Λαϊκή Συσπείρωση: «Ένταση» για κουκούλωμα στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας

Η ανακοίνωση της Δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ σχετικά με το «επεισόδιο» ανάμεσα στον Δήμαρχο και τον μέλος της αντιπολίτευσης

Ως κούφια αντιπαράθεση, που δεν ακουμπά κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα για την καθημερινότητα των λαϊκών οικογενειών του Δήμου μας, χαρακτηρίζει η Λαϊκή Συσπείρωση την ένταση που δημιουργήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

Η ανακοίνωση της αναφέρει σχετικά:

«Η μεγάλη και ξαφνική (;) ένταση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, με πρωταγωνιστές τον Δήμαρχο και επικεφαλής δημοτικής παράταξης, στο φόντο των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, εγείρει ερωτήματα σε πολλούς.

Ξεπερνάμε το επίπεδο της αντιπαράθεσης και το υβρεολόγιο και θέτουμε το ερώτημα: ποια η σκοπιμότητα της έντασης;

Η ειλικρινής και αποκαλυπτική απάντηση είναι ότι σκηνικά έντασης σαν και αυτό «πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα»! Προσπαθούν δηλαδή να αποκρύψουν την ταύτισή τους σε κρίσιμα – βασικά ζητήματα λειτουργίας του δήμου, που πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις επόμενες εκλογές.

Γιατί όλοι, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, συμφωνούν ο Δήμος να λειτουργεί με ανταποδοτικές υπηρεσίες όπως ένας επιχειρηματίας. Αυτό σημαίνει:

  • Τα απορρίμματα να είναι ανταποδοτική υπηρεσία και να παραδοθεί η πανάκριβη μονάδα στο Περιγιάλι με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ σε ιδιώτες.
  • Οι αλλαγές στον ηλεκτροφωτισμό με LED των δημόσιων χώρων να φορτωθεί με τον ένα ή άλλο τρόπο στα δημοτικά τέλη.
  • Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, τα δίδακτρα στο ωδείο, τα εισιτήρια για τη χρήση του κολυμβητηρίου, η ενοικίαση σχολικών αιθουσών και αθλητικών χώρων για τις ανάγκες άθλησης και ψυχαγωγίας των νέων κ.α. όλα επί πληρωμή.
  • Η αντίληψη ότι το νερό είναι εμπόρευμα να οδηγεί μέχρι και την αντιδικία με τη διοίκηση όμορου Δήμου για τα νερά του Κεφαλαρίου, αντί από κοινού να παλεύουν για ποιοτικό και φθηνό νερό.
  • Να παραδοθούν τα φιλέτα του Δήμου (λιμάνια, Εσκί Καπού, παλιό νοσοκομείο κ.α.) σε μεγαλοεπιχειρηματίες και να μην προορίζονται για την κάλυψη λαϊκών και κοινωνικών αναγκών (πχ φοιτητικές εστίες).

Όλοι τους συμφωνούν στην πολιτική που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό, αντί για έργα αυτεπιστασίας, έχουμε εργολάβους. Αντί για έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης, έχουμε αναπλάσεις «βιτρίνας». Αντί για υποδομές για σχολική στέγη, κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, αξιοποίηση καπναποθηκών για πολιτισμό και αθλητισμό, έχουμε τουριστική προβολή, για να προσελκύσουμε τα μεγάλα πορτοφόλια (πχ κρουαζιέρα), από την οποία οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι μεγαλοξενοδόχοι και οι touroperatores, νέο χαράτσι ελεγχόμενης στάθμευσης, κλπ.

Όλοι τους συμφωνούν και εφαρμόζουν το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, που νομοθέτησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης). Αυτό το πλαίσιο καθορίζει και τους όρους λειτουργίας των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης.

Για αυτό, πριν κάποιος αναζητήσει τις – υπαρκτές – ατομικές ευθύνες, για την απαράδεκτη αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που ανοιγοκλείνει μικρόφωνα και απειλεί με αποβολές από τις συνεδριάσεις, πρώτα θα πρέπει να εναντιωθεί στο ίδιο αυτό αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των οργάνων.

Ένα πλαίσιο που δεν κάνει αποδεκτή την αρνητική ψήφο (!!!) σε κρίσιμα θέματα, όπως ο προϋπολογισμός ή το τεχνικό πρόγραμμα, που στο όνομα της κυβερνησιμότητας προσπερνά το αιρετό Δημοτικό Συμβούλιο και αναθέτει αρμοδιότητες αποφασιστικής σημασίας στην Οικονομική Επιτροπή και άλλες. Ένα πλαίσιο που καθορίζει το ρόλο του Προέδρου του ΔΣ ως εντελώς «διακοσμητικό», διεκπεραιωτικό, εκτός αν είναι να απορρίψει θέματα που εισηγούνται άλλες παρατάξεις!

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει την κούφια αντιπαράθεση, που δεν ακουμπά κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα για την καθημερινότητα των λαϊκών οικογενειών του Δήμου μας. Αφήνει στο απυρόβλητο τα έργα και τις ημέρες τόσο της διοίκησης όσο και της αντιπολίτευσης. Διεκδικούμε λύσεις για τον εργαζόμενο λαό του Δήμου, κόντρα στη πολιτική εμπορευματοποίησης των πάντων που αποτελεί τη βασική αιτία για τα προβλήματα μας».