Αναγνωριστική ήταν η πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017 στην Ελευθερούπολη από τον νέο αγροτικό σύλλογο με το όνομα Ένωση Αγροτών Γιαλοχωρίων σχετικά με τις κινητοποιήσεις που προτίθενται να κάνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καβάλας ενάντια στα δυσβάστακτα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που τους έχουν επιβληθεί και αναμένονται να γίνουν ακόμη δυσκολότερα, συντονισμένοι με τους Θεσσαλούς αγρότες.
Η πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Συλλόγου Αγροτών Γιαλοχωρίων Παρασκευή Τσερκέζη, αναφερόμενη στη σύσκεψη είπε ότι «δεν υπήρχε ικανοποιητική συμμετοχή του κόσμου, προφανώς λόγω του δυνατού ψύχους που επικρατούσε στην περιοχή. Όμως η συνάντηση έγινε με συζητήσεις πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τα αιτήματά του. Προς το παρόν δεν ελήφθη κάποια απόφαση για τις κινητοποιήσεις που πιθανά να γίνουν. Οι αποφάσεις σε ό,τι αφορά την δική μας περιοχή θα ληφθούν σε επόμενες συναντήσεις, μετά από γενικές συνελεύσεις και την ομόφωνη απόφαση των αγροτών. Προς το παρόν επικρατεί το ίδιο σκηνικό που υπήρχε το 2016 με τις συσκέψεις και τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκαν στο τέλος Μαρτίου της ίδιας χρονιάς. Θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά κανείς δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο θα γίνουν. Οι αγρότες δηλώνουν, δε, πως σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στον υπόλοιπο πληθυσμό», υπογράμμισε η κ. Τσερκέζη μιλώντας στον Alpha Radio 88,6.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «τις τελευταίες μέρες γίνεται από διάφορα προεδρεία αναφορά για τις αλλαγές επί τα χείρω που προβλέπονται για τους αγρότες το 2017, που αφορούν σημαντικές επιβαρύνσεις, όπως είναι η υπερφορολόγηση και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι φορολογούνται σύμφωνα με τα τεκμήρια διαβίωσης, δηλαδή με τεκμαρτό εισόδημα 12.000 ευρώ, μέσα στα οποία συνυπολογίζονται και τα δάνειά τους. Οι ασφαλιστικές εισφορές πέρυσι αυξήθηκαν μέχρι και 27% και χρόνο με το χρόνο θα τριπλασιάζονται, με αποτέλεσμα το 2022 να φτάσουν μέχρι και το 1/3 του πραγματικού εισοδήματος των αγροτών. Από τα 250-300 ευρώ έφτασαν μέχρι τα 607 ευρώ οι εισφορές εξαμήνου και 1. 200 ευρώ οι ετήσιες. Οι περισσότεροι αγρότες μάλιστα υπερβαίνουν αυτό το ποσόν, αν είναι παλιοί ασφαλισμένοι, φτάνοντας και τα 700 ευρώ.
»Αυτή την ώρα στα χέρια των αγροτών έχουν έρθει τα “ραβασάκια” και κανείς δεν ξέρει που θα φτάσουν. Μέχρι πέρυσι το 50% των αγροτών δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους, ενώ σε τρία χρόνια το ποσοστό αυτών που δεν έχουν να δώσουν χρήματα στις εισφορές τους, θα υπερβεί το 70%. Εκείνο συνεπώς που πρέπει να γίνει είναι να εξεταστεί εκ νέου μεταξύ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αγροτών το ζήτημα των εισφορών και να αλλάξει το πλαίσιο νόμου. Πέρυσι η φορολογία άρχιζε από το πρώτο ευρώ και φέτος αυτό που επετεύχθη ήταν να φτάσει το αφορολόγητο στις 8. 000 ευρώ μέχρι 9.500 για τις οικογένειες με δύο παιδιά. Τώρα συζητείται, δε, να κατέβει στις 6.000 ευρώ και να γίνει υποχρεωτικά κλιμακωτή φορολόγηση. Το βέβαιο είναι πως πρέπει να δοθούν στοιχεία για τις πληρωμές, τις κατηγορίες τους και με βάσει τα εισοδήματα για να υπάρξει μια καθαρή εικόνα», τόνισε η ίδια.