Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου: Γεωθερμία και φυσικό αέριο μονοπώλησαν το ενδιαφέρον

Σε ήρεμο κλίμα και χωρίς σοβαρές αντεγκλήσεις ανάμεσα σε διοίκηση και αντιπολίτευση κύλησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Νέστου το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, με κύριο θέμα την παροχή φυσικού αερίου στον δήμο, αλλά και την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου.

Οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων

Το θέμα της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων του Ορεινού από την κακοκαιρία έθεσε πρώτο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δύναμη Πολιτών Νέστου Περικλής Αμπεριάδης εκφράζοντας το φόβο «μήπως δεν προλάβαμε τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ». Στο ζήτημα ο δήμαρχος Βαγγέλης Τσομπανόπουλος απάντησε πως υπάρχει διαβεβαίωση για επίλυση των προβλημάτων, τονίζοντας πως οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν αποζημιώσεις.

Οικιακό φυσικό αέριο ζητούν στο Νέστο

Ο κ. Αμπεριάδης μιλώντας για τις ανακοινώσεις σχετικά με την παροχή οικιακού φυσικού αερίου σε 6 πόλεις της ΑΜ-Θ, ρώτησε αν και πότε προβλέπεται να πάρει αέριο και ο Νέστος, ο οποίος μάλιστα θα φιλοξενήσει και τον ΤΑΡ.

Απαντώντας ο δήμαρχος τόνισε πως υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς του δήμου, αλλά το σχέδιο της Περιφέρειας για φυσικό αέριο είναι «κλειστό» για τις 6 πόλεις. «Συζητήσαμε ήδη με την ΔΕΣΦΑ η οποία ενδιαφέρθηκε, αλλά είμαστε πολύ μακριά καθώς υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι και το αίτημα εκφράζεται ομαδικά μέσω της ΠΕΔ», δήλωσε ο δήμαρχος Νέστου.

Αργότερα ο τέως δήμαρχος Σάββας Μιχαηλίδης ξεκαθάρισε πως ο ΤΑΡ είναι αγωγός transit και άρα δεν παρέχει αέριο, ενώ από τη δική του θητεία εξήγησε πως θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχο οικονομικό κέρδος για να γίνει μία τέτοια επένδυση από πλευράς κάποιας ενδιαφερόμενης εταιρίας.

«Σκεφθήκαμε να εκμεταλλευτούμε την εγκατάσταση φυσικού αερίου του ΚΟΘΑΛΗ που εγκατέλειψε τον χώρο, αλλά στις συζητήσεις μας με τη ΔΕΣΦΑ για την μεταφορά του σε δημοτικές εγκαταστάσεις, όπως το δημαρχείο ή τα σχολεία, μας απάντησαν πως το κόστος ξεπερνά τα 10 εκ. ευρώ, απλησίαστο για εμάς», σημείωσε ο κ. Τσομπανόπουλος.

Ενεργειακή εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου

Τέλος, ο κ. Αμπεριάδης ρώτησε πότε θα γίνει η ενεργειακή εκμετάλλευση της γεωθερμίας στο Νέστο με τον δήμαρχο να αποκρίνεται πως ήδη θα «τρέξει» ανάλογο πρόγραμμα πιλοτικά για 2 περιοχές στην Ελλάδα και πως θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να προκριθεί η περίπτωση του Νέστου, τονίζοντας πως ο δήμος βρίσκεται κοντά τόσο με την διαχειριστική αρχή όσο και με ενδιαφερόμενο επενδυτή για να προχωρήσει η επένδυση.

Κώλυμα με τους υπαλλήλους διμήνων

Στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα ζητήθηκε η πρόσληψη 10 υπαλλήλων με δίμηνες συμβάσεις, με τον δήμαρχο ωστόσο να διατηρεί επιφύλαξη για το αν θα γίνουν, μιας και η υπόθεση κολλά στον επίτροπο ο οποίος ήδη δεν πληρώνει ανάλογο κονδύλι για τον Ιανουάριο, ενώ το θέμα πέρασε ομόφωνα.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε κονδύλι 9.992 ευρώ για διαφημιστικό υλικό και τουριστικά φυλλάδια για τον δήμο Νέστου τα οποία οι εκπρόσωποι του δήμου θα διανείμουν σε διάφορες εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος.