Ο δήμος Νέστου συνεχίζει με συνέπεια να «επενδύει» στην Τοπική Ιστορία [φωτογραφίες]

Σημαντική παρακαταθήκη γνώσης ο τόμος των Πρακτικών της 1ης Συνάντησης Τοπικής Ιστορίας που παρουσιάστηκε παραμονή των Ελευθερίων στη Χρυσούπολη

Τριάντα μία (31) εισηγήσεις επιστημόνων, συγγραφέων και ιστοριοδιφών περιλαμβάνουν «Τα Πρακτικά της1ης Συνάντησης Τοπικής Ιστορίας του Δήμου Νέστου» που μόλις κυκλοφόρησαν με πρωτοβουλία του δημάρχου Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου σε βιβλίο το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης 10 Ιουλίου 2018, παραμονή της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης.




Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχειρίδιο γνώσης που προσθέτει ακόμη μία σημαντική ψηφίδα στην Τοπική Ιστορία της περιοχής, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Οι εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στην έκδοση των 400 σελίδων παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην1η Συνάντηση Τοπικής Ιστορίας που διοργάνωσε ο Δήμος Νέστου από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου 2017. «Θεωρήσαμε χρέος μας την πραγματοποίηση της Συνάντησης αυτής και την έκδοση των Πρακτικών, καθώς η Ιστορία της περιοχής πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας και ειδικά των νέων ανθρώπων.

»Η απελευθέρωση της πόλης μάς διδάσκει ότι οι λαοί γεννήθηκαν για να είναι ελεύθεροι κι αυτή η 1η Συνάντηση Τοπικής Ιστορίας μπορεί να φαίνεται απλής σημασίας, όμως συντελεί στη διαμόρφωση της ιστορικής μας συνείδησης, πέρα από της εθνικής», δήλωσε ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος κατά τον σύντομο χαιρετισμό του.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Νέστου ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν στην έκδοση των Πρακτικών: «Τους διακεκριμένους επιστήμονες και ιστορικούς ερευνητές, την Οργανωτική Επιτροπή και την Επιστημονική Επιτροπή της Συνάντησης, καθώς και τον δημοσιογράφο Άρη Μεντίζη ο οποίος επιμελήθηκε το βιβλίο και τον Γιάννη Τσίγκα ο οποίος δημιούργησε μια εξαιρετική έκδοση».

Ο κ. Τσομπανόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι τον προσεχή Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα εκδήλωση για την Τοπική Ιστορία της Χρυσούπολης, αυτήν τη φορά μέσα από τα «μάτια» των παιδιών, αφού σε αυτή θα συμμετέχουν οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων του Νέστου! «Καλούμαστε όλοι μας να διαμορφώσουμε τη νέα ταυτότητα της περιοχής και της πόλης μας, καλούμαστε όλοι να διαμορφώσουμε τη δική μας Τοπική Ιστορία», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Νέστου.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την προβολή ενός βίντεο με στιγμιότυπα από την 1η Συνάντηση Τοπικής Ιστορίας του Δήμου Νέστου και «έκλεισε» με την παράδοση ενός αντίτυπου σε όσους εκ των εισηγητών έδωσαν το «παρών» το βράδυ της Τρίτης 10 Ιουλίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης.

Όλοι οι συμμετέχοντες επιστήμονες, συγγραφείς και ιστορικοί ερευνητές εξήραν τον δήμο Νέστου και τον δήμαρχο Βαγγέλη Τσομπανόπουλο για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της Συνάντησης αλλά και για την έκδοση των Πρακτικών, υπογράμμισαν τη σημαντικότητα της γνώσης της Τοπικής Ιστορίας ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και άπαντες δήλωσαν «παρών» στη… 2η Συνάντηση, όποτε και αν αυτή γίνει.

Η φιλόλογος και τ. Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Χρυσούπολης Παρασκευή Ξανθοπούλου-Αργυρίου
Ο δικηγόρος, ιστορικός ερευνητής Θεόδωρος Λυμπεράκης
Ο ιστορικός ερευνητής Στέλιος Βαρυπάτης
Ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου, Αριχμανδρίτης Παύλος Κίτσος
Η Δρ. Αρχιτέκτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα
Ο ιστορικός ερευνητής Χρήστος Γκόρδης
Ο εκπαιδευτικός Αθανάσιος Σμάλης
Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και ιστορικός ερευνητής Σοφοκλής Κούσκουρας
Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και ιστορικός ερευνητής Θεοφάνης Γεωργιάδης
Ο φαρμακοποιός και ερευνητής της Τοπικής Ιστορίας Παναγιώτης Αμπεριάδης
Ο ιστορικός ερευνητής και πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας Νίκος Θ. Τσουμπάκης
Ο ιστορικός ερευνητής και πρ. Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού-Πολιτισμού ΑΜ-Θ Κωνσταντίνος Π. Παπακοσμάς
Η εκπαιδευτικός, μέλος του Συλλόγου Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου Μαρία Πιστίκη
Η μητέρα της ιστορικής ερευνήτριας Μαρίας Κοζαρίδου
Η Ιστορικός, Εθνολόγος Γρηγορία Μακρίδου
Ο Στρατιωτικός Νομικός Χαράλαμπος Αμοιρίδης
Χαράλαμπος Αμοιρίδης και Γρηγορία Μακρίδου
Ο Βιολόγος, τ. εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης Νικόλαος Ι. Κούτρας
Ο ιστορικός ερευνητής Βασίλειος Μυλωνάς

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση