Το Μουσείο Καπνού του Δήμου Καβάλας «γιορτάζει» τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Μια ιδιαίτερα δημιουργική ιδέα για την παραγωγή μιας ταινίας μικρού μήκους, η οποία προβάλλεται από την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στην ιστοσελίδα του Μουσείου Καπνού

Η θεματική «Η Δύναμη των Μουσείων» βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022, την οποία τιμά πλήθος μουσειακών φορέων της χώρας κάθε 18 Μαΐου.

Στο πλαίσιο της ημέρας αυτής, το στελεχιακό δυναμικό του Μουσείου Καπνού του Δήμου Καβάλας κατέθεσε μια ιδιαίτερα δημιουργική ιδέα για την παραγωγή μιας ταινίας μικρού μήκους, η οποία προβάλλεται από την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στην ιστοσελίδα του Μουσείου Καπνού εδώ.

Στην ταινία επιχειρείται να απαντηθεί το ερώτημα: «Καπνός: Μπορώ να επανέλθω; 2022: Ας το συζητήσουμε!», μέσα από διαλογική συζήτηση στην οποία συμμετέχει ο καπνοκαλλιεργητής, Κωνσταντίνος Αράπογλου, η αρωματοποιός, Παυλίνα Ιορδανοπούλου και οι μαθητές της Καβάλας, Δημήτριος -Ιάσων Ματζουράνης και Κατερίνα Ντάμπρατζη.

Μέσω της ταινίας μικρού μήκους αποτυπώνεται, ουσιαστικά και η στόχευση του φετινού εορτασμού, όπως έχει τεθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), η οποία επικεντρώνεται σε τρία επίκαιρα ζητήματα:

  • στη βιωσιμότητα, στη συνειδητοποίηση δηλαδή των περιβαλλοντικών προκλήσεων και στη διάδοση επιστημονικών γνώσεων για την αντιμετώπισή τους
  • στην καινοτομία-νέες τεχνολογίες-προσβασιμότητα, καθώς η ψηφιακή στροφή των μουσείων συμβάλλει στην προσβασιμότητα των μουσειακών συλλογών, στην πολύπλευρη ερμηνεία τους, στην ενίσχυση των εμπειριών του επισκέπτη και γενικότερα στην προβολή των μουσείων
  • στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ευχαριστεί θερμά την εταιρία ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ ΑΕ, καθώς και τον πρόεδρο και τη γραμματέα της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Καβάλας-Δράμας κ. κ. Βασίλη Μελενεκλή και Γιάννα Δόμβρη, για τη συνδρομή τους στην παραγωγή της ταινίας μικρού μήκους.