Δραστηριότητες δημάρχου Νέστου 19-25 Ιουνίου 2017

Εκδήλωση ενδιαφέροντος από νέους επενδυτές για τη Γεωθερμία και Συνάντηση Εργασίας του δημάρχου με κλιμάκιο της UNESCO

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 22 Ιουνίου και λίγο πριν τη συζήτηση των θεμάτων παρέστησαν στη συνεδρίαση εκπρόσωποι εργαζομένων καθαριότητας από το Νομό Καβάλας όπου κατέθεσαν ψήφισμα το οποίο και έγινε ομόφωνα δεκτό από το ΔΣ προς συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματά τους.

Στα εκτός ημερησίας θέματα ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος αναφέρθηκε στη πολύ μεγάλη επιτυχία της παραχώρησης του κτηρίου όπου στεγαζόταν το Ειρηνοδικείο Χρυσούπολης αφού παραχωρήθηκαν ΜΟΝΟ πέντε ανάλογα κτήρια σε Δήμους πανελλαδικά. Η δημοτική αρχή σκοπεύει μάλιστα να αξιοποιήσει πολύ σύντομα το εν λόγω κτήριο προκειμένου να λειτουργήσει για πρώτη φορά στη Χρυσούπολη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Αναφέρθηκε ακόμη, και στην επίσης θετική έκβαση παραχώρησης κοινόχρηστου οικοπέδου, έκτασης 6 στρεμμάτων περίπου, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το οικόπεδο βρίσκεται πλησίον του Δημοτικού Σχολείου Χρυσοχωρίου όπου η δημοτική αρχή σκοπεύει να το αξιοποιήσει για χώρο ψυχαγωγίας των παιδιών αλλά και για χρήση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του Δημοτικού Σχολείου Χρυσοχωρίου το οποίο γειτνιάζει του οικοπέδου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραπάνω παραχωρήσεις δεν έγιναν διόλου τυχαία και αβασάνιστα αφού για πολλούς μήνες ο Δήμαρχος Νέστου επισκεπτόταν επανειλημμένως τα αρμόδια Υπουργεία ενώ συνεχής ήταν και η σχετική αλληλογραφία και οι καθημερινές τηλεφωνικές οχλήσεις προκειμένου να υπάρξει θετική έκβαση όπως και έγινε.

Αναφορά έκανε επίσης ο Δήμαρχος Νέστου και για την έγκριση ένταξης πρότασης που κατέθεσε η ΔΕΥΑΝ στην Περιφέρεια για την κατασκευή αντλιοστασίου στο Χρυσοχώρι προϋπολογισμού ύψους 310.000 €,  το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της υδροδότησης της Κεραμωτής, και όχι μόνο, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Την περίοδο αυτή παρουσιάζονται αυξημένες ανάγκες υδροδότησης και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα αφού δημιουργήθηκαν πολλά νέα τουριστικά καταλύματα.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο έγγραφο που εστάλη από το Δήμο στον ΟΛΚ σύμφωνα με το οποίο αναφέρεται η απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει το λιμάνι της Κεραμωτής από τη συσσώρευση απορριμμάτων τα οποία ξεχειλίζουν τους κάδους. Η συγκομιδή των συγκεκριμένων απορριμμάτων είναι καθαρά ευθύνη του ΟΛΚ που οφείλει να πράττει τα δέοντα και ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την καθαριότητα.

Αναφορά έκανε ακόμη και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Δήμο μας για τον έλεγχο του έργου της Γεωθερμίας το οποίο προϋποθέτει να υπάρχει έστω και ένας συνδεδεμένος καταναλωτής για την λειτουργία του. Ανέφερε ακόμη πως οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού πραγματοποίησαν τον έλεγχο του έργου  απέδωσαν τα εύσημα τόσο γι’ αυτό όσο και για τη μονάδα που εγκαταστάθηκε.

Αναφερόμενος στο έργο του βιολογικού της Κεραμωτής επισήμανε τη μεγάλη επιτυχία της διοίκησης καθώς και το ρίσκο της πολιτικής της απόφασης να πραγματοποιήσει διακοπή του έργου ώστε να μη πληρώσει η ΔΕΥΑΝ σταλίες ύψους 4.000€/ ημερησίως. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να ενταχθεί το έργο,  (ενώ κάποιες Κασσάνδρες μιλούσαν  για απένταξη) να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του 8ου , 9ου   και 10ου  λογαριασμού τους οποίους κατέθεσε ο εργολάβος και τελικά να αποφευχθεί η καταβολή των αποζημιώσεων που ζητούσε η ανάδοχος εταιρεία αγγίζοντας μέχρι και σήμερα τις 300.000€ περίπου.  Ο Δήμαρχος πληροφόρησε το σώμα ότι ήδη η INTRACAT κατέθεσε στις 16/6/2017 αίτηση διάλυσης της σύμβασης με πρόσχημα ότι δεν εξοφλήθη ο 8ος  λογαριασμός, κάτι για το οποίο δεν ευθυνόταν η ΔΕΥΑΝ αλλά το κράτος, που τελικά όμως  εξοφλήθη τις επόμενες ημέρες από το εν λόγω Νομικό Πρόσωπο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμαρχος Νέστου τόνισε με έμφαση την ήπια στάση που κράτησε στο συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και για το θέμα της γεωθερμίας αλλά και γι’ αυτό του βιολογικού παρατηρώντας την αναδίπλωσή του σε μεγάλο βαθμό επικροτώντας με τον τρόπο αυτό έμμεσα τους χειρισμούς της διοίκησης. Ο κ. Τσομπανόπουλος επισήμανε μάλιστα τη μεγάλη απόκλιση της τοποθέτησης του κ. Μιχαηλίδη μ’ αυτές του συντάξαντα του Δελτίου Τύπου της παράταξής του. Η τοποθέτηση δε του επικεφαλούς της ελάσσονος αντιπολίτευσης θύμιζε έκθεση ιδεών μαθητή σχολείου. Μάλιστα σε θέματα που προσπάθησε να “ενοχοποιήσει” τη διοίκηση χρειάστηκε αργότερα να τα μαζέψει όταν πήρε αποστομωτικές απαντήσεις από τον Δήμαρχο Νέστου.

Με λύπη της διοίκησης ακούσαμε δια στόματος του  κ. Αμπεριάδη το σχέδιο διακοπής του Κοινωνικού Φαρμακείου το οποίο μάλιστα εξυπηρέτησε πάρα πολλούς οικονομικά επιβαρυμένους συμπολίτες μας. Απορίας άξιο ακόμα και η πλούσια αλληλογραφία της κ. Γατούλα για το εν λόγω θέμα όπου ζητούσε μέσα από αυτή ονόματα δικαιούχων, προμηθευτών φαρμακείων, εργαζομένων στο φαρμακείο κ.α. Μπορεί πλέον να νιώθει ικανοποιημένη με το κλείσιμο του φαρμακείου.

Θέμα ημερησίας διάταξης αποτέλεσε η έγκριση σύμβασης που πρότεινε η διοίκηση για πρόσληψη οδηγού ασθενοφόρου με τα ανάλογα προσόντα μέσω ΑΣΕΠ προκειμένου ο Δήμος να συμβάλλει στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα Κέντρα Υγείας και κυρίως το δικό μας. Βέβαια τα συγκεκριμένα προβλήματα αφορούν και είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κράτους. Κατά τη συζήτηση του θέματος αυτού η κα. Γατούλα πρότεινε να παραχωρήσει ο Δήμος κάποιον οδηγό από το μόνιμο προσωπικό των οδηγών απορριμματοφόρων πράγμα που όπως εξήγησε ο Διευθυντής του Δήμου, ο οποίος παρίστατο στη συνεδρίαση, είναι αδύνατο να συμβεί. Βέβαια συνυπολογίζεται πως δεν είναι και επιθυμία κανενός εργαζομένου. Παρεκτρεπόμενη όπως συνηθίζει η κα Γατούλα αναφέρθηκε σε δήθεν εκβιασμό του Δημάρχου προς την Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Χρυσούπολης κα Χαρίση Αρετή . Ο Δήμαρχος της ζήτησε να ανακαλέσει διότι αυτό αποτελεί μεγάλη συκοφαντία όταν εδώ και δύο χρόνια η μόνη επικοινωνία που έχει ο Δήμαρχος με την κα Χαρίση είναι αποκλειστικά  για να συμβάλλει  οικονομικά και όχι μόνο στην εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Μάλιστα ο Δήμαρχος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας την επόμενη κιόλας ημέρα, αναφέροντάς της το γεγονός, της ζήτησε να πάρει θέση προς αποκατάσταση της αλήθειας. Η ίδια δήλωσε να αγνοεί το θέμα δηλώνοντας μάλιστα πως με τον Δήμαρχο Νέστου έχει άψογη συνεργασία. Ο Δήμαρχος εάν η κα Γατούλα δεν ανακαλέσει τα όσα συκοφαντικά είπε γι’ αυτόν θα προβεί δια της νομίμου οδού στα προβλεπόμενα προς αποκατάσταση της αλήθειας. Μάλιστα κατά την διάρκεια της έντασης που προκλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο με την εν λόγω κυρία ο Δήμαρχος δε παρέλειψε να θυμίσει στο σώμα τη μνημειώδη φράση της σε παλαιότερο Δημοτικό Συμβούλιο “Έτσι γουστάραμε” αναφερόμενη στο ποσό των 400.000€ για τα δεκατιανά τεκμηριώνοντας με αυτό τον τρόπο την ανεύθυνη στάση της όχι μόνο για την θέση που κατείχε αλλά και προς τους πολίτες των οποίων τα χρήματα κάποτε διαχειρίστηκε με τον πιο σπάταλο τρόπο. Θα πρέπει κάποτε να σοβαρευτεί και να αναλάβει τις ευθύνες της ως δημοτική σύμβουλος.

Σε άλλο θέμα της ημερήσιας διάταξης αναφορικά με το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2007-2013» ζητήθηκε να εγκριθεί η επιβολή ποσού 5% επί του συνολικού έργου ως ποινή κατά του Δήμου λόγω της μη  συμμόρφωσης του με τους κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων της επιτροπής βάσει των κατευθυντηρίων γραμμών για τον καθορισμό των δημοσιονομικών διορθώσεων. Στην έκθεση που έγινε από την Γενική Γραμματεία του Υπουργείου γίνεται αναφορά για φανερή φωτογραφική διακήρυξη εξαιτίας της οποίας αποκλείονται πολλές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στον εν λόγω διαγωνισμό.  Άμεσο αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να επωμιστεί ο Δήμος και να υποχρεωθεί να πληρώσει το ποσό των 12.000€  για έναν ακόμη  λάθος χειρισμό της προηγούμενης διοίκησης.

Σε άλλο θέμα ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκε η εκτέλεση του έργου “Ασφαλτοστρώσεις δημοτικών οδών προϋπολογισμού 1.100.000,00€.

Εκδήλωση του ΚΑΠΗ για τη Γιορτή του Πατέρα

Μια πολύ όμορφη και συγκινητική εκδήλωση οργάνωσαν το ΚΑΠΗ Χρυσούπολης σε συνεργασία με το νομικό πρόσωπο της ΕΥΝΕΣΤΙΑΣ για την Γιορτή του Πατέρα την Τετάρτη 21 Ιουνίου στο χώρο του ΚΑΠΗ. Πλήθος πατεράδων – μελών του ΚΑΠΗ έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση ενώ παρέστη και ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος όπου κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του πατέρα στην οικογένεια. Παρέστησαν ακόμη η Πρόεδρος της ΕΥΝΕΣΤΙΑΣ κα Αργυρέλη Ελένη όπου είχε και την επίβλεψη μαζί με την Κοινωνική Λειτουργό κα Μπουγαλή Δέσποινα, η Πρόεδρος ΔΣ κα Ψυλλίδου Ελένη καθώς και ο Πρόεδρος Αναπτυξιακής κ. Παπαθεοδώρου Κωνσταντίνος. Τα μέλη του ΚΑΠΗ απόλαυσαν πλούσια εδέσματα που προσφέρθηκαν  σ’ αυτούς ενώ στη συνέχεια ακολούθησε λαϊκό γλέντι.

Ημερίδα Δασαρχείου για την Αντιπυρική Προστασία

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση- ημερίδα οργάνωσε η Διεύθυνση Δασών Καβάλας την Τετάρτη 21 Ιουνίου στο Δασαρχείο ενόψει της θερινής περιόδου και το μεγάλο κίνδυνο που απειλεί την περίοδο αυτή τα δάση λόγω πυρκαγιών. Το θέμα της ημερίδας ήταν “Προγραμματισμός εκτέλεσης έργων αντιπυρικής προστασίας”. Τον Δήμαρχο Νέστου εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Βαλσαμίδης Νίκος.

Ενδιαφέρον από νέους επενδυτές για τη Γεωθερμία

Τον Δήμαρχο Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλο επισκέφθηκαν στο γραφείο του την Τετάρτη 21 Ιουνίου εκπρόσωποι ελληνικής εταιρείας οι οποίοι κατέθεσαν επίσημα το αίτημά τους προκειμένου να αξιοποιήσουν το έργο της γεωθερμίας κατασκευάζοντας θερμοκήπιο για παραγωγή κηπευτικών. Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω ενδιαφέρον από την συγκεκριμένη εταιρεία κρίνεται διπλά σημαντικό αφού πρώτον έρχεται μια νέα επένδυση που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας  και δεύτερον η εταιρεία είναι ελληνική.

Με μεγάλη επιτυχία η γιορτή του Παιδικού Σταθμού Χρυσοχωρίου

Μια εντυπωσιακή γιορτή αποχαιρετισμού της χρονιάς που πέρασε παρουσίασαν οι μικροί μαθητές του Παιδικού Σταθμού Χρυσοχωρίου με την εποπτεία των παιδαγωγών την Τετάρτη 21 Ιουνίου το απόγευμα. Ήταν μια παράσταση με στοιχεία μιούζικαλ που εντυπωσίασε τους συγκινημένους γονείς αλλά και όλους τους παρευρισκομένους. Ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος παρέστη στη γιορτή και δήλωσε ενθουσιασμένος για την άρτια παράσταση από τόσο μικρούς πρωταγωνιστές. Παρέστησαν ακόμη η Πρόεδρος Ευνεστίας κα Αργυρέλη Ελένη, η Πρόεδρος ΔΣ κα Ψυλλίδου Ελένη και η δημοτική σύμβουλος κα Κοσμίδου Λαρίσα.

Επίσκεψη δημάρχου στο Κάμπινγκ Κεραμωτής

Το κάμπινγκ Κεραμωτής επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος το βράδυ της Τετάρτης 21 Ιουνίου προκειμένου να ελέγξει τη λειτουργία του, να ενημερωθεί για την πληρότητά του, να συνομιλήσει με τους εργαζομένους αλλά και τους επισκέπτες του για λειτουργικά προβλήματα που τους απασχολούν. Δήλωσε ικανοποιημένος από την άψογη οργάνωση του κάμπινγκ, την πρωτοφανή του πληρότητα και την απόλυτη ικανοποίηση των τουριστών από τις παροχές του όπως του δήλωσαν οι ίδιοι.

Επίσκεψη ΠΟΕ-ΟΤΑ Καβάλας στον δήμαρχο

Το γραφείο του Δημάρχου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου επισκέφθηκαν εκπρόσωποι εργαζομένων του ΠΟΕ-ΟΤΑ Καβάλας την Τρίτη 20 Ιουνίου προκειμένου να του θέσουν τα θέματα που απασχολούν τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα μετά τις τελευταίες εξελίξεις που τους αφορούν . Ο Δήμαρχος τους δήλωσε τη συμπαράστασή του και τους διαβεβαίωσε πως θα σταθούν δίπλα τους αυτός και η δημοτική αρχή στις κινητοποιήσεις τους για τα δίκαια αιτήματά τους.

Στον δήμαρχο τα ΔΣ Συλλόγων Χρυσοχωρίου, Ερατεινού και Νέας Καρυάς

Ενόψει των εκδηλώσεων του καλοκαιριού που οργανώνει ο κάθε σύλλογος ξεχωριστά και στο πλαίσιο του προγραμματισμού τους πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσοχωρίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερατεινού και του Αθλητικού Συλλόγου Νέας Καρυάς προς τον Δήμαρχο Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλο την Τρίτη 20 Ιουνίου στο γραφείο του. Συζητήθηκαν θέματα οικονομικής ενίσχυσής τους και άλλων τρόπων παρέμβασης του Δήμου προκειμένου να διεξαχθούν ομαλά οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού.

Ενημερωτική συνάντηση εργασίας από την UNESCO

Στην προπαρασκευαστική ενημερωτική συνάντηση εργασίας που διοργανώθηκε από την Unesco την Παρασκευή 23 Ιουνίου στο ΤΕΙ ΑΜΘ Καβάλας παρέστη ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος. Την πλήρη οργάνωση  είχαν ο καθηγητής Δ. Εμμανουλούδης- Διευθυντής της έδρας Unesco Con-E-Ect σε συνεργασία με τον καθηγητή Μ. Σκούλλο- Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής MAB/Unesco (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα). Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενδελεχής ενημέρωση των Εμπλεκόμενων Φορέων για την υποβολή της υποψηφιότητας του ποταμού Νέστου και της ευρύτερης περιοχής στο Πρόγραμμα “Άνθρωπος και Βιόσφαιρα” (MAB) καθώς και  η προετοιμασία του workshop στις 19-20 Οκτωβρίου στο οποίο θα συμμετέχουν Διευθυντές Φορέων MAB της Μεσογείου.

Το Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσούπολης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσούπολης στις 22 και 23 Ιουνίου στον χώρο του 1ου παλαιού Δημοτικού σχολείου Χρυσούπολης. Στην εκδήλωση παρέστη ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος όπου συνεχάρη το ΔΣ του συλλόγου για την αρτιότητα της εκδήλωσης. Παρέστησαν ακόμη και πολλά μέλη της δημοτικής ομάδας του Δημάρχου.

Αναβίωση του εθίμου του Άι-Γιάννη του Κλήδωνα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Νέου Ξεριά και Κεραμωτής

Την καθιερωμένη εκδήλωση του Αϊ Γιάννη του Κλήδωνα πραγματοποίησε και φέτος με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Νέου Ξεριά στην πλατεία του χωριού την Παρασκευή 23 Ιουνίου με ένα αφιέρωμα στους κατοίκους του Κουρού-Ντερέ. Εκτός από το έθιμο της αναβίωσης του Κλήδωνα παρουσιάστηκαν και πολλοί παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου ενώ την εκδήλωση πλαισίωσε το μουσικό συγκρότημα “ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΧΝΕΣ”. Πλήθος κόσμου παρέστη στην εκδήλωση. Τον Δήμαρχο εκπροσώπησε λόγω ανειλημμένης υποχρέωσής του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Βαλσαμίδης Νίκος όπου χαιρέτησε και την εκδήλωση ενώ παρέστησαν ακόμη και οι Αντιδήμαρχοι κ. Τουμπεκτσής Δημήτρης και κα Χατουτσίδου Ελένη, η Πρόεδρος της ΕΥΝΕΣΤΙΑΣ  κα Αργυρέλη Ελένη και η δημοτική σύμβουλος κα Κοσμίδου Λαρίσα.

Το ίδιο έθιμο αναβίωσε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμωτής το Σάββατο 24 Ιουνίου που οργάνωσε παράλληλα και ένα εξαιρετικό λαϊκό γλέντι με την παρουσία πλήθους κόσμου και τουριστών. Τον Δήμαρχο εκπροσώπησε λόγω ανειλημμένης υποχρέωσής του ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Μαυροθαλασσίτης Νίκος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Καϊντατζόπουλος Χαράλαμπος, η κα Χατουτσίδου Ελένη, η Πρόεδρος ΔΣ κα Ψυλλίδου Ελένη, η Πρόεδρος ΕΥΝΕΣΤΙΑΣ κα Αργυρέλη Ελένη, ο Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΝ κ. Αργυράκης Μιχάλης και οι δημοτικοί  σύμβουλοι κα Κοσμίδου Λαρίσα και  κ. Χατζηγερακούδης Γιάννης.

Δελτίο Τύπου