Κ. Χατζηεμμανουήλ: Μόνιμα αντιπλημμυρικά έργα θα θωρακίσουν τη Θάσο από πλημμύρες

Εκτός από τα έργα που έγιναν ή είναι σε εξέλιξη πρέπει να γίνουν και άλλες υποστηρικτικές υποδομές, υπογραμμίζει ο δήμαρχος Θάσου

Το καμπανάκι του κινδύνου για  το ενδεχόμενο πλημυρών  στο νησί,  κυρίως στον Πρίνο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, χτυπάει ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, επισημαίνοντας ότι αν δεν  γίνει κάτι σύντομα, σε λίγο θα είναι… πολύ αργά!

Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηεμμανουήλ, καταρχήν έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου γίνεται κυρίως την άνοιξη, για να μην έχουμε καταστροφές. Τα ρέματα έχουν επίσης καθαριστεί καλά, ενώ  έχουν γίνει και χαντάκια στον πυθμένα των ρεμάτων ώστε να κατακρατούνται εκεί τα στερεά,  τα οποία ενδεχομένως να κατεβάσει το νερό.

Όμως, όπως γίνεται αντιληπτό, αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα χρειάζεται να συνοδευτούν και από άλλες ενέργειες, από άλλες υποδομές, όπως από μικρά φράγματα, δηλαδή από πιο μόνιμα αντιπλημμυρικά έργα, και από αντιδιαβρωτικά, όπως είναι τα κλαδοπλέγματα, δηλαδή πλέγματα κορμών και κλαδιών, τα οποία τοποθετούνται στις όχθες για να συγκρατούν τα χώματα.

«Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί από το Δασαρχείο εδώ και πολύ καιρό, χωρίς χρονοτριβή. Έχουν επίσης γίνει οι προϋπολογισμοί, ενώ έχει ληφθεί και η απόφαση αυτό να γίνει με διαπραγμάτευση, που σημαίνει δεν θα έχουμε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες ανάθεσης αυτών των έργων. Η πίεσή μου είναι ότι πρέπει άμεσα να εγκριθούν κονδύλια και να δεσμευτούν κωδικοί, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει γρήγορα αυτή η διαδικασία.

»Όσον αφορά τις 150.000 ευρώ, είχαν φύγει από το υπουργείο στις 18 του μήνα. Έπρεπε, όμως, εμείς να ενοχλήσουμε και  να επισκεφθούμε κάποιο δικό  μας πρόσωπο στα κεντρικά της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να αντιληφθούν ότι τα χρήματα αυτά έχουν έρθει και πρέπει να διατεθούν. Παρακολουθούμε πλέον κάθε βήμα και δεν εφησυχάζουμε, ακόμη και για τα αυτονόητα. Ενώ λοιπόν τα χρήματα ήταν στο Δι@ύγεα, μπήκαν μόλις την περασμένη Πέμπτη, οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε να πληρώνουμε. Βέβαια, το παραπάνω ποσό δεν είναι το 100% των χρημάτων που δαπάνησε ή που δεσμεύτηκε να πληρώσει ο δήμος σε μηχανήματα, καύσιμα, κλπ.

»Από τα ρέματα δεν κινδυνεύουν μόνο οι πυρόπληκτες περιοχές, αλλά όλες γενικά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνουν έργα υποδομής. Από το Πράσινο Ταμείο έχω ζητήσει χρήματα για την διευθέτηση και οριοθέτηση όλων των ρεμάτων. Άλλωστε, τα χρήματα του κάθε ταμείου, του Πράσινου για τη συγκεκριμένη περίπτωση, δίνονται για συγκεκριμένες ενέργειες. Δεν δαπανώνται οπουδήποτε. Αυτό το γνωρίζει η Τ.Α., γι αυτό και ζητάει στοχευμένα πράγματα. Κάποια πράγματα τα ακυρώνουμε, όταν δεν ολοκληρώνουμε τις εργασίες και τις υποστηρικτικές  ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν».

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ γνωστοποιεί ότι όταν ακόμη υπήρχε η Γενική Γραμματεία Δασών -που πλέον έχει καταργηθεί- είχε ζητήσει να ενισχυθεί οικονομικά η μη δημόσια δασοπονία που υπάρχει στη Θάσο και κάπου στην Ήπειρο.

«Πρόκειται για το δημοτικό δάσος. Δεν μπορεί να γίνεται διαχωρισμός από την πολιτεία σε δημόσιο και δημοτικό δάσος. Το δάσος είναι ένα αγαθό της φύσης, της πατρίδας μας, του ελληνικού λαού και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Χρειάζονται χρήματα για την προστασία και τη συντήρησή του. Το δάσος είναι για τη Θάσο πηγή ζωής. Είναι ζητήματα που τα θέτω διαρκώς. Το δάσος δεν είναι ένας εθνικός κήπος. Είναι ένα κοινό αγαθό».