Θόδωρος Μουριάδης: Η γειτνίαση της Καβάλας με βαριές χημικές βιομηχανίες να έχει τον μέγιστο οικονομικό αντίκτυπο στους ανθρώπους της εργασίας και της αγοράς

Η ομιλία του Δημάρχου Καβάλας στην ημερίδα που διοργάνωσε το Σωματείο των Πετρελαίων με θέμα «Η Καβάλα μπροστά στην ανάπτυξή της ή στη φτωχοποίηση της»

ΟΔήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές στην ημερίδα που πραγματοποίησε την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 το Σωματείο Εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, στον χώρο εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Καβάλας, με θέμα «Η Καβάλα μπροστά στην ανάπτυξή της ή τη φτωχοποίηση της».

Στην ημερίδα κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικών οργανώσεων και παράγοντες της τοπικής αγοράς.

Ο κ. Μουριάδης επισήμανε μεταξύ άλλων πως «η Καβάλα χρειάζεται συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο, τέτοιο που να μην την ξεχωρίζει αρνητικά από τους Νομούς της Θράκης. Επίσης, χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή και ενίσχυση από το Κράτος στον αγροτικό τομέα, όπως και στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της μεταποίησης και εξαγωγής αγροτικών προϊόντων.

»Κάποιοι πρέπει να σκύψουν πάνω από τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας, που τον τελευταίο καιρό δεν ξέρουν πώς θα πληρώσουν τα καύσιμα στα μηχανήματά τους, το ρεύμα στις γεωτρήσεις τους, τον σπόρο και τα λιπάσματά τους. Κι ας έχουμε στην Καβάλα και βιομηχανία που αντλεί πετρέλαιο και βιομηχανία που παράγει λιπάσματα.

»Κάποιοι πρέπει να στηρίξουν εντονότερα τους νέους επιχειρηματίες και τους επιστήμονες πριν ακολουθήσουν τα βήματα αυτών που βρήκαν το μέλλον τους σε άλλες χώρες και τους χάσαμε» υπογράμμισε ο κ. Μουριάδης και συμπλήρωσε πως «αξίζει να μείνουμε στις δύο βαριές χημικές βιομηχανίες, οι οποίες λειτουργούν, χρόνια τώρα, με την γενναία και ποικιλότροπη υποστήριξη του κράτους. Η λειτουργία τους, πέρα από τα σημαντικά εθνικά οφέλη που προσφέρουν τα παραγόμενα προϊόντα τους, απασχολούσαν εκατοντάδες εργαζόμενους, των οποίων οι μισθοί ενίσχυαν την αγορά της Καβάλας με αρκετά εκατομμύρια τον χρόνο. Όμως, αποφάσισαν να περάσουν σε άλλη εποχή, θέλοντας να μειώσουν τα έξοδά τους από τις μισθοδοσίες, γεγονός που είχε άμεση επίπτωση στην αγοραστική δυναμική των εργαζομένων τους, κι αυτή στην αγορά της Καβάλας.

»Η αναθεώρηση των αποφάσεών τους, ύστερα, δε, κι από τα δάνειά τους με την εγγύηση του Δημοσίου, είναι μονόδρομος. ΚΑΙ για την εύρυθμη λειτουργία των βιομηχανιών, ΚΑΙ για την εύρυθμη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας. Διότι, καλό το ιδιωτικό κέρδος των βιομηχάνων, καλό το εθνικό όφελος αν υπάρχει, όμως δεν μπορεί η ανοχή της τοπικής κοινωνίας στη γειτνίασή της με βαριές χημικές βιομηχανίες να μην έχει το μέγιστο δυνατό οικονομικό αντίκτυπο στους ανθρώπους της εργασίας και της αγοράς της Καβάλας».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Καβάλας τόνισε με έμφαση ότι «ο Δήμος θέλει να σχεδιάσει, να μελετήσει και να εκτελέσει δεκάδες έργα που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών, και, παράλληλα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη, ενώ θα απαιτήσουν πολλά εργατικά χέρια. Όμως, για να γίνει αυτό, θα πρέπει το κράτος να μας ενισχύσει οικονομικά, να μας επιτρέψει να αυξήσουμε το προσωπικό και να επιδοτήσει τη μισθοδοσία του. Ίσως τώρα, την ώρα που η Κυβέρνηση κάνει αναπτυξιακά σχέδια για την Περιφέρειά μας, από τα οποία απουσιάζει η Καβάλα, είναι η ώρα σύσσωμης πίεσης προς κάθε κατεύθυνση. Άνεργοι, εργαζόμενοι, επιστήμονες, σωματεία, εμπορικός σύλλογος, επιμελητήρια, δήμος, αντιπεριφέρεια, βουλευτές κόμματα κι όλοι όσοι έχουν λόγο στην ανάπτυξη να προχωρήσουμε μαζί. Έχουμε όλα τα προσόντα, έχουμε τουριστικές ομορφιές, υποδομές για κάθε αναπτυξιακή πορεία, επιστημονικό και εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό. Δεν μας λείπει τίποτα και γι’ αυτό δεν μας αξίζει η φτωχοποίηση» ανέφερε ο κ. Μουριάδης.

«Είμαστε σε θέση να αναστήσουμε την Καβάλα», είπε ο Δήμαρχος Καβάλας, «φτάνει το κράτος να μας βοηθήσει σε όλους τους τομείς, από την χάραξη νέων δρόμων ανάπτυξης, την βελτίωση των υπαρχόντων, την αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και την πιστή τήρηση των όρων συναλλαγής κράτους και επιχειρήσεων που λειτουργούν και κερδοσκοπούν υπό την προστασία του Δημοσίου, χρησιμοποιώντας μάλιστα κρατικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλευόμενες τον δημόσιο πλούτο της περιοχής μας. Η διοίκηση του Δήμου κι εγώ ως δήμαρχος είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ή να συμμετάσχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες άλλων, με γνώμονα την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Καβαλιωτών».