Μνημεία της Φύσης στον Δήμο Νέστου: Υπεραιωνόβιες ελιές οι οποίες φυτεύτηκαν τη Βυζαντινή Περίοδο! [φωτογραφίες]

«Γνώρισαν» Βυζαντινούς Δεσπότες, Φράγκους ηγεμόνες, Οθωμανούς κατακτητές και «έζησαν» την Ελληνική Επανάσταση και τώρα «κατοικούν» στον Δήμο Νέστου-Η ηλικία του ενός δέντρου υπολογίζεται στα 700-800 έτη

Η εύφορη γη της πεδιάδας του Νέστου «υποδέχεται» υπεραιωνόβιες ελιές, πραγματικά μνημεία της Φύσης. Μάλιστα, η μία εξ αυτών κατά το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό το οποίο εξέδωσαν οι Αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπολογίζεται μεταξύ 700-800 ετών και οι υπόλοιπες επτά από 100-200 ετών από τη βόρεια Πελοπόννησο.

Οι ελιές αυτές προέρχονται από απαλλοτριώσεις εκτάσεων για την κατασκευή έργων και με τη συμβολή της ΕΡΓΟΣΕ και του Πράσινου Ταμείου, διασώζονται και μεταφυτεύονται. Οι ηλικίες των ελαιόδεντρων μάς μεταφέρουν χρονικά στην ιστορική περίοδο του Βυζαντίου. Οι ελιές αυτές γνώρισαν Βυζαντινούς Δεσπότες, Φράγκους ηγεμόνες, Οθωμανούς κατακτητές και έζησαν την Ελληνική Επανάσταση.

Επιβίωσαν από πολέμους, μάχες, πυρκαγιές και λεηλασίες κατακτητών και αποτελούν πλέον ιστορικά μνημεία, άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της Ελλάδας.

Ο Δήμος Νέστου θέλοντας να συμβάλλει στη διάσωσή τους, παρέλαβε 8 ελαιόδεντρα τα οποία τοποθετήθηκαν το πρώτο στο Δημαρχείο της πόλης και τα άλλα 7 στον χώρο του Παλαιού Νεκροταφείου, τα οποία θα αναδειχτούν ως τοπόσημα και σημεία αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, τονώνοντας την περιβαλλοντική τους ευαισθησία και συμβάλλοντας στη διάδοση και διατήρηση του Ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας και της παράδοσης.