Λαϊκή Συσπείρωση: Διπλό «έγκλημα» με την επέκταση του ΧΥΤΥ και την μονάδα ΜΕΑ στην Καβάλα

Ανακοίνωση του συνδυασμού μετά την ανακοίνωση της διοίκησης του Δήμου Καβάλας για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της επέκτασης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και την κατασκευή ΜΕΑ

Την κατηγορηματική της αντίθεση της στις αντιλαϊκές “αρχές” και τους στόχους του κεφαλαίου, όπως αυτές αποτυπώνονται στα εκάστοτε Εθνικά και Περιφερειακά και Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, εκφράζει με ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση.

Ο συνδυασμός του Χρήστου Ποτόλια, με αφορμή τις ανακοινώσεις της διοίκησης του Δήμου για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της επέκτασης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και την κατασκευή ΜΕΑ επισημαίνει ότι θέση του είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα και όχι για τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρήσεων.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με προεκλογικούς τόνους η διοίκηση του δήμου ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου επέκτασης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) τον προσεχή Οκτώβριο.

Στον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ(Υ) που γειτνιάζει με το Περιγιάλι, με αποτέλεσμα η ζωή των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή να είναι κόλαση εδώ και χρόνια, έρχεται να προστεθεί ένα νέο “κύτταρο” χωρητικότητας 400.000,00 m3, έργο που ξεκίνησε το 2012(!!!). Η επέκταση του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ(Υ) θα επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση, γιατί επί πλέον σε αυτό το νέο “κύτταρο” θα εξυπηρετούνται τα υπολείμματα αποβλήτων της Καβάλας, της Θάσου και της Δράμας (δηλώσεις παραγόντων δήμου και ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ).

Πρόκειται για ένα ακόμα έγκλημα υλοποίησης του αντιλαϊκού και περιβαλλοντοκτόνου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων που προετοίμασαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις και υλοποιεί με ζέση η σημερινή δημοτική αρχή συνεχίζοντας στις ίδιες ράγες των προηγούμενων.

Σε ότι αφορά στο δεύτερο έγκλημα της μονάδας ΜΕΑ έξω από το Περιγιάλι, στην διακήρυξη της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ για την ανάθεση του έργου αναφέρεται: «Η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης της σύμβασης… για εργασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων ή/και πρόσθετο εξοπλισμό, για την προσαρμογή της ΜΕΑ στις νέες θεσμικές απαιτήσεις…». Οι “θεσμικές απαιτήσεις” που αναφέρονται στη διακήρυξη της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ είναι ο νέος εθνικός σχεδιασμός της ΝΔ ο οποίος πατώντας στους προηγούμενους των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), ορίζει: “….Οι ΜΕΑ που θα υλοποιηθούν θα πρέπει να σχεδιάζονται με σχετική ευελιξία ώστε να υπάρχει δυνατότητα σχετικής προσαρμογής…” για την “ …Προώθηση της παραγωγής εναλλακτικών δευτερογενών καυσίμων από τις ΜΕΑ(καραμπινάτη καύση δηλαδή).

Βήμα το βήμα η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού επιβεβαιώνει ότι το κόστος που θα κληθούν να πληρώνουν κάθε χρόνο οι δημότες, με την τιμολογιακή πολιτική της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ που αντιμετωπίζει το σκουπίδι ως εμπόρευμα, θα αυξάνεται δραματικά.

Το περιβάλλον από την άλλη με τον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ(Υ) πάνω από τα κεφάλια μας και τη φαραωνική μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων (ΜΕΑ-Περιγιάλι), που θα κοστίσει εκατομμύρια Ευρώ, με βασικό προϊόν το “καύσιμο σκουπίδι” (RDF), θα πληρώσει βαρύ τίμημα.

Στεκόμαστε απέναντι στις αντιλαϊκές “αρχές” και τους στόχους του κεφαλαίου, όπως αυτές αποτυπώνονται στα εκάστοτε Εθνικά και Περιφερειακά και Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων.

Θέση μας είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα και όχι για τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρήσεων.

Η επέκταση του ΧΥΤΑ(Υ) και η μονάδα στο Περιγιάλι να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου σε όλες τις κάλπες από δω και πέρα».