Ζημιά στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης του δήμου Νέστου: Νέες ανακοινώσεις από TAP και δήμαρχο Νέστου

Για άριστη και αγαστή συνεργασία κάνει λόγο η εταιρία - Επιφυλάσσεται για διεκδίκηση αποζημιώσεων ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017, συνεργεία της εργολήπτριας εταιρίας Spiecapag που δούλευαν για την κατασκευή του Αγωγού TAP σε περιοχή κοντά στο Διαλεκτό, προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η υδροδότηση σε… όλο τον δήμο Νέστου!

Το συμβάν προκάλεσε αρχικά την οργή του δημάρχου Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου ο οποίος, μάλιστα, προανήγγειλε μέσω του KAVALA POST και την προσφυγή του δήμου στα Δικαστήρια (διαβάστε τις δηλώσεις του εδώ) με σκοπό τη διεκδίκηση αποζημίωσης, ενώ μια μέρα αργότερα ακολούθησε και η επίσημη ανακοίνωση του TAP (διαβάστε την εδώ).

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017 είδαν το «φως» της δημοσιότητας δύο ακόμη ανακοινώσεις για το ίδιο θέμα. Μία από τον TAP και μία από τον δήμαρχο Νέστου. Άλλωστε, το μεσημέρι της ίδιας μέρας ξεκίνησε σε Δημοτικά Διαμερίσματα του Νέστου η δωρεάν διανομή εμφιαλωμένων νερών με ευθύνη της εταιρίας (διαβάστε σχετικά εδώ).

ΤΑΡ: Ανακοίνωση για τα έργα αποκατάστασης στο Διαλεκτό

O Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) θα ήθελε να ενημερώσει σχετικά με τα έργα που εκτελεί η εργολήπτρια εταιρεία Spiecapag στην περιοχή Διαλεκτό Δήμου Νέστου (στο 155ο χλμ της όδευσης), ότι:

  • Μόλις έγινε αντιληπτό ότι υπέστη βλάβη το τοπικό σύστημα υδροδότησης την Παρασκευή 28 Ιουλίου στις 15:00, o TAP και η Spiecapag ενημέρωσαν άμεσα την αρμόδια Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΝ) καθώς και το Δήμο Νέστου, ενώ παράλληλα κινητοποίησαν ειδικό συνεργείο για να αντιμετωπίσει το συμβάν.
  • Υπό την επίβλεψη της ΔΕΥΑΝ, τα συνεργεία εργάστηκαν αδιάκοπα και σε λιγότερο από 24 ώρες, στη 01:00 [του Σαββάτου 29 Ιουλίου], η βλάβη επιδιορθώθηκε προσωρινά και επανήλθε η παροχή νερού στην περιοχή.
  • Ο ΤΑΡ και η εργολήπτρια εταιρεία Spiecapag συνεργάζονται με τη ΔΕΥΑΝ, το Δήμο Νέστου και άλλους αρμόδιους φορείς για να περιορίσουν τις συνέπειες του συμβάντος, έως ότου επανέλθουν τα απαιτούμενα επίπεδα στις τοπικές δεξαμενές και η φυσιολογική παροχή νερού.
  • Για το σκοπό αυτό, διανέμουμε πόσιμο νερό στις λίγες εναπομείνασες ορεινές κοινότητες όπου υπάρχει ακόμη χαμηλή πίεση νερού: στο Γέροντα, την Πέρνη, την Πετροπηγή, το Ποντολίβαδο και την Νέα Κώμη. Η διανομή θα συνεχιστεί μέχρι η παροχή νερού στις κοινότητες αυτές να αποκατασταθεί.
  • Παραμένουμε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς και αρχές για περαιτέρω ενέργειες και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο Νέστου και την ΔΕΥΑΝ για την εξαιρετική συνεργασία τους (ως προς την παροχή τεχνικών πληροφοριών και αντίστοιχης υποστήριξης) από την έναρξη των εργασιών κατασκευής.

Κορυφαία προτεραιότητα του ΤΑΡ είναι η πλήρης αποκατάσταση του συστήματος υδροδότησης στις επηρεαζόμενες κοινότητες σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

Βαγγέλης Τσομπανόπουλος:Άστοχοι χειρισμοί του εργοταξίου της TAP AE προξένησαν τη διακοπή της υδροδότησης στον δήμο Νέστου

Το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Ιουλίου το εργοτάξιο της ΤΑP Α.Ε. εκτελώντας έργα για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου στον Δήμο μας, κατέστρεψε τον κεντρικό αγωγό υδροδότησης στο ύψος του Διαλεκτού, προκαλώντας τεράστια ζημιά στην περιοχή μας. Συνεργεία της ΔΕΥΑΝ βρέθηκαν στο σημείο από την πρώτη στιγμή και χάρη στην τεχνογνωσία των εργαζομένων της κατάφεραν να αποκατασταθεί η βλάβη του αγωγού αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Παρά του ότι αποκαταστάθηκε η ροή του νερού στον κεντρικό αγωγό δε μπόρεσε πάραυτα να φτάσει στις δεξαμενές από όπου γίνεται η διανομή σε όλο τον Δήμο. Από νωρίς του Σαββάτου τόσο ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος όσο και η διοίκηση της ΔΕΥΑΝ βρισκόταν στα γραφεία της επιχείρησης προκειμένου να συντονίσουν τις εργασίες των συνεργείων της ΔΕΥΑΝ. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια, λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει, του Διευθυντή της ΔΕΥΑΝ κ. Κάλφα Κωνσταντίνου.
Ο Δήμαρχος από τη πρώτη στιγμή έκανε γνωστό στην διοίκηση της TAP Α.Ε. το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον Δήμο και μάλιστα εν μέσω ενός τριημέρου με πολλές εκδηλώσεις, μεγάλη επισκεψιμότητα αλλά και υψηλές θερμοκρασίες. Τόνισε ιδιαίτερα τον ερασιτεχνισμό του εργοταξίου τους διότι από το Μάρτιο η ΔΕΥΑΝ τους είχε αποστείλει το τοπογραφικό με την όδευση του αγωγού. Γεγονός που δεν δικαιολογεί την προαναφερθείσα άστοχη ενέργεια.
Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΝ από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να εντοπίσουν την αιτία του προβλήματος ερευνώντας τον αγωγό από τον Παράδεισο μέχρι το Νέο Ξεριά για να διαπιστώσουν τελικά πως το πρόβλημα καθυστέρησης της υδροδότησης οφειλόταν στην εισροή αέρα στον αγωγό. Όλοι οι εργαζόμενοι για 24 ώρες και πλέον υπερέβαλαν εαυτόν ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη.
Ο Δήμος Νέστου έστειλε άμεσα υπόμνημα στην εταιρεία αναφέροντας τα προβλήματα που προξένησαν οι άστοχοι χειρισμοί τους, τονίζοντας ιδιαίτερα θέματα ασφάλειας για την υγεία των συμπολιτών μας καταλήγοντας πως κρατά επιφυλάξεις για περαιτέρω ενέργειες.
Ενώ όλη η διοίκηση ήταν επί ποδός καθώς και οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΝ, η ελάσσονα αντιπολίτευση χωρίς να φροντίσει να επισκεφθεί την ΔΕΥΑΝ ως όφειλε προκειμένου να ενημερωθεί, βιάστηκε πάλι να βγάλει δελτίο τύπου κάνοντας «μικροπολιτική της γειτονιάς» σε βάρος του Δήμου και ιδιαίτερα των εργαζομένων της ΔΕΥΑΝ. Τους συστήνουμε για μια ακόμη φορά να είναι περισσότερο προσεκτικοί αφήνοντας στην άκρη τις ψευτοαριστερίστικες θέσεις τους.
Παρ’ όλο που το πρόβλημα αποκαταστάθηκε σχεδόν στο σύνολο του, λόγω όμως των αυξημένων αναγκών των πολιτών υπήρξε μικρή εύλογη καθυστέρηση για την πλήρη ισορροπία από το γέμισμα δεξαμενών όλων των τοπικών ενοτήτων.
Ωστόσο ο Δήμος το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουλίου χρησιμοποίησε την υδροφόρα του στο κάμπινγκ Κεραμωτής προκειμένου να διασφαλιστούν κανόνες υγιεινής των επισκεπτών.
Την Κυριακή και την Δευτέρα η υδροφόρα βρισκόταν στο Ποντολίβαδο ενισχύοντας την υδροδότηση του χωριού λόγω του ότι είναι το τελευταίο χωριό στο οποίο απεκαταστάθη η ροή.
Ο Δήμαρχος Νέστου ζήτησε από την εταιρεία TAP Α.Ε. να προμηθεύσει εμφιαλωμένο νερό προς πόση των κατοίκων έως ότου επανέλθει πλήρως η ύδρευση.
Επιφυλάσσεται για την όποια αποζημίωση από την εταιρεία διότι είναι και η ΜΟΝΗ υπεύθυνη για το συμβάν.