ΚΚΕ Καβάλας για τις αφίσες: Δεν πρόκειται να συμμορφωθούμε «προς τας υποδείξεις»

Έντονη αντίδραση της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ στο πρόστιμο που της καταλογίστηκε από τον Δήμο Καβάλας για παράνομη αφισοκόλληση

Κατάπτυστη χαρακτηρίζει η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ την απόφαση του Δήμου Καβάλας να επιβάλλει πρόστιμο για παράνομη αφισοκόλληση  και τονίζει ότι η ευθύνη του αρμόδιου αντιδημάρχου Κυριάκου Σταυρίδη αλλά και τον μελών της αρμόδιας επιτροπής είναι μεγάλη. Επισημαίνει δε ότι ο σεβασμός στο περιβάλλον κρίνεται πρώτα από όλα από τις πολιτικές θέσεις κάθε φορέα και ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι διατεθειμένη να συμμορφωθεί… «προς τα υποδείξεις».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας

«Όσα πρόστιμα και να βάζει η διοίκηση του δήμου, το ΚΚΕ δεν θα κάνει πίσω»

«Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής, για επιβολή προστίμου στο ΚΚΕ για αφισοκόλληση, είναι κατάπτυστη. Η ευθύνη του αντιδημάρχου και προέδρου της Επιτροπής, Σταυρίδη Κυριάκου, και των μελών της αρμόδιας επιτροπής, που υπερψήφισαν αυτό το αίσχος, είναι μεγάλη. Έρχεται σε συνέχεια της άρνησης παραχώρησης χώρων για πολιτικές εκδηλώσεις, της επίθεσης στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ – Οδηγητή από το Λιμενικό, της σύλληψης του Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας, του πογκρόμ εναντίον κάθε μέσου επικοινωνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ιδιαίτερα αυτών που προβάλλουν τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις.

Η Δημοτική Αρχή επιχειρεί να εξομοιώσει μια πολιτική – πολιτιστική δραστηριότητα με τις διαφημιστικές αφίσες που αναρτώνται για εμπορικούς σκοπούς, επιχειρώντας να καλυφθεί πίσω από το «δικό της» κανονισμό υπαίθριας προβολής, που αντιβαίνει ακόμα και στοιχειώδεις αστικές δικονομικές διατάξεις. Βέβαια ο … καημός της είναι, όπως φαίνεται, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, αφού σε άλλες περιπτώσεις που η πόλη, οι συνοικίες και τα χωριά του Δήμου γεμίζουν από κάθε λογής διαφημιστικά μέσα, δεν της καίγεται καρφί. Ενδεικτικά αναφέρουμε: διαφημιστικά ιδιωτικών επιχειρήσεων, φροντιστηρίων, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών συναυλιών και άλλων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, εθελοντικών δράσεων, εκθέσεων και τόσων άλλων. Και φυσικά των εκδηλώσεων του ίδιου του Δήμου (φεστιβάλ Φιλίππων, Cosmopolis).

Το «ενδιαφέρον» τους για το περιβάλλον είναι πέρα για πέρα υποκριτικό. Γιατί και η σημερινή δημοτική αρχή συνεχίζει – όπως η προηγούμενη – μια πολιτική που μόνο ο σεβασμός προς το περιβάλλον δεν την χαρακτηρίζει. Μια πολιτική που χαρατσώνει το λαό (και μειώνει τις αντίστοιχες απαιτήσεις από τους τραπεζίτες και τα μεγαλοκαταστήματα), για να χρυσοπληρώνει τη ΔΙΑΜΑΘ. Μια πολιτική που και στη διαχείριση των απορριμμάτων βλέπει κέρδη και μόνο κέρδη! Μια πολιτική που προχωρά στο νέο περιβαλλοντικό έγκλημα με το εργοστάσια απορριμμάτων στο Εσκί Καπού, στην ήδη επιβαρυμμένη περιοχή της Νέας Καρβάλης. Που δεν αποκλείεται ακόμα και η καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων, για την οποία ο ίδιος ο Δήμαρχος σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσε ότι δεν αποτελεί για την παράταξή του ταμπού! Είναι αυτές οι κατά τα άλλα «ευαίσθητες» δημοτικές αρχές, οι προηγούμενες και η σημερινή, που κλείνουν τα μάτια μπροστά στο διαρκές έγκλημα της ρύπανσης του αέρα, της γης, του υδροφόρου ορίζοντα ανατολικά της πόλης, ως και την Νέα Καρβάλη και το Χαλκερό, από τη ρυπογόνα δραστηριότητα μεγάλων εργοστασίων, όπως τα πετρέλαια, η ΒΦΛ και άλλα. Από τη λειτουργία της γιγαντιαίων διαστάσεων χωματερής στην ίδια περιοχή, των επιπτώσεων στο Περιγιάλι, τις εργατικές κατοικίες και τον Άγιο Τρύφωνα, που όποτε βρέχει οι κάτοικοι καλούνται να υπομένουν την απορροή λυμάτων στις αυλές τους και τη δυσοσμία.

Ο σεβασμός στο περιβάλλον κρίνεται πρώτα από όλα από τις πολιτικές θέσεις κάθε φορέα και εδώ ακριβώς το ΚΚΕ έχει δώσει τις εξετάσεις του και ο λαός αναγνωρίζει την ορθότητά τους. Όπως συμβαίνει και με την πρακτική που ακολουθούμε να αποκαθιστούμε μόνοι μας τα μέσα προβολής και πολιτικής επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε.

Δεν μπορεί κανείς παρά να σκεφτεί πως διαμορφώνεται έδαφος ενόψει σημαντικών «προσαρμογών» στην πόλη της Καβάλας: το ιδιωτικοποιημένο, «αμερικανικών συμφερόντων» εμπορικό λιμάνι, ο υπό ιδιωτικοποίηση ΟΛΚ, ο ρόλος της ευρύτερης περιοχής για τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, τα «επενδυτικά συμφέροντα», που απαιτούν «ησυχία, τάξη και ασφάλεια», δεν αρέσκονται σε αφίσες ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε πανό ενάντια στην ακρίβεια και τη φτώχεια, σε καλέσματα σε εκδηλώσεις, πορείες, διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις, απεργίες για το δίκιο των εργαζομένων και του λαού.

Η μεθόδευση από την πλευρά της διοίκησης του δήμου θα πέσει στο κενό. Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον λαό της πόλης με κάθε μέσο, παρά τις προσπάθειες φίμωσης, από όπου κι αν προέρχονται.

Όσα πρόστιμα και να βάζει η διοίκηση του δήμου, το ΚΚΕ δεν θα κάνει πίσω στην επιχειρούμενη προσπάθεια να ποινικοποιηθεί η πολιτική δράση. Δεν πρόκειται να συμμορφωθούμε “προς τας υποδείξεις”».