Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας: Η ιστορία της πλατείας Καπνεργάτη δεν αλλάζει

«Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει στην περιθωριοποίηση του αγάλματος»: Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης για τα σενάρια περί μετακίνησης του αγάλματος-μνημείου του Καπνεργάτη

Να μην προχωρήσει «στην περιθωριοποίηση του αγάλματος του Καπνεργάτη» καλεί με ανακοίνωσή της τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ αντιτίθεται σε κάθε σενάριο περί μετακίνησης του αγάλματος-μνημείου του Καπνεργάτη, εκφράζοντας, παράλληλα επιφυλάξεις και για την ανάπλαση της περιοχής.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καβάλας

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την ανάπλαση της περιοχής γύρω από την πλατεία Καπνεργάτη τοποθετήθηκε εξαρχής εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της για την σκοπιμότητα της συγκεκριμένης παρέμβασης, αλλά και για τα αποτελέσματά της αναφορικά με την κυκλοφοριακή συμφόρηση που θα προκαλέσει.

Δεν είμαστε εκ των προτέρων ενάντια σε οποιαδήποτε ανάπλαση, ωστόσο θέτουμε συγκεκριμένα κριτήρια και ερωτήματα. Βασικά κριτήρια αποτελούν η επίδραση της οποιασδήποτε παρέμβασης στην ποιότητα ζωής του εργαζόμενου λαού, το κόστος που καλείται να επωμιστεί και οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής στην κάλυψη του συνόλου των λαϊκών αναγκών.

Γιατί δεν είναι δυνατό να ιεραρχούνται αναπλάσεις πλατειών αντί για έργα (και όχι απλώς μελέτες επί μελετών που μένουν στα συρτάρια) υποδομής στους τομείς της αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής προστασίας.

Το γιατί αυτά δεν αποτελούν προτεραιότητες της (οποιαδήποτε) δημοτικής αρχής και του κράτους (με οποιαδήποτε κυβέρνηση), ο λαός μπορεί να το αναζητήσει στην πηγή της πολιτικής που ακολουθεί και ο Δήμος Καβάλας: στις κατευθύνσεις της ΕΕ που δεν τα εντάσσει ως «επιλέξιμα», αφού δεν αποφέρουν κέρδος για τους κατασκευαστικούς και άλλους ομίλους. Τα ανταποδοτικά ληστρικά διόδια που φορτώνουν με νέα βάρη τον λαό κατασκευάζονται. Σχολική στέγη, αντιπλημμυρικά έργα στα πολύπαθα Τενάγη των Φιλίππων, φοιτητικές εστίες και τόσα άλλα παραπέμπονται στις καλένδες!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΗ

Από όσα τελικά αποκαλύπτονται τις τελευταίες μέρες, η υπόθεση της ανάπλασης της πλατεία Καπνεργάτη έχει… μεγαλύτερο βάθος. Τα σχέδιά τους δεν είναι τόσο αθώα. Ο εξοβελισμός του μνημείου των μεγάλων εργατικών αγώνων της πόλης και της περιοχής υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.

Η κυρίαρχη αστική ιδεολογία επιδιώκει, «με νύχια και με δόντια», να ξεχαστεί ότι το καπνεργατικό κίνημα της Καβάλας, η ανάπτυξη του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του κομμουνιστικού κινήματος, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τους εργαζόμενους σήμερα, που καλούνται όπως και τότε, όπως πάντα, να στριμώξουν τα δικαιώματά τους και τις διεκδικήσεις τους στα όρια του «εφικτού», στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Ιδιαίτερα μπροστά στον «βαρύ χειμώνα» που μας ετοιμάζουν, οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα παίρνουν τα μέτρα τους για να διατηρηθεί η «κοινωνική συνοχή και ειρήνη», να υποστείλει δηλαδή ο λαός και η νεολαία τη σημαία του αγώνα και των διεκδικήσεών του. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντείνεται η διαστρέβλωση και αποσιώπηση της ιστορικής αλήθειας.

Όποιες «αλλαγές» όμως και «αναπλάσεις» και αν γίνουν, ένα δε μπορεί, δεν πρέπει, δε γίνεται, δε θα επιτρέψουμε να αλλάξει. Η ιστορία αυτού του τόπου. Αυτό που συμβολίζει αυτή η πλατεία, αυτό το εμβληματικό άγαλμα του καπνεργάτη και της καπνεργάτριας στο κέντρο της.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να μην προχωρήσει στην περιθωριοποίηση του αγάλματος και την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πλατείας.

Οι εργαζόμενοι της Καβάλας, οι νέοι και οι επόμενες γενιές, σε αυτήν την πλατεία θα συνεχίζουν να συναντιούνται αγωνιστικά, στις μεγάλες απεργίες και τις διαδηλώσεις, πιάνοντας το νήμα από το ηρωικό καπνεργατικό κίνημα της «κόκκινης» Καβάλας. Και το άγαλμα θα δεσπόζει στην πλατεία και στις καρδιές των καβαλιωτών.