Συμπαράταξη Πολιτών: Ο καιρός της ασυδοσίας του Δημάρχου Καβάλας τελείωσε και θα λογοδοτήσει

Ολομέτωπη επίθεση της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας στον Θόδωρο Μουριάδη μετά την απόφαση του ΣτΕ για τη μεταβολή της σύνθεσης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των Δήμων

Σοβαρές αλλαγές στα διοικητικά των ΟΤΑ θα επιφέρει η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ για τη μεταβολή της σύνθεσης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των Δήμων της χώρας.

Συγκεκριμένα, σε πρώτο βαθμό το Γ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Θεοδωρικάκου, τον Απρίλιο όσον αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή. Είχαν κριθεί αντισυνταγματικές η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και η συγκρότηση των επιτροπών αυτών με πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων.

Η απόφαση της Ολομέλειας έρχεται πλέον να επικυρώσει αυτήν την απόφαση και να κρίνει οριστικά αντισυνταγματικό το νόμο Θεοδωρικάκου όσον αφορά στη συγκρότηση των Επιτροπών των Δήμων, οι οποίοι αναγκαστικά θα πρέπει να προχωρήσουν σε ανασυγκρότηση αυτών.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Συμπαράταξη Πολιτών καλεί τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη «να επαναφέρει και να αποδώσει όλες τις ουσιαστικές αρμοδιότητες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καβάλας», προσθέτοντας παράλληλα σε μια ανακοίνωση με δριμεία κριτική ότι «ο καιρός της ασυδοσίας του τελείωσε και θα λογοδοτήσει στις Καβαλιώτισσες και τους Καβαλιώτες για όσα έπραξε».

Η ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών

Τελεσίδικα αντισυνταγματική αποτελεί η πολιτική λογική και πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα μετά την απόφαση 2377/2022 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνεται οριστικά και αμετάκλητα ως αντισυνταγματικός ο νόμος Θεοδωρικάκου τόσο για τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των Δήμων όσο και για τη μεταβίβαση σε αυτές αποφασιστικών αρμοδιοτήτων.

Με τις διατάξεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019 επιχειρήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση να «ψαλιδίσει» τις αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων μετατρέποντάς τα σε διακοσμητικά όργανα. Να διαστρεβλώσει πλήρως την έννοια του δημοκρατικού διαλόγου εντός των οργάνων, αλλά κυρίως να αλλοιώσει τη λαϊκή βούληση, καθώς η συγκρότηση των οργάνων δεν έγιναν με βάση το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2019.

Πρόκειται για την πλήρη δικαίωση της Συμπαράταξης Πολιτών, η μόνη δημοτική παράταξη στον Δήμο Καβάλας που είχε εξαρχής και με επιμονή καταγγείλει τον «νόμο Θεοδωρικάκου», όπως και κάθε άλλο νομοθετικό πόνημα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που είχε ως σκοπό να ανατρέψει τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι». Να υπενθυμίσουμε ότι ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» περιελάμβανε τη θέσπιση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και μια σειρά από διατάξεις με στόχο την ομαλή λειτουργία όλων των αυτοδιοικητικών οργάνων και με απόλυτο σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία.

Από το Σεπτέμβριο του 2019 η δημοτική μας παράταξη ζητούσε επανειλημμένως από τον Δήμαρχο Καβάλας να τοποθετηθεί σχετικά με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Μουριάδης με αλαζονικό και χλευαστικό ύφος, όπως συνηθίζει, όχι μόνον δεν ασκούσε κριτική στον νόμο Θεοδωρικάκου, αλλά δήλωνε περιχαρής ότι τον επικροτεί!

Μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις, καλούμε τον Δήμαρχο Καβάλας, κ. Μουριάδη, να πάρει άμεσα δημόσια θέση για την απόφαση του ΣτΕ. Να απολογηθεί για την απόλυτη και τυφλή στήριξη που παρείχε στο αντισυνταγματικό έκτρωμα -νόμο Θεοδωρικάκου- το οποίο επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Αυτοδιοίκηση, παραβιάζοντας τη λαϊκή βούληση.

Καλούμε τον κ. Μουριάδη να επαναφέρει και να αποδώσει όλες τις ουσιαστικές αρμοδιότητες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καβάλας. Καλούμε τον κ. Μουριάδη να αποκαταστήσει τη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σύμφωνα με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2019.

Ο καιρός της ασυδοσίας του τελείωσε και θα λογοδοτήσει στις Καβαλιώτισσες και τους Καβαλιώτες για όσα έπραξε.

Ο κ. Μουριάδης εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, όλες τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για να ασκεί διοίκηση με αυταρχισμό, αδιαφάνεια, έπαρση και συγκεντρωτικό τρόπο, με αποτέλεσμα να απαξιώσει και να υποβαθμίσει πλήρως το Δημοτικό Συμβούλιο και κάθε έννοια δημοκρατικού διαλόγου.

Ο «Σύγχρονος Δήμος» του κ. Μουριάδη αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ένα κακόγουστο αστείο που προσβάλει την ιστορία του τόπου μας και υποτιμά τη νοημοσύνη των συμπολιτών μας.

Είναι η ώρα να αποκατασταθεί η δημοκρατική λειτουργία στον Δήμο Καβάλας και να δώσουμε προοδευτική διέξοδο.

Η Συμπαράταξη Πολιτών μετά από 12 συνεχή χρόνια ενεργής παρουσίας και συμμετοχής τόσο εντός Δημοτικού Συμβουλίου όσο και δίπλα στους συνδημότες μας είναι πιο έμπειρη και πιο έτοιμη από ποτέ, ώστε να συμβάλει αποφασιστικά στον σκοπό αυτό. Οι πολίτες του Δήμου Καβάλας, κάθε ηλικίας, αξίζουμε καλύτερη ποιότητα ζωής με όραμα και προοπτική για τον τόπο μας. Θέλουμε έναν Δήμο που να μας χωράει όλες και όλους.