ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ/Άυλος Πόρος: Μαθαίνοντας την Ιστορία της Καβάλας στο… φυσικό της περιβάλλον

«Μνήμες χαραγμένες στον καπνό» και «Κυνήγι θησαυρού στο Φρούριο»: Δύο δράσεις βιωματικής και διαδραστικής μάθησης στις οποίες συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων

Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία ακόμη τρεις δράσεις της Πράξης «Διαθεματική προσέγγιση της ιστορίας της Εγνατίας Οδού, της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής-Άυλος Πόρος», που υλοποιεί η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρησης Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ».

Μαθητές και μαθήτριες από τα δύο τμήματα της Στ’ Τάξης του 18ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας και ένα τμήμα της Στ’ τάξης του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 και την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023, αντίστοιχα, συμμετείχαν στη δραστηριότητα με τίτλο: «Μνήμες χαραγμένες στον καπνό» που πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Καπνού. Μέσω της δράσης δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να μετέχουν στο μουσειακό γίγνεσθαι, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την ανάγκη να διέπονται οι μουσειακοί χώροι από μια συνολική αντίληψη για τους τρόπους ενδυνάμωσης των παιδιών στην προσέγγιση του υλικού και άυλου πολιτιστικού περιβάλλοντος και στην αναζήτηση της προσωπικής τους ταυτότητας διαμέσου της επαφής με την πολιτιστική κληρονομιά.

Στο ίδιο πλαίσιο, την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 υλοποιήθηκε άλλη μία δράση στο Φρούριο της Καβάλας από ένα τμήμα της Ε’ τάξης του 18ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, με τίτλο: «Κυνήγι θησαυρού στο Φρούριο». Αρχικά τέθηκαν οι άξονες επεξεργασίας του θέματος, που ήταν η εκμάθηση της ιστορίας της πόλης μας μέσα από το ιστορικό μνημείο, με τους μαθητές να αναλαμβάνουν να συγκεντρώσουν πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό. Στόχος της δράσης ήταν η διαπαιδαγώγηση των συμμετεχόντων, η μάθηση, αλλά και η συλλογή πλούσιων εμπειριών.

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», ως φορέας υλοποίησης, ευχαριστεί θερμά τους εκπαιδευτικούς του 18ου Δημοτικού Σχολείου, Ηλία Ντάντο, Βάια Τερζή και Ναπολέοντα Κουκουζίκα, όπως και την εκπαιδευτικό του 24ου Δημοτικού Σχολείου, Χρυσούλα Τσιρώνη, για την άψογη συνεργασία και την καθοριστική συμβολή τους στην υλοποίηση των προαναφερόμενων δράσεων.

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020.

*Έχει εξασφαλιστεί η συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων για τη δημοσιοποίηση φωτογραφικού υλικού