Απερίφραστη καταδίκη των δηλητηριάσεων ζώων με φόλα από τον δήμο Παγγαίου

Ανακοίνωση με αφορμή το πρόσφατο θλιβερό περιστατικό της Ελευθερούπολης

Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό της δηλητηρίασης με φόλες αδέσποτων ζώων στην Ελευθερούπολη που είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας το KAVALA POST (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ), ο δήμος Παγγαίου εξέδωσε ανακοίνωση, καταδικάζοντάς το απερίφραστα, γνωστοποιώντας ότι έχει προβεί σε καταγγελία κατ’ αγνώστων αλλά και υπογραμμίζοντας τις συντεταγμένες προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων αλλά και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συνολικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του δήμου Παγγαίου.

 

Ο Δήμος Παγγαίου καταδικάζει τη δηλητηρίαση ζώων στη Δημοτική Κοινότητα Ελευθερούπολης

«O Δήμος Παγγαίου με αφορμή το δυσάρεστο περιστατικό της δηλητηρίασης αδέσποτων ζώων, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017 στη Δημοτική Κοινότητα Ελευθερούπολης, καταδικάζει κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, τόσο των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, όσο και των ανθρώπων που μπορεί να έρθουν σε επαφή με τοξικές ουσίες-δηλητήριο. Οι μαζικές δηλητηριάσεις ζώων, κοντά σε χώρους που παίζουν παιδιά, προκαλεί αποτροπιασμό και είναι καταδικαστέα από το σύνολο των πολιτών. Ο  Δήμος Παγγαίου, έχει προβεί σε καταγγελία κατ’ αγνώστων, προκειμένου να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν.

Με τη δυσάρεστη αυτή αφορμή, υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Παγγαίου συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Μετά το πρόγραμμα στειρώσεων του Δήμου (2015-2016), τη δράση των μαζικών στειρώσεων από την ΕΔΚΕ και νέο πρόγραμμα στειρώσεων και εμβολιασμών το 2017 γίνονται πράξη οι στόχοι που έθεσε ο δήμαρχος, Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης και η νέα Δημοτική Αρχή στον τομέα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.  Παράλληλα αξίζει να αναφέρουμε, για ακόμα μια φορά, ότι ο Δήμος Παγγαίου βρίσκεται στην 23η θέση, από το σύνολο των 88 Δήμων της Επικράτειας που υπέβαλαν πρόταση χρηματοδότησης για την υλοποίηση ενεργειών διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 4039/2012 η θανάτωση των ζώων με φόλες είναι αξιόποινη πράξη, δηλαδή έγκλημα, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Η συγκεκριμένη πράξη, μάλιστα, διώκεται αυτεπάγγελτα, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε λάβει γνώση αυτού του εγκλήματος με οποιονδήποτε τρόπο (δηλαδή ως αυτόπτης ή αυτήκοος μάρτυρας) έχει δικαίωμα να το καταγγείλει στις αρμόδιες διωκτικές αρχές.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς οφείλουν να  μεριμνούν για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου, να δηλώνουν μέσα σε πέντε (5) ημέρες την απώλεια του ζώου σε κτηνίατρο, που έχει πιστοποιηθεί στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Σήμανσης, να τηρούν τους κανόνες ευζωίας του ζώου, να μεριμνούν για την κτηνιατρική εξέτασή του και το κυριότερο όλων, να μην εγκαταλείπουν το ζώο συντροφιάς.

Ο Δήμος Παγγαίου, θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους ευαισθητοποιημένους, σε θέματα φιλοζωίας, πολίτες  για τη διαχείριση ενός υπαρκτού ζητήματος που απασχολεί μεγάλο αριθμό Δήμων της χώρας».