Επίτιμος δημότης Παγγαίου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Μήνυμα ενότητας από τον Μακαριότατο κατά την ομιλία του στο αμφιθέατρο Φρίξος Παπαχρηστίδης στην Ελευθερούπολη

Σε μια πανηγυρική τελετή στο  αμφιθέατρο Φρίξος Παπαχρηστίδης σήμερα το μεσημέρι, ο δήμος Παγγαίου ανακήρυξε επίτιμο δημότη του δήμου τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, μετά από ομόφωνη απόφαση που έλαβε κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου (αρ. απόφασης 446 του 2016). Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως 14 και 15 Δεκεμβρίου και προεξήρχε της Ιεράς Πανηγύρεως του Αγίου Ελευθερίου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Ελευθερούπολης.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, ιερέων και πολιτών, η αντιδήμαρχος Παγγαίου Αποστολία Δημητρακούδη έκανε αναφορά στο μεγάλο ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο του Αρχιεπισκόπου, ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου Κώστας Γάκης, ανέγνωσε την σχετική απόφαση του ΔΣ, με την οποία ανακηρύχτηκε ο κ. Ιερώνυμος επίτιμος δημότης Παγγαίου, «σε αναγνώριση της εξέχουσας προσωπικότητάς του και της προσφοράς του».

Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, μίλησε για «έναν άνθρωπο των έργων και όχι των λόγων, που υλοποιεί ένα τεράστιο εκκλησιαστικό και ανθρωπιστικό έργο, προκειμένου να στηρίξει όλους τους έχοντες ανάγκη, σε μια εποχή δύσκολη, στην οποία ο λαός μας έχει ανάγκη από στηρίγματα». Πρόσθεσε, δε, ότι «ο λαός του Παγγαίου έχει αταλάντευτη την αναφορά του στο Ευαγγέλιο και στην Ορθόδοξη παράδοσή μας, έχοντας απεριόριστη εμπιστοσύνη στην Εκκλησία. Κάτι που οφείλεται στις παραδόσεις μας, αλλά και στον Μητροπολίτη μας», παραδίδοντας στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και μια ποιμαντική ράβδο.

Μήνυμα ενότητας Αρχιεπισκόπου: «Εμείς δεν χωρίζουμε την Εκκλησία από την πατρίδα»

Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αλλά και στον σύντομο λόγο του κατά την διάρκεια της πανηγυρικής τελετής, ο Μακαριότατος δήλωσε περήφανος που βρέθηκε στην Ελευθερούπολη και ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Παγγαίου, ενώ ήταν ιδιαίτερα προσιτός με όποιον τον πλησίαζε για να ζητήσει την ευχή του.

Στο μήνυμά του, στάθηκε στην αξία του Ανθρώπου και στην ενότητα του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα σ’ αυτά τα χρόνια της κρίσης, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι η Εκκλησία συμπληρώνει το έργο της Πολιτείας με κοινό επίκεντρο, τον Άνθρωπο.

«Δεχτήκαμε με πολύ χαρά και με πολύ ευχαρίστησε την πρόσκληση τόσο του αδερφού Μητροπολίτη Χρυσόστομου, όσο και του δημάρχου Φίλιππου Αναστασιάδη. Είχαμε στο πρόγραμμά μας αυτή την επίσκεψη, διότι αγαπάμε την Ελευθερούπολη και τα καταφέραμε, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συναναστραφούμε με τους κατοίκους της Ελευθερούπολης και να νιώσουμε όμορφα. Εύχομαι το 2017 να είναι ένα έτος πιο ήρεμο, δημιουργικό και καρποφόρο», δήλωσε ο Μακαριότατος.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «εμείς δεν χωρίζουμε την Εκκλησία από την πατρίδα, γιατί είναι το ίδιο πράγμα, καθώς Εκκλησία χωρίς ανθρώπους ή πατρίδα χωρίς ανθρώπους, δεν έχει νόημα να υπάρχουν κι αν σήμερα είμαστε εδώ με τον δήμαρχο, είναι γιατί αγαπάμε τον Άνθρωπο». Παράλληλα, τόνισε ότι «στόχος της διακονίας μας είναι ο Άνθρωπος, ενώ κι εσείς κύριε δήμαρχε διακονείτε τον Άνθρωπο και κάπου εκεί οι δρόμοι μας συναντιούνται», συμπληρώνοντας ότι η Εκκλησία συμπληρώνει το έργο της Πολιτείας και δεν έρχεται σε αντιπαράθεση, για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα για το κοινό καλό.

«Όλο το νόημα της ζωής είναι να αγαπάς την Εκκλησία και να αγαπάς τον Άνθρωπο κι εκεί πρέπει να συναντιόμαστε όλοι, διότι χάσαμε πολλές ευκαιρίες μέσα στους ανταγωνισμούς. Σκοπός μας είναι να είμαστε ενωμένοι και γι’ αυτό θα αγωνιζόμαστε»,  δήλωσε ο Μακαριότατος, κλείνοντας την ομιλία του με την ρήση ότι «εμείς δεν είμαστε η Εκκλησία… Εκκλησία είναι ο λαός».