Θόδωρος Μουριάδης: Το τουριστικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» έχει κορεστεί..

Συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής  Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Καβάλας για την αποτίμηση της τουριστικής περιόδου 2022 και την κατάθεση προτάσεων για την επόμενη

Στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Καβάλας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με βασικά θέματα συζήτησης την αποτίμηση της τουριστικής περιόδου 2022, καθώς και την κατάθεση προτάσεων επί του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής 2023, του Δήμου Καβάλας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κωνσταντίνος Πεφάνης, αφού καλωσόρισε τα μέλη της επιτροπής και τους λοιπούς εκπροσώπους των φορέων που άπτονται του τουριστικού και επιχειρηματικού κλάδου, τόνισε ότι πέραν της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της πρόσφατης θερινής περιόδου, είναι πολύ σημαντικό να τεθούν και νέες ιδέες και προτάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τον προπομπό της συζήτησης που θα γίνει για την κατάρτιση του σχεδίου τουριστικής προβολής του Δήμου Καβάλας για το 2023, και την ψήφισή του στο τέλος του έτους.

Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια η άψογη συνεργασία των Δημοτικών Αρχών, των εκπροσώπων της τοπικής αγοράς και του τουριστικού κλάδου, καθώς και των στελεχών της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» είχαν ως αποτέλεσμα, αφενός να φανούμε συνεπείς απέναντι σ’ αυτούς που επιλέγουν την πόλη της Καβάλας για τις διακοπές τους, αφετέρου δε, να τονώσουμε την τοπική οικονομία με την αύξηση της επισκεψιμότητας. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη για στρατηγική οργάνωση του τουρισμού σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα, με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι το μοντέλο ήλιος και θάλασσα έχει κορεστεί και πρέπει πλέον να εμπλουτιστεί, καθώς οι επισκέπτες αναζητούν μία πιο ολοκληρωμένη εμπειρία. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στην αναβάθμιση του προϊόντος που προσφέρουμε και να δώσουμε έμφαση στην εξωστρέφεια, τις συνέργειες καθώς και στην ενίσχυση της ψηφιακής εικόνας του τουριστικού προϊόντος, βασισμένου στα μοναδικά χαρακτηριστικά του προορισμού.

Ο πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Παναγιώτης Αγγελίδης ανέφερε με τη σειρά του ότι ο ελληνικός τουρισμός όπως σημειώνουν οι  παράγοντες του κλάδου, βιώνει μια πάρα πολύ καλή χρονιά μετά από δυο αν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε πιο προβληματικά, λόγω πανδημίας, χρόνια. Όμως το 2022 δεν προσφέρεται για στρατηγικά συμπεράσματα και πανηγυρισμούς καθώς είναι μία ειδική χρονιά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά σε στατιστικά στοιχεία των δομών της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», όπως το Φρούριο και το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε ότι πεποίθηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι να ξεπεράσουμε τα φετινά νούμερα, διατηρώντας συνολικά μια υπεύθυνη και ενιαία εκπροσώπηση της Καβάλας, ως τόπου τουριστικού προορισμού, απέναντι στα ΜΜΕ, τα τουριστικά γραφεία, τους επισκέπτες και την τουριστική βιομηχανία, εν γένει.

Στη συνέχεια η διευθύντρια Πολιτιστικού Τουρισμού και Ανάπτυξης της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Κυριακή Γανίτου, έκανε μια αναλυτική παρουσίαση του απολογισμού των δράσεων Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκαν από την Επιχείρηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας. Πιο συγκεκριμένα ανέλυσε τις δράσεις που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, σε ταξίδια εξοικείωσης (Fam trips – Press trips), συμμετοχή σε εκθέσεις, προβολή και διαφήμιση (τηλεοπτική, έντυπη, ηλεκτρονική) και προώθηση του τουριστικού προϊόντος μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Στη συνέχεια παρουσίασε στατιστικά στοιχεία σχετικά με αφίξεις τουριστών, καθώς και την επισκεψιμότητα στο Αρχαιολογικό μουσείο, στο Φρούριο, στο Μουσείο Καπνού, στο Κέντρο Υποδοχής και Πληροφόρησης επισκεπτών και στο Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων. Κλείνοντας την παρουσίαση, έγινε ανάλυση της απόδοσης και της βαρύτητας της «ηλεκτρονικής» προβολής μέσω των site και των social Media, αναλύθηκε ο τομέας του τουρισμού Κρουαζιέρας και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ενώ τέθηκαν ζητήματα όπως η βελτίωση των υποδομών, η χρήση των νέων τεχνολογιών, η παραγωγή και πώληση αναμνηστικών προϊόντων (merchandise), και νέοι τρόποι διεύρυνσης της συνεργασίας φορέων της Καβάλας για την προώθηση του τουρισμού.

Ακολούθησε συζήτηση επί των αποτελεσμάτων και κατάθεση προτάσεων για την προετοιμασία του σχεδίου τουριστικής προβολής του Δήμου Καβάλας για το 2023, με το σύνολο των φορέων να κάνει λόγο για την αναγκαιότητα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, καθώς κρίνεται σημαντική η συμβολή αυτής της πλευράς του τουρισμού στην τοπική οικονομία, με την εμπλοκή πολλών εταίρων για την ανάπτυξή της. Στο ίδιο πλαίσιο, μεταξύ των προτάσεων ήταν η ανάγκη συλλογικής προσπάθειας για την αύξηση της επιβατικής κίνησης στο Αεροδρόμιο Καβάλας, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό και η περαιτέρω ανάδειξη – ανάπτυξη του τουρισμού Κρουαζιέρας στην περιοχή.