Ούτε στην… Κερκίνη ούτε πουθενά-Ο Φίλιππος Αναστασιάδης απαντάει στα περί ένταξης του Παγγαίου όρους στον Φορέα Διαχείρισης της Κερκίνης

Ο δήμαρχος Παγγαίου μιλάει για... παραπληροφόρηση και ξεκαθαρίζει πως τελικά το Παγγαίο όρος μένει στα όρια της ΠΑΜ-Θ και πάει… Ροδόπη-Ανοίγει ο δρόμος για επιδοτούμενες δράσεις αξιοποίησης του ορεινού όγκου

Μο Παγγαίο δεν πάει πουθενά, ούτε στις… Σέρρες ούτε στην Κερκίνη, ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, απαντώντας με κατηγορηματικό τρόπο στη φημολογία που αναπτύχθηκε ότι το Παγγαίο όρος εντάσσεται στον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης (διαβάστε σχετικά εδώ).

Δίχως να τον αναφέρει ονομαστικά ο δήμαρχος «αδειάζει» τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο -αν και ο κ. Μαρκόπουλος ξεκαθάρισε ότι είναι καθαρά θέμα του αρμόδιου υπουργείου– του οποίου τις δηλώσεις επικαλέστηκαν πολλά ΜΜΕ για τα περί ένταξης του Παγγαίου στον εν λόγω Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, ανήκει σε άλλη διοικητική Περιφέρεια από αυτήν στην οποία ανήκει το Παγγαίο.

Αντίθετα, κάνει λόγο για συντονισμένες ενέργειες του δήμου ώστε το Παγγαίο να επιτύχει, -όπως και έγινε- την ένταξή του στον φορέα διαχείρισης του ορεινού όγκου της Ροδόπης, δηλαδή εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

«Υπήρξε το ζήτημα αλλά το αποτρέψαμε άμεσα»

Ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει ότι αυτό το θέμα έχει προκύψει από το 2017 και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο ορεινός όγκος του Παγγαίου, αυτός ο οποίος είναι μέσα στα διοικητικά όρια της ΠΑΜ-Θ, να ενταχθεί στον Φορέα της Λίμνης Κερκίνης.

«Θα είναι στον φορέα ορεινού όγκου της Ροδόπης, αυτό είναι στάνταρ! Εμείς ως δήμος κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες και όταν το πληροφορηθήκαμε στείλαμε τα έγγραφά μας, την σχετική εισήγηση από την οικεία υπηρεσία του δήμου στην ΠΕΔ και εισηγηθήκαμε εκεί ότι η περιοχή που αφορά τον δήμο Παγγαίου και την συγκεκριμένη οροσειρά του Παγγαίου, δεδομένου ότι δεν μπορεί να γίνει αυτούσιος φορέας στο Παγγαίο, πρέπει να συμπεριληφθεί στο Φορέα Διαχείρισης της Ροδόπης.

»Αυτό εισηγηθήκαμε και αυτό έχει γίνει. Ένα τμήμα το οποίο πάει στην Κεντρική Μακεδονία, αυτό το κομμάτι εμπεριέχεται μέσα στον Φορέα Διαχείρισης της Κερκίνης. Αυτή είναι η κατάσταση, γιατί βλέπω από χθες την παραπληροφόρηση που υπάρχει. Όντως υπήρχε η υπόθεση το να πάει το Παγγαίο στην Κερκίνη, λειτουργήσαμε άμεσα, κινητοποιηθήκαμε και εμείς και στείλαμε και αντίστοιχα έγγραφα στην ΠΕΔ και με εισήγηση του κ. Μουρατίδη συγκεκριμένα και βάση όλης της αλληλογραφίας που ακολούθησε, έχει συμπεριληφθεί με ΦΕΚ τον Γενάρη του 2018 που λέει ότι το κομμάτι το δικό μας του Παγγαίου ανήκει στον Φορέα Διαχείρισης της Ροδόπης», σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης.

«Το Παγγαίο δεν ανήκε σε κανέναν Φορέα Διαχείρισης, γι’ αυτό δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν δράσεις για το Παγγαίο»

Όσο για το τι περιμένουμε από εδώ και πέρα μετά την ένταξη του Παγγαίου σε Φορέα Διαχείρισης, ο δήμαρχος εξήγησε: «Μέχρι πρότινος το Παγγαίο δεν ανήκε σε κανέναν Φορέα Διαχείρισης και ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν δράσεις για το Παγγαίο. Μία θετική εξέλιξη είναι ότι το Παγγαίο συμπεριλήφθηκε στον φορέα της Ροδόπης, άρα μπορούμε μέσω του Φορέα να διεκδικήσουμε δράσεις και ως δήμος προσανατολιζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να υποβάλλουμε προτάσεις για να συμπεριληφθούμε σε διάφορες επιδοτούμενες δράσεις. Άρα είναι μία θετική εξέλιξη για εμάς και για την Περιφέρεια και τον δήμο Παγγαίου».

«Να μείνουν ήσυχοι οι Παγγαιορείτες και οι κάτοικοι του Δήμου, δεν φεύγει το Παγγαίο στις Σέρρες»

Ερωτώμενος για τις προτεραιότητες στις προτάσεις αξιοποίησης του ορεινού όγκου αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, αυτό που ήταν το επίμαχο ήταν πού ανήκει το Παγγαίο. Οι δράσεις θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, γιατί ετοιμάζονται από τις υπηρεσίες. Να μείνουν ήσυχοι οι Παγγαιορείτες και οι κάτοικοι του δήμου, δε φεύγει το Παγγαίο στις Σέρρες, αλλά παραμένει εδώ όπως είναι».