Δήμος Νέστου: Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες από τη σφοδρή χαλαζόπτωση [φωτογραφίες]

Επλήγη ένα τμήμα περίπου 3.500 στρεμμάτων του κάμπου της Χρυσούπολης-Η καταστροφή σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 100% της προσδοκώμενης παραγωγής-Εξοργισμένοι οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ-Τι ζητάνε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Μεγάλες καταστροφές σε οπωροφόρα δέντρα, αλλά και σε εκτατικές καλλιέργειες προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση, η οποία έπληξε το απόγευμα της Τρίτης 26 Μαΐου 2020 ένα τμήμα, περίπου 3.500 στρεμμάτων, του κάμπου της Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου στην Καβάλα. Η ζημιά σε φυτείες με δυναμικές καλλιέργειες, όπως είναι τα ακτινίδια, τα πυρηνόκαρπα και τα μηλοειδή, αλλά και σε χωράφια με αραβόσιτο, σόγια και ηλίανθο, όπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή, φτάνει το 100% της προσδοκώμενης παραγωγής φέρνοντας σε απόγνωση τους αγρότες.

Το καιρικό φαινόμενο, όπως επισήμανε στο agronews.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Νέστου Καβάλας, Σάββας Αργυράκης, ήταν ιδιαίτερα ισχυρό και σε διάστημα μόλις δέκα λεπτών, λίγο μετά τις 16:00, ο τόπος «άσπρισε» από το πυκνό χαλάζι, το οποίο είχε μέγεθος μεταξύ στραγαλιού και φουντουκιού.

Στο εύλογο ερώτημα αν υπήρξε αυτοψία από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ ή αν επίκειται κάποια επίσκεψη τις επόμενες ώρες, προκειμένου να γίνει καταγραφή των καταστροφών ο κ. Αργυράκης απάντησε πως ο αγροτικός κόσμος της περιοχής είναι εξοργισμένος με τη στάση του ασφαλιστικού φορέα και πλέον δεν αναμένει τίποτα.

«Η προϊστορία του έχει αποδείξει πως δεν μπορούμε να προσδοκούμε σε κάτι από τον ΕΛΓΑ. Είναι αναξιόπιστος. Το 2018 είχαμε πλημμύρες, ενώ πέρυσι οι χαλαζοπτώσεις ήταν διαδοχικές στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα για δύο χρονιές να έχουμε σημαντικές καταστροφές και το εισόδημα του παραγωγού να πληγεί σοβαρά, διότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν ήταν πολύ μικρότερες της πραγματικής ζημίας», τόνισε με απογοήτευση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Νέστου και σημείωσε ότι «αυτό που ζητάμε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να ικανοποιήσει ένα αίτημα που έχουμε υποβάλλει και στο παρελθόν, αλλά αγνοήθηκε, για την ενεργοποίηση και στη δική μας περιοχή προγραμμάτων ενεργητικής προστασίας, όπως είναι αυτό με τα αεροπλάνα για την πρόληψη των χαλαζοπτώσεων».

*Πηγή: agronews.gr-Λεωνίδας Λιάμης