Θόδωρος Μουριάδης: Η προστασία του περιβάλλοντος ήταν και παραμένει πρωταρχικός στόχος της διοίκησής μας

Το μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου)

Ησημερινή Παγκόσμια Ημέρα δεν προσφέρεται για την αποστολή τετριμμένων μηνυμάτων προστασίας του περιβάλλοντος. Μας υπενθυμίζει ότι η κλεψύδρα για την ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών διατήρησης του φυσικού μας πλούτου, αδειάζει επικίνδυνα.

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, δεν τηρήσαμε και δεν τηρούμε τους κανόνες που μας διδάσκει η Φύση, με αποτέλεσμα να προκαλούμε δυσεπίλυτα περιβαλλοντικά προβλήματα, που τα κληρονομούμε στις επόμενες γενιές.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ως Αυτοδιοίκηση καλούμαστε να διαχειριστούμε το μεγαλύτερο παγκόσμιο πρόβλημα όλων των εποχών, την υποβάθμιση του Περιβάλλοντος.

Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω τη διαχείριση των απορριμμάτων, τη διατήρηση της καθαρότητας και της βιοποικιλότητας της θάλασσας, τον έλεγχο ρυπογόνων βιομηχανιών, την αύξηση του πράσινου με φύτευση και συντήρηση δενδρώδους βλάστησης και τη φύλαξη του δασικού πλούτου της περιοχής μας.

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις ενέργειες στον τομέα της μείωσης των απορριμμάτων και της αύξησης της ευαισθητοποίησης των πολιτών στην ιδέα της Ανακύκλωσης, ενώ παράλληλα προχωρά στην κατασκευή εργοστασίου κομποστοποίησης των υπολειμμάτων από κλαδέματα και ξερά δένδρα.

Στα 3 χρόνια της θητείας μας φυτεύτηκαν περί τα 500 δένδρα και θα φυτευτούν κι άλλα, ώστε να πολλαπλασιάσουμε τους μικροπνεύμονες οξυγόνου στις γειτονιές και στο κέντρο.

Προωθούμε και στηρίζουμε την ενεργειακή κοινότητα, που θα προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια στον Δήμο εκμεταλλευόμενη αειφόρους πόρους, όπως ο ήλιος.

Επίσης, μελετούμε και εφαρμόζουμε τεχνικές μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε ενεργοβόρα συστήματα του Δήμου.

Συνεχίζουμε εντατικά τις προσπάθειες μείωσης των απωλειών του συστήματος ύδρευσης, γεγονός που θα αποφέρει μείωση και στη σπατάλη νερού και στην υπερκατανάλωση ρεύματος.

Σε λίγο θα μπορούμε να κυκλοφορούμε στην πόλη με ηλεκτρικά ποδήλατα.

Τέλος, εξετάζουμε και ενεργούμε αναλόγως κάθε φορά που υπάρχουν καταγγελίες για ρύπανση, κυρίως από τις χημικές βιομηχανίες που λειτουργούν στην περιοχή μας, διότι η προστασία του περιβάλλοντος ήταν και παραμένει πρωταρχικός στόχος της διοίκησής μας.

Θεόδωρος Μουριάδης
Δήμαρχος Καβάλας