Σύσκεψη για το Γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου: Στον δρόμο για το ΕΣΠΑ 2014-2020

Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν τα ευρήματα των δοκιμαστικών αντλήσεων γεωθερμικού ρευστού, καθώς και οι ειδικές κατευθύνσεις ανάπτυξης στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, συμπεριλαμβανομένης της τηλεθέρμανσης

Τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, είχε συνάντηση εργασίας για την πορεία σχεδιασμού του αναπτυξιακού έργου της αξιοποίησης του Γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου, το οποίο έχει μισθώσει ο δήμος Παγγαίου από το 2017, έπειτα από δημόσιο διαγωνισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι μελετητές του έργου και οι ερευνητές του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» οι Dr. Πασχάλης Δαλαμπάκης και Ανδρέας Ηλίας και ο Ειδικός Συνεργάτης του δημάρχου Ιωάννης Τσουκαλίδης.

Εξετάστηκαν τα ευρήματα των δοκιμαστικών αντλήσεων γεωθερμικού ρευστού που πραγματοποιήθηκαν και αναλυτικά δεδομένα για τις πηγές που θα αξιοποιηθούν στο βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου, επιβεβαιώνοντας το μεγάλο ενεργειακό δυναμικό και άλλα σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ακόμα, συζητήθηκαν αναλυτικά οι ειδικές κατευθύνσεις ανάπτυξης στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της τοπικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της τηλεθέρμανσης και τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση των απαραίτητων τευχών και αδειοδοτήσεων, για τη συμπλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας και για την υποβολής πρότασης προς ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το σχεδιαζόμενο έργο αξιοποίησης της γεωθερμίας στο μισθωμένο βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου, ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή του δήμου Παγγαίου, καθώς δίνεται η δυνατότητα αφενός της διάθεσης φθηνής ενέργειας για επαγγελματικούς σκοπούς και νέες επενδύσεις, αλλά και για τις ανάγκες των κατοίκων στην περιοχή παρέμβασης και αφετέρου της ανάπτυξης νέων θέσεων εργασίας για τους κατοίκους του δήμου Παγγαίου.