισήγησης της:  «…Η ΔΙΑΑΜΑΘ καταβάλει προσπάθειες για τη χρηματοδότηση, την υλοποίηση και τη λειτουργία των απαραίτητων υποδομών διαχείρισης αποβλήτων… για παράδειγμα, εντός του 2022 αναμένεται η λειτουργία της ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα στην Αλεξανδρούπολη, μίας υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων… σε κάθε περίπτωση όμως, η διαχείριση αυτή θα συνεχίσει να έχει ένα λειτουργικό κόστος, το οποίο μετακυλίεται στους Δήμους και τελικά στους δημότες…».

Να σημειώσουμε επίσης ότι το λειτουργικό κόστος θα αυξηθεί από φέτος και μέχρι το 2027 με το «Τέλος ταφής» το οποίο υπολογίζεται αρχικά για το 2022 σε είκοσι 20 €/τόνο αποβλήτων, αλλά θα αυξάνεται κάθε χρόνο κατά πέντε (5) ευρώ/τόνο και από την 1η Ιανουαρίου 2026 έχει οριστεί σε σαράντα πέντε (45) ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου 2027 στο ποσό των πενήντα πέντε (55) €. Δηλαδή το «κοστούμι» του 1.372.056,91 € της ΔΑΑΜΑΘ για τον Δήμο μας για το 2022 θα αυξηθεί με το τέλος ταφής κατά 500.000 € (25.000 tn απορρίμματα Χ 20 €), για να φτάσει το 2027, με σταδιακή αύξηση κάθε χρόνο, στον διπλασιασμό του (περίπου 3 εκ. €).

Η απάντηση που δίνει η ΔΙΑΑΜΑΘ και οι παρατρεχάμενοι υποστηριχτές της είναι ότι η τραγική εξέλιξη για αυτά που θα πληρώνουν οι συνδημότες μας, θα αποτραπεί γιατί τα απορρίμματα θα μειωθούν με την πολιτική τους (βλέπε καύση…) και φυσικά τη συνδρομή των δημοτών (ο ρυπαίνων πληρώνει) που θα συμμορφωθούν προς τα υποδείξεις των «ειδικών» για τη μείωσή τους.

Βέβαια, η «αποτελεσματικότητα» της πολιτικής τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων φαίνεται και από την πορεία των έργων που έχουν αποφασίσει από το 2016, τα οποία, σύμφωνα με το σχεδιασμό τους , θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί, στην πλήρη ανάπτυξη τους, μέχρι το 2020. Έργα που καμία σχέση δεν έχουν με την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και που καθυστερούν εξ αιτίας του ανταγωνισμού επιχειρηματικών συμφερόντων, που με τη σειρά του φέρνει πιο κοντά την καύση. Εν τω μεταξύ ο λαός της Καβάλας, συνολικά της Περιφέρειας, συνεχίζει να πληρώνει τα «σπασμένα».

Στην πρότασή μας για την επεξεργασία των αποβλήτων δεν έχουν θέση οι Μονάδες Επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων (ΜΕΑ), που προωθούνται σε ευρεία κλίμακα, καθώς βάζουν ταφόπλακα στην «ανακύκλωση στην πηγή» και αποτελούν προθάλαμο για την τροφοδοσία με καύσιμο σκουπίδι των τσιμεντοβιομηχανιών, επί ΣΥΡΙΖΑ, και επιπλέον αυτόνομων μονάδων μαζικής καύσης, επί ΝΔ.

Απέναντι στην τακτική των κομμάτων της αστικής τάξης και των τοπικών εκπροσώπων τους, για τη δαιμονοποίηση της υγειονομικής ταφής προκειμένου να προωθήσουν τις πανάκριβες ΜΕΑ και την καρκινογόνα, και όχι μόνο, καύση των αποβλήτων, η θέση μας είναι ότι η υγειονομική ταφή πρέπει να περιοριστεί δραστικά, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους.