Μουριάδης σε Energean για φωτιά στα Πετρέλαια: Δεν με πτοεί ούτε αν με απειλούν με μηνύσεις

«Δε μου υπαγορεύει κανένας τίποτα και δεν πρόκειται να σκύψω το κεφάλι σε κανέναν»: Ο Δήμαρχος Καβάλας απαντά στην ανακοίνωση της εταιρίας περί «προσβλητικών και αποπροσανατολιστικών δηλώσεων»

Συνεχίζεται ο απόηχος της φωτιάς η οποία ξέσπασε μετά από έκρηξη το βράδυ του Σαββάτου 9 Απριλίου 2022 στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου των Πετρελαίων στη Νέα Καρβάλη [διαβάστε εδώ].

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Νέα Καρβάλη, έξω από τις χερσαίες εγκαταστάσεις της Energean και, μιλώντας στις κάμερες των τοπικών ΜΜΕ, μεταξύ άλλων, άφησε αιχμές για την εταιρία, λέγοντας πως «δεν μπορούν να παίζουν με τις ζωές μας».

Σε ανακοίνωσή της η Energean έκανε λόγο για προσβλητικές και αποπροσανατολιστικές δηλώσεις «απαράδεκτες για την ασφάλεια του Πρίνου», γνωστοποιώντας πως για το περιεχόμενό τους έχει ήδη «επιληφθεί η νομική υπηρεσία» [διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της Energean].

Ο κ. Μουριάδης σε παρέμβασή του στον ALPHA Radio 88,6 ξεκίνησε με την απορία «πώς μια δεξαμενή η οποία έχει μέσα νερό, πετρελαιοειδή και λάδια πήρε φωτιά. Δύο είναι ο τρόποι που μπορεί να πάρει φωτιά κάτι: ή από βραχυκύκλωμα που δε νομίζω πως μέσα στην δεξαμενή υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα  ή από αυτανάφλεξη».

Ο κ. Μουριάδης σχολίασε ότι «αυτό που ρώτησα, είναι ότι πρέπει να δούμε την αρχή της πυρκαγιάς. Και αν μεν αληθεύει αυτό που λένε οι εργαζόμενοι, ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, τότε υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, διότι εμένα δε με νοιάζει ούτε το κέρδος κανενός, ούτε τα ωραία λόγια που λένε οι εκπρόσωποι της εταιρίας. Εμένα με ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής των 55.000 καβαλιωτών. Διότι την ώρα που γινόταν η πυρκαγιά, τα χιλιάδες κυβικά διοξειδίου του άνθρακα που έβγαιναν, πήγαιναν στο περιβάλλον. Αν ο αέρας έπνεε διαφορετικά θα πήγαινε η φωτιά στην Καρβάλη. Άρα πρέπει οι βιομηχανίες που υπάρχουν, να παίρνουν τα μέτρα τους».

«Εγώ δεν πρόκειται να σκύψω το κεφάλι σε κανέναν»

Όσον αφορά το ότι «έχει επιληφθεί η νομική υπηρεσία» της Energean για τις δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Καβάλας απαντάει με οξύτητα: «Ό,τι και να λένε δε με πτοεί, ούτε αν με απειλούν με μηνύσεις, διότι μόλις βγουν τα πορίσματα, θα μιλήσω όπως πρέπει. Οι σχέσεις του Δημάρχου με την Energean δεν είναι καλές, διότι η επιχείρηση θέλει να τους προσκυνώ ή να λέω ότι όλα τα κάνουν καλά και οι κακοί ήταν οι εργαζόμενοι. Πάντα πίστευα στον διάλογο, αλλά πώς θα μπορούσε να βρεθεί λύση, όταν ξεκίνησε αυτός ο διάλογος, με ευθύνη της εταιρίας σταμάτησε και οδηγηθήκαμε εκεί που οδηγηθήκαμε με τα ΜΑΤ. Με μια επιχείρηση η οποία είχε οργανωθεί πάρα πολύ καλά με ΜΑΤ που ήρθαν από διάφορα σημεία της Ελλάδας.  

»Εγώ δεν πρόκειται να σκύψω το κεφάλι σε κανέναν από αυτούς, ούτε με ενδιαφέρει κάτι άλλο, παρά μόνο να υπάρχει δουλειά στον κόσμο. Δεν μπορούν να με εξαγοράσουν με διάφορες δωρεές που κάνουνε δεξιά και αριστερά. Με ενδιαφέρει το μέλλον της πόλης μου και μόνον.

»Ειπώθηκε πως οι δηλώσεις που έκανα είχαν υπαγορευθεί από διάφορους πολιτικούς μου εταίρους. Δεν ξέρω τι εννοούν, αλλά κανείς δε μου υπαγορεύει τίποτα. Μπορώ και βγάζω συμπεράσματα μόνος μου.

»Και με τα Λιπάσματα είχαμε ένα είδος σύγκρουσης και όμως βρέθηκε μια κοινή λύση, ποτέ όμως δεν προσπάθησαν να μου αλλάξουν γνώμη. Όταν χρειάζεται δίαυλος επικοινωνίας, θα υπάρξει. Δεν είμαστε φίλοι, δε ζητώ από κανένα να πάρει στη δουλειά άτομα, άρα δεν έχω ανάγκη από καμία εταιρία. Όταν χρειάζεται, υπάρχει επικοινωνία για το καλό της πόλης και μόνον».