Το νερό… νεράκι θα πουν οι αγρότες στην πεδιάδα του Νέστου

Κλιματική αλλαγή εντός των πυλών: Η παρατεταμένη ανομβρία και οι μικρές ποσότητες νερού στους ταμιευτήρες θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην άρδευση της πεδιάδας του Νέστου για τη φετινή θερινή περίοδο-Ο ρόλος του φράγματος του Θησαυρού

Σύσκεψη στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου 2020 με θέμα «Διάθεση αρδευτικού νερού από τους ταμιευτήρες υδροηλεκτρικών σταθμών συγκροτήματος Νέστου για την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου 2020» με το επιμύθιο να είναι ότι το πρόβλημα άρδευσης της πεδιάδας του Νέστου για τη φετινή θερινή περίοδο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονο λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των μικρών ποσοτήτων νερού στους ταμιευτήρες.

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι προ των πυλών, έχει έρθει πια και στη χώρα, αλλά και στην περιοχή μας. Το έχουμε διαπιστώσει όλοι μας τόσο με την ανομβρία μηνών όσο και με τις σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Αν εξαιρέσουμε τα έντονα φαινόμενα που είχαμε τον Νοέμβριο σε Καβάλα και Θάσο από τότε μέχρι σήμερα έχει βρέξει ελάχιστα. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι ταμιευτήρες νερού να έχουν μικρές ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα να αποφασίσουμε να κάνουμε αυτήν τη σύσκεψη με όσους σχετίζονται με το θέμα και κυρίως να μιλήσουμε για το φράγμα Θησαυρού. Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν εκπρόσωποι της ΔΕΗ, της υπηρεσίας Υδάτινων Πόρων, αγροτικοί σύλλογοι και τα ΤΟΕΒ Χρυσούπολης και Χρυσοχωρίου, γιατί η μείωση του νερού από το φράγμα Θησαυρού θα έχει αρνητικές συνέπειες στο πότισμα των χωραφιών το καλοκαίρι. Είμαστε πραγματικά προβληματισμένοι για το πόσο νερό θα υπάρξει για τα χωράφια. Πέρυσι ξοδεύτηκαν 185 εκ. κυβικά νερού στον κάμπο του Νέστου και φέτος ακούμε ότι οι ποσότητες θα είναι κατά πολύ μειωμένες. Στόχος μας είναι να βρούμε τρόπους διαχείρισης του προβλήματος, ενημερώνοντας πρωτίστως τους αγρότες», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χρυσούπολης, Αθανάσιος Καβάλης, σχολίασε ότι «Φέτος δεν είχε ούτε χιόνια, ούτε βροχές και ως εκ τούτου η κατάσταση είναι απελπιστική. Μας είπαν ότι υπάρχει έλλειψη νερού, 60% λιγότερο από πέρυσι. Γι’ αυτό έγινε η σύσκεψη, να ενημερωθούμε και εμείς και να λάβουμε τα μέτρα μας, ώστε το καλοκαίρι να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα νερά όσο το δυνατόν καλύτερα για να μπορέσουν να αρδεύσουν οι αγρότες. Η περιοχή μας έχει πολύ δυναμικές καλλιέργειες, οι οποίες έχουν ανάγκη το νερό. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την καλή διαχείριση και μόνο. Πρέπει να δούμε πόσο νερό υπάρχει και να το διαχειριστούμε όπως παλιά, περιοχή με περιοχή. Τα κυβικά που είχαμε πέρσι δεν μπορούμε να τα έχουμε φέτος. Δεν ξέρουμε τι ποσότητες αφήνουν οι Βούλγαροι από πάνω για να γεμίσουν οι δικοί μας ταμιευτήρες. Οι συνάδελφοί μου πιστεύω να σεβαστούν τη νέα αυτή κατάσταση. Θα κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ορθολογική χρήση του νερού. Ενημερώνουμε τους παραγωγούς και πιστεύω ότι θα αντεπεξέλθουμε».

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Λεωνίδας Καστανάς, δήλωσε: «Πρόσφατα λάβαμε σχετικό έγγραφο από τη ΔΕΗ ότι υπάρχει πρόβλημα πάνω στα φράγματα και ότι το νερό είναι αρκετά μειωμένο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Η πεδιάδα του Νέστου αρδεύεται αποκλειστικά από το φράγμα της ΔΕΗ στο Παρανέστι. Χρειαζόμαστε περίπου 185 εκ. κυβικά μέτρου νερού τον χρόνο για τα δυο ΤΟΕΒ για να αρδευτούν περίπου 120.000 στρέμματα. Αν όντως δεν υπάρχει νερό και με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, θα υπάρξει σοβαρό θέμα. Θέλουμε καλύτερη ενημέρωση από τη ΔΕΗ και τη Διεύθυνση Υδάτων για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Θα πρέπει οπωσδήποτε οι αγρότες να συνειδητοποιήσουν ότι οι εποχές της αφθονίας του νερού έχουν περάσει. Θα πάμε σε ξηρές χρονιές με μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει η οποιαδήποτε σπατάλη να μείνει στο παρελθόν. Χρειάζεται ορθολογική χρήση, οι αγρότες να εκμεταλλευτούν τη νέα τεχνολογία με τα νέα συστήματα άρδευσης και προπάντων -λέω ξανά- να αποφεύγεται η σπατάλη».