Νίκος Ξανθόπουλος: Περί ψηφισμάτων το ανάγνωσμα

Η ανακοίνωση του επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία» αναφορικά με τα ψηφίσματα που συζητήθηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας

Κριτική στη διοίκηση του Δήμου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Πεφάνη ασκεί ο Νίκος Ξανθόπουλος για το θέμα της συζήτησης των ψηφισμάτων που κατατίθενται στο ΔΣ. Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία» τονίζει ότι τέτοια ψηφίσματα πρέπει να κατατίθενται από δημοτικούς συμβούλους και φορείς και όχι από… κολαούζους, ενώ χαρακτηρίζει τον κ. Πεφάνη «αυτοκράτωρ-στρατηγό» μιας και είναι αυτός που αποφασίζει τι αποτελεί αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου και τι όχι.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Στον απόηχο όσων διαδραματίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας της 30ης-05-2022 και εστιάζονται στο τμήμα του που εισήχθησαν για συζήτηση διαρκείας περίπου 2 ωρών, τα ψηφίσματα που αφορούσαν τους σχολικούς καθαριστές, την οργάνωση «Χαμόγελο του παιδιού», των σε αναστολή εργασίας υγειονομικών και άλλα πολλά.

Θεωρώ ό,τι η εισαγωγή ψηφισμάτων στο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να γίνεται είτε από δημοτικούς συμβούλους, ή από φορείς και συλλογικότητες με την φυσική παρουσία τους και όχι μέσω κολαούζων.

Θεωρώ επίσης ό,τι είναι υποκριτικό ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, ως αυτοκράτωρ – στρατηγός να αποφασίζει μόνος ερήμην των δημοτικών συμβούλων, τι αποτελεί αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου και τι όχι.

Αναρωτιέμαι γιατί το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας κατά τους κυρίους Πεφάνη και Μουριάδη, ήταν αρμόδιο επί της προτάσεως της οργανώσεως «Χαμόγελο του παιδιού» και όχι επί της προτάσεως που αφορούσε τους σε αναστολή εργασίας υγειονομικούς.

Εκτός και αν η αρμοδιότητα ορίζεται ως πηγάζουσα και απορρέουσα υπό την προϋπόθεση, πως ο αιτών έχει τραπεζώσει τον κύριο Μουριά-δη ή τιμήσει με την επίδοση πλακός τον κύριο Παπαδόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ό,τι η διοίκηση Μουριάδη και δυστυχώς η πλειοψηφία της αντιπολιτεύσεως αδιάβαστοι και απροετοίμαστοι όντες, πάτησαν την πεπονόφλουδα που τους έριξαν οι κύριοι Πεφάνης και Μουριάδης.

Σε ό,τι με αφορά δήλωσα και τοποθετήθηκα στο δημοτικό συμβούλιο της 30ης Μαΐου 2022, ό,τι:

  1. Για το θέμα των σχολικών καθαριστών/ ιων η διοίκηση Μουριά-δη υποκρίνεται φέροντας το θέμα με την μορφή ψηφίσματος. Εάν πράγματι επέλεγε να τους βοηθήσει θα έπρεπε να κατεβάσει εισήγηση, για λήψη απόφασης. Πως όμως να το κάνει αυτό όταν όλοι θυμόμαστε τους ομηρικούς καυγάδες μαζί τους στο ξέσπασμα της πανδημίας, ή ό,τι μήνες ολόκληρους τους άφηνε απλήρωτους και χωρίς μέσα ατομικής προστασίας.
  2. Είναι εντελώς απαράδεκτο ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, να εισάγει για συζήτηση και ψήφιση πρόταση, της οποίας ο συντάκτης είναι απών. Ιδιαίτερα δε όταν σε αυτήν περιλαμβάνονται αναφορές περί ύπαρξης δομών, τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζει «κολαστήρια» Ποιες, που και γιατί ο συντάκτης δεν τις κατονομάζει; Ποιος τον έχει ορίσει τιμητή και από πού αντλεί το δικαίωμα να αποκαλεί Υφυπουργό και Υπουργό της κυβέρνησης «ο κάθε» Άραγε όσοι δημοτικοί σύμβουλοι υιοθέτησαν το ψήφισμα του Χαμόγελου του παιδιού, αποδέχονται και τους χαρακτηρισμούς;
  3. Ποιοι αποφάσισαν αναρμοδιότητα στο αίτημα των παρόντων και σε αναστολή εργασίας υγειονομικών και ποια η διαφορά από ανάλογα αιτήματα άλλων ομάδων εργαζομένων; Μήπως το γεγονός ότι δεν εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο, για να στηρίζουν την διοίκηση Μουριάδη;

Εξυπακούεται ότι με αφήνει παντελώς αδιάφορο η υποκρισία κάποιων ελαχίστων ευτυχώς, οι οποίοι μολονότι λόγω σειράς τοποθετούμαι πριν από  κάποιους άλλους, δεν άκουσαν ή τους ξέφυγαν οι θέσεις που διατύπωσα ξεκάθαρα, χωρίς υπεκφυγές ή τακτικισμούς χάριν εντυπώσεων ή των κόμπλεξ που τους διακρίνει.

Τους αφήνω στην κρίση όσων δεν την έχασαν και εξακολουθούν να αντιλαμβάνονται τα φαινόμενα, εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου».