Λαϊκή Συσπείρωση προς Δήμο Καβάλας: Οι δωρεές που δέχεστε δίνουν άλλοθι για εξωραϊσμό των πραγματικών προβλημάτων των ΑμεΑ

Η ανακοίνωση της παράταξης για τη Συμφωνία Συνεργασίας με τα Special Olympics Hellas και τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Κατά της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στον Δήμο Καβάλας, βάσει της Συμφωνίας Συνεργασίας με τα Special Olympics Hellas, τίθεται η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζοντας μεταξύ άλλων με ανακοίνωσή της ότι «με αυτήν τη συμφωνία αναπαράγεται η λογική της “φιλανθρωπίας”, των επιχειρήσεων που χτίζουν “κοινωνικό προφίλ” μέσω των χορηγιών, αλλά και την εμπέδωση της εμπλοκής των ΜΚΟ», προσθέτοντας ότι «η μόνη διέξοδος για ένα καλύτερο αύριο χωρίς πάτρωνες και ψευτοφιλάνθρωπους είναι ο δρόμος του αγώνα».

Η ανακοίνωση της Λαΐκής Συσπείρωσης

Ο Δήμος Καβάλας προχωράει σε Συμφωνία Συνεργασίας με τα Special Olympics Hellas, βάση «Αναπτυξιακού Προγράμματος» των Special Olympics Hellas, με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Οι αγώνες και πάσης φύσεως δράσεις των διάφορων ΜΚΟ και των «ευαίσθητων»«ευγενών χορηγών» μεγάλων ιδιωτικών ομίλων τύπου Νιάρχου, που αφορούν άτομα με διανοητική στέρηση και αδυναμία μάθησης προσφέρουν άλλοθι για εξωραϊσμό των πραγματικών προβλημάτων των ΑμεΑ τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως.

Αναρωτιόμαστε σε ποια έργα υποδομής, που να αφορούν στον αθλητισμό των αναπήρων, βασίζεται αυτή η συμφωνία συνεργασίας; Σε ποιες εγκαταστάσεις, με ποιο εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό θα γίνει πράξη το πρόγραμμα, σε ποιους ειδικούς χώρους άθλησης, σε ποια ειδικά σχολεία; Φυσικά θα στηριχτεί στη τζάμπα εργασία του εθελοντισμού, όπως άλλωστε μνημονεύεται στο συμφωνητικό που θα υπογραφεί.

Παρ’ όλα αυτά, με μεγάλη ευκολία και με αυτήν τη συμφωνία γίνεται συζήτηση για αθλητισμό και εκπαίδευση των ΑμεΑ για «αγώνες της ελπίδας», με «αποθέωση του ευ αγωνίζεσθαι» και «υψηλά μηνύματα». Φυσικά και αυτό το «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα», όπως και όποια άλλη διοργάνωση με τις γνωστές τελετές-φιέστες, που βρίσκονται βέβαια μακριά από την πραγματικότητα και τις μεγαλοστομίες για τα άτομα με αναπηρίες, δεν αφήνουν να πάνε χαμένοι οι δεκάδες χορηγοί, στη περίπτωσή μας το γνωστό ίδρυμα Νιάρχου.

Στις βάρβαρες συνθήκες που δημιουργούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές ανάγκες, διέξοδο και ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και συμμετοχή, μεταξύ άλλων, αποτελεί και ο αθλητισμός. Όμως και με αυτήν τη συμφωνία αναπαράγεται η λογική της «φιλανθρωπίας», των επιχειρήσεων που χτίζουν «κοινωνικό προφίλ» μέσω των χορηγιών, αλλά και την εμπέδωση της εμπλοκής των ΜΚΟ.

Είναι δραματική η κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά με νοητική στέρηση, αυτισμό, πολλαπλές αναπηρίες, αφού οι δομές (κρατικές και δημοτικές) είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Οι γονείς και κηδεμόνες αυτών των παιδιών τραβάνε τον δικό τους Γολγοθά, όπου προκειμένου να εξασφαλίσουν και να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των παιδιών τους απ’ τη μια αφαιμάσσονται οικονομικά -αν έχουν- και από την άλλη γίνονται θύματα πιέσεων και ρουσφετολογικών μηχανισμών.

Η μόνη διέξοδος για ένα καλύτερο αύριο χωρίς πάτρωνες και ψευτοφιλάνθρωπους είναι ο δρόμος του αγώνα, ενός αγώνα που θα αμφισβητεί και δε θα φτιασιδώνει τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, ο οποίος δε διστάζει να εμπορεύεται ακόμη και τον ανθρώπινο πόνο. Ενός αγώνα που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αδίσταχτων εμπόρων.

Ενός αγώνα που θα διεκδικεί μια εξουσία για τον άνθρωπο, μια λαϊκή εξουσία που στο κέντρο της θα φέρει τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του, με τα βασικά μέσα παραγωγής να τα διαφεντεύουν αυτοί που τα δημιουργούν και θα ορίζουν την κατανομή του πλούτου αυτοί που τον παράγουν.

Καλούμε τη διοίκηση του δήμου να αφήσει τα γνωστά προεκλογικά τερτίπια, όπως έκανε τελευταία με την επιλεκτική χρηματοδότηση ορισμένων αθλητικών σωματείων και να διεκδικήσει από το κράτος τη γενναία χρηματοδότηση όλων των ερασιτεχνικών σωματείων, ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά στην άθληση των ΑμεΑ όλων των κατηγοριών.