Η περιοχή του Νέστου σε τροχιά ανάπτυξης μέσω… UNESCO [φωτογραφίες]

Τα πρώτα βήματα για την ένταξη του Νέστου στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Μεταφορά τεχνογνωσίας και πλήθους προτάσεων για την ορθή αξιοποίηση της περιοχής

Η έδρα της UNESCO Con-E-Ect που φιλοξενείται στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστονίδας-Ισμαρίδας και τον δήμο Νέστου, διοργάνωσαν την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 στη Χρυσούπολη το πρώτο διεθνές workshop σχετικά με την ένταξη του παραποτάμιου Δάσους Δέλτα Νέστου, των Στενών Νέστου και της ευρύτερης περιοχής στο μεγαλύτερο σε ύψος χρηματοδότησης επιστημονικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος, το οποίο διαχειρίζεται η Unesco με τον τίτλο «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (ΜaΒ).

Από το βράδυ της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου 2017 βρέθηκαν στην περιοχή διευθυντές περιοχών MAB από την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Γουατεμάλα, την Χιλή και την Ισπανία, εκπρόσωποι της Unesco και του MAB από την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών φορέων και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Νέστου Β. Τσομπανόπουλος και ο δήμαρχος Τοπείρου Θ. Μίχογλου, ενώ με υπηρεσιακούς εκπροσωπήθηκαν οι δήμοι Ξάνθης και Καβάλας καθώς και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Οι επισκέπτες διαχειριστές και καθηγητές από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό ξεναγήθηκαν το πρωί στην υπό ένταξη περιοχή και στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή, στο παραποτάμιο δάσος του Νέστου και στη λιμνοθάλασσα στο Ερατεινό, ώστε να έχουν εικόνα για την αξία και την μοναδικότητα του οικοσυστήματος.

Ο Νέστος πρότυπο συνεργασίας ακαδημαϊκής κοινότητας και περιβαλλοντικών οργανώσεων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καλωσορίζοντας ο δήμαρχος Νέστου τους επισκέπτες, τόνισε ότι παρά την εγνωσμένη δυσπιστία της κοινωνίας για τους τυχόν περιορισμούς που προκύπτουν από την ένταξη περιοχών σε περιβαλλοντικά προγράμματα, ο ίδιος πείστηκε ότι υπάρχουν δυνατότητες παράλληλης προστασίας και ανάδειξης της περιοχής με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην ανάπτυξη που μπορεί να υπάρξει.

Ο διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Μ. Κουτράκης, σημείωσε ότι αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή παρά τις προκλήσεις και ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, αφού δεν αφορά ένα πάρκο, αλλά μια έκταση που κατοικείται.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής MAB, καθηγητής Μ. Σκούλλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα στον Νέστο μπορεί να καταστεί πρότυπο συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία στήριξε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία και την έδρα στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ.

Οι δεκάδες συμμετέχοντες χωρίστηκαν ανάλογα με το αντικείμενό τους στις τέσσερις στρογγυλές τράπεζες, οι οποίες αφορούσαν την βιοποικιλότητα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, την οικονομική δραστηριότητα και τον τουρισμό και τον σχεδιασμό και την διαχείριση των ζωνών MAB, καταθέτοντας προτάσεις αξιοποίησης, θέτοντας παράλληλα τα προβλήματα που υπάρχουν, εστιάζοντας κυρίως στο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την δικαιοδοσία και την διαχείριση.