Λαϊκή Συσπείρωσης προς Δήμο Καβάλας: Καν’ το όπως η Πάτρα για τα ανταποδοτικά τέλη

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ εν όψει της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας

Να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πάτρας, σε ότι αφορά την μείωση των ανταποδοτικών τελών, καλεί τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας η Λαϊκή Συσπείρωση. Ο συνδυασμός με επικεφαλής τον Χρήστο Ποτόλια αναφέρει μια σειρά από μειώσεις που έκανε ο Δήμος της Πάτρας και τονίζει ότι μέχρι ο λαός μας να επιβάλλει την πλήρη κατάργησή των τελών, συζητάμε μόνο για αντίστοιχες του δήμου Πάτρας μειώσεις, απαλλαγές, καθώς και διαφοροποιημένους συντελεστές. Αναλυτικά:

«Μπορεί η πόλη της Πάτρας να βρίσκεται μακριά από την πόλη μας, άλλα οι αποφάσεις της δημοτικής αρχής με τη ΛΣ στο τιμόνι της, βρίσκονται πολύ κοντά στις ανάγκες που έχουν οι εργαζόμενοι και μικροεπαγγελματίες της πόλης μας, τις οποίες βέβαια απολαμβάνουν οι Πατρινοί Δημότες γιατί η δημοτική αρχή της Πάτρας το “κάνει αλλιώς”, φιλολαϊκά.

Επειδή λοιπόν η Πάτρα δεν είναι αλλού.

Και Επειδή:

  • Παράλληλα με τη διεκδίκηση και τους αγώνες, από το 2014 που έχει τη Διοίκηση του Δήμου η Λαϊκή Συσπείρωση προχώρησε σε μείωση των ανταποδοτικών τελών σχεδόν κατά 50%.
  • Απάλλαξε 100% ή μείωσε κατά 50% τα δημοτικά τέλη σε 12 κατηγορίες δημοτών.
  • Ο οικιακός συντελεστής από 1,95 €/τ.μ. που ήταν την 1/9/2014 με τις μειώσεις που έχει κάνει σήμερα έχει πάει στο 1,08€/τ.μ.  (1.57+0,14 €/τ.μ. Καβάλα) σε πολλές περιοχές και μέχρι 0,73€/τ.μ. (1,10 €/τ.μ. Καβάλα) σε όλες τις υπόλοιπες δημοτικές/τοπικές κοινότητες.
  • Από την αρχή της θητείας της ενέταξε  τους χώρους βοηθητικής χρήσης κατοικιών (αποθήκες, γκαράζ, ημιυπαίθριοι, πυλωτές κ.τ.λ.) σε χαμηλό συντελεστή 0,90€/τ.μ. αντί  του οικιακού συντελεστή (1.57+0,14 €/τ.μ. Καβάλα)
  • Έχει κάνει πλήρη απαλλαγή από τα τέλη αυτά στις κατοικίες που βρίσκονται πέριξ από υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά περιοχές (εργοστάσια, βιολογικό καθαρισμό κ.α.). Στο δήμο μας Ν. Καρβάλη και Δάτο πληρώνουν 1,10 €/τ.μ. Καβάλα.
  • Τον επαγγελματικό συντελεστή για τους μικροεπαγγελματίες τον μείωσε κατά 19%, ενώ αντίθετα προχώρησε στη δημιουργία ξεχωριστού αυξημένου επαγγελματικού συντελεστή (6,00€/τ.μ., στην Καβάλα 1,80 €/τ.μ το έτος) για επιχειρήσεις μεγάλης κερδοφορίας (Βιομηχανίες, Σούπερ Μάρκετ -αλυσίδες-, Ιδιωτικές Κλινικές και Θεραπευτήρια, Εταιρείες Σταθερής-Κινητής τηλεφωνίας, Τράπεζες, πολυκαταστήματα, Ασφαλιστικές εταιρείες ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, εταιρείες Logistics, εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος, κοινόχρηστοι χώροι, Ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων).
  • Παράλληλα στον επαγγελματικό συντελεστή διαμόρφωσε ξεχωριστό μειωμένο συντελεστή για βοηθητική χρήση (αποθήκες, υπόγεια, πατάρια κ.τ.λ.).
  • Διαμόρφωσε ξεχωριστό μειωμένο συντελεστή (0,90€/τ.μ.) για κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικούς συλλόγους και Ιδρύματα για να μην πληρώνουν όσο ο επαγγελματικός συντελεστής προβλέπει (1,50 €/τ.μ. Καβάλα).

Ως Λαϊκή Συσπείρωση για τα ανταποδοτικά τέλη, μέχρι ο λαός μας να επιβάλλει την πλήρη κατάργησή τους, συζητάμε μόνο για αντίστοιχες του δήμου Πάτρας μειώσεις, απαλλαγές, καθώς και διαφοροποιημένους συντελεστές.

Εφέτος, τα έξοδα των Δήμων διογκώθηκαν.  Διπλασιασμός σχεδόν των δαπανών που αφορούν στις ανάγκες για ρεύμα, πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης σχολικών συγκροτημάτων, παιδικών σταθμών, υποδομών κ.α. Με τεράστιες αυξήσεις για αγορά εφοδίων κτ.λ..

Στεκόμαστε απέναντι σε όποια μετακύλιση του κόστους στους δημότες και απαιτούμε την κάλυψη όλων των δαπανών με αναγκαία κρατική χρηματοδότηση.

Διεκδικούμε Επίσης

  • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Άμεση αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων, όπως ο λιγνίτης, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων για να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού όλες οι πηγές ενέργειας που διαθέτει χώρα μας, για να πάψει η ενέργεια να είναι εμπόρευμα».