Νέα Ηρακλείτσα: Σκουπίδια με τη μέθοδο… τζένγκα, πρόστιμα αβέρτα και άλλες ιστορίες περιβαλλοντικής τρέλας

Δεν προλαβαίνει ο Δήμος Παγγαίου να μαζεύει κομμένα κλαδιά και δέντρα-Ένας πληρώνει και οι υπόλοιποι... προσθέτουν και από κάτι στη στοίβα με τα κλαδιά-Δεν είναι υπεύθυνοι οι Δήμοι για την αποκομιδή των μπάζων

Μια στοίβα από κλαδιά σε δρόμο στη Νέα Ηρακλείτσα του Δήμου Παγγαίου έγινε η «αφορμή» για να ανοίξει (ξανά) η κουβέντα με τα κομμένα κλαδιά και δέντρα από ιδιώτες, τα μπάζα από ανακαινίσεις και τις ευθύνες πολιτών και Δήμου.

Στην εν λόγω περίπτωση, ένας ιδιώτης έκοψε κλαδιά από τον κήπο του σπιτιού του, τα άφησε στον δρόμο και συνεννοήθηκε με την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου για την αποκομμδή τους, με την πληρωμή να γίνεται κατόπιν της εκτέλεσης της συγκεκριμένης εργασίας από τον Δήμο.

Τα συνεργεία, όμως, του Δήμου Παγγαίου, κατά ομολογία των αρμοδίων, δεν προλαβαίνουν αυτό το διάστημα να μαζεύουν φυτικά υπολείμματα, με αποτέλεσμα αυτά να μένουν κάποιες μέρες στον δρόμο, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση το συνεργείο του Δήμου αναμένεται να περάσει την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023, με το αίτημα για την αποκομιδή να γίνεται στις αρχές της εβδομάδας.

Όσο διάστημα, όμως, μένουν στον δρόμο, οι περίοικοι αφήνουν και… από κάτι στη στοίβα με τα κλαδιά (είτε σκουπίδια είτε μπάζα είτε δικά τους κλαδιά), με αποτέλεσμα η στοίβα να γίνεται… λόφος, χωρίς φυσικά να έχουν συνεννοηθεί είτε με τον Δήμο είτε με τον ιδιώτη που κάλεσε τον Δήμο για να μαζέψει τα δικά του κλαδιά.

Μέσα από αυτή τη… φυσική νεοελληνική διαδικασία (η οποία συμβαίνει λίγο-πολύ σε κάθε Δήμο) οι ευθύνες πάνε και έρχονται, τα σκουπίδια γίνονται βουνό από… μόνα τους και οι Δήμοι (μαζί με τις Περιφέρειες) προσπαθούν να βγάλουν άκρη με τα μέσα που διαθέτουν.

Έχουν ευθύνες και οι Δήμοι; Σαφώς, όσον αφορά στη διαχείριση των μέσων που έχουν και στον όγκο των απορριμμάτων που έχουν να διαχειριστούν, αλλά και στο πώς αντιμετωπίζουν τις παρανομίες.

«Βροχή» και τα πρόστιμα

Δεν είναι λίγα και τα πρόστιμα που έχουν «πέσει» για παράνομη ρίψη κλαδιών σε σημεία του Δήμου Παγγαίου. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις ήταν αυτόπτης μάρτυρας ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Ελευθερών, Χρήστος Πριονίδης, ο οποίος παρέδωσε τη… λυπητερή στον άνθρωπο που έριξε κλαδιά σε δημόσιο χώρο.

Οι Δήμοι δεν είναι υπεύθυνοι για την αποκομιδή των μπάζων

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για ιδιωτικές εργασίες ανακαίνισης, κάθε δημότης υποχρεούται να νοικιάσει ειδικό κάδο και να φροντίσει ο ίδιος για την αποκομιδή και ανακύκλωση των μπάζων, ανεξαρτήτως ποσότητας και σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία. Αυτό σημαίνει πως η απόθεση μπάζων στους δρόμους και τα πεζοδρόμια είναι παράνομη.