Το Γυμνάσιο Ποδοχωρίου είναι πλέον μια πρότυπη σχολική μονάδα

Εγκαίνια του έργου επέκτασης της σχολικής μονάδας που είχει προϋπολογισμό 1.865.000,00€

Παρουσία του δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κωνσταντίνου Μπαντίκου, του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, Απόστολου Βαγενά, του διευθυντή του Γυμνασίου Ποδοχωρίου, Νικόλαου Παπαδόπουλου, του περιφερειακού συμβούλου Αλέξανδρου Ιωσηφίδη, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, του γενικού γραμματέα του Δήμου, εκπροσώπων της εκπαιδευτικής Κοινότητας και των σχολικών επιτροπών, μαθητών, γονέων και δημοτών, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 η τελετή εγκαινίων του έργου επέκτασης του Γυμνασίου Ποδοχωρίου με τίτλο «Προσθήκη στέγης στο υπάρχον κτίσμα και προσθήκης κατ’ επέκταση στο Γυμνάσιο Ποδοχωρίου», προϋπολογισμού 1.865.000,00€.

Μετά την τελετή εγκαινίων ο διευθυντής του Σχολείου, Νικόλαος Παπαδόπουλος, στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του έργου, ενώ ο κ. Μπαντίκος ευχαρίστησε όλους, όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωσή του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εκπαιδευτικοί θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αναδεικνύοντας το Γυμνάσιο Ποδοχωρίου σε μια πρότυπη σχολική μονάδα που θα παρέχει σύγχρονη και αναβαθμισμένη παιδεία.

Η τελετή εγκαινίων έκλεισε με ομιλία του δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη, ο οποίος, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παράδοση αυτού του σύγχρονου κτηρίου που ανταποκρίνεται όπως είπε, στις προσδοκίες των μαθητών, των δασκάλων και των γονέων.  Στο ίδιο πλαίσιο, ευχαρίστησε τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για τη συνδρομή τους, ενώ πρόσθεσε ότι παραδίδεται ένα κόσμημα στην περιοχή και ένα έργο ιδιαίτερα χρήσιμο για την τοπική κοινωνία. Απευθυνόμενος, μάλιστα, στους μαθητές, τους κάλεσε να αγαπήσουν και να φροντίζουν το καινούργιο κτήριο, ώστε να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση και για τις επόμενες γενιές, ενώ παράλληλα, ευχήθηκε στους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν απρόσκοπτα και αποτελεσματικά το παιδαγωγικό τους έργο.

Τέλος, πρόσθεσε ότι αναμένεται να συνταχθεί μελέτη για την ανακαίνιση του παλιού κτηρίου του Γυμνασίου, για παρεμβάσεις στο κτήριο του ΓΕΛ, καθώς και διαμορφώσεις του αύλειου χώρου των σχολικών μονάδων, με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του, προϋπολογιζόμενης δαπάνης έως και 2 εκ. Ευρώ.

Το εν λόγω έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020 με την υπ’ αριθ. 3636/24-8-2016 απόφαση Περιφερειάρχη ΑΜΘ. Η σύμβαση κατασκευής υπογράφηκε στις 29-8-2017 και η περαίωσή του είναι στις 29-11-2019.

Το νέο κτήριο -προσθήκη ανεγέρθηκε σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Παγγαίου με συνολικό εμβαδόν 8.887,306 τ.μ., στον οικισμό του Ποδοχωρίου. Στον ίδιο χώρο του οικοπέδου προϋπάρχουν το κτίριο του Λυκείου (Ο.Α.565/97), καθώς και το κτίριο του Γυμνασίου (Α/Α Δήλωσης 491418 του Ν.4014/2011). Ένα κτίριο WC και δύο αίθουσες λυόμενες, κατεδαφίστηκαν με το εν λόγω έργο.

Στο υπάρχον κτήριο του Γυμνασίου κατασκευάστηκε στέγη επιφανείας 461,77 τ.μ. και τοποθετήθηκε εξωτερική θερμομόνωση.

Το νέο κτήριο (προσθήκη) είναι διώροφο με ένα τμήμα υπογείου. Το ισόγειο, επιφανείας 463,72 τ.μ με 42,68 τ.μ. ημιυπαίθριους χώρους, περιλαμβάνει: αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, μία αίθουσα διδασκαλίας, εργαστήριο πληροφορικής και βοηθητικούς χώρους – WC μαθητών και ΑΜΕΑ, καθώς και τμήμα κυλικείου στον αύλειο χώρο. Στον όροφο, επιφανείας 468,46 τ.μ., βρίσκονται τα εργαστήρια φυσικών επιστημών, καλλιτεχνικών-αισθητικής αγωγής και τεχνολογίας-σχεδίου, δύο αίθουσες διδασκαλίας, το γραφείο συλλόγου, ένα γραφείο ενημέρωσης μαθητών και γονέων, καθώς και βοηθητικοί χώροι, όπως WC μαθητών και καθηγητών και χώρος καθαρισμού. Τέλος, στο υπόγειο, επιφανείας 211,21 τ.μ., υπάρχουν βοηθητικοί χώροι –αποθήκες.

Πιο συγκεκριμένα έγιναν οικοδομικές εργασίες, δηλαδή χωματουργικά, σκυροδέματα, τοιχοποιίες-επιχρίσματα, επενδύσεις-επιστρώσεις, ξύλινες-μεταλλικές κατασκευές και λοιπές εργασίες- τελειώματα και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, δηλαδή ύδρευση-αποχέτευση, ηλεκτρολογικά, πυροπροστασία, ψύξη-θέρμανση και ανελκυστήρας.