Στο Ανόβερο ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να μετεξελιχθεί ο δήμος Θάσου σε έναν πράσινο-οικολογικό δήμο ξεκινώντας από τον οδοφωτισμό με λαμπτήρες τύπου led

Στο Ανόβερο της Γερμανίας βρέθηκε ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, εκπροσωπώντας όλους τους δήμους της Ελλάδας, προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα του οδοφωτισμού των δήμων.

Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηεμμανουήλ στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ, το θέμα είναι άκρως σημαντικό και ενδιαφέρον, μιας και έχει να κάνει με την εξοικονόμηση ενέργειας. «Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι το να μην είμαστε ενεργοβόροι, δεν κάνει απλά καλό μόνο στην τσέπη μας, αλλά κυρίως στο περιβάλλον, καθώς με τον τρόπο αυτό μειώνουμε τους ρύπους από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

»Όταν στοχεύουμε σε εξοικονομήσεις ενέργειας πάνω από 50% είναι εύκολο να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε, πόσο σημαντικό είναι κάτι τέτοιο. Αυτό που επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη και να  θέσουμε ως στόχο όλοι μας, είναι το να δημιουργήσουμε πράσινους–οικολογικούς δήμους. Όσον αφορά τη δική μας περίπτωση, κάνουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να μπούμε στο ευρωπαϊκό σύμφωνο δημάρχων, με στόχο να μειώσουμε κατά 40% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030», δηλώνει ο ίδιος.

Το ταξίδι του κ. Χατζηεμμανουήλ στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, από μία εξαμελή επιτροπή, αποτελούμενη από τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, από τον πρόεδρο του ΚΑΠΕ, με πρώτο τον κ. Μαλαμίδη και δεύτερο τον κ. Τσολακίδη, από δύο συμβούλους του υπουργείου Ενέργειας, από έναν εκπρόσωπο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και από τον κ. Χατζηεμμανουήλ, ως εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Μάλιστα, η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Hannoverfche Allgemeine αναφέρθηκε σε άρθρο της στο σκοπό της επίσκεψης του δημάρχου Θάσου στο Ανόβερο.

Τα οφέλη του «πράσινου» φωτισμού

Αυτό το οποίο έχει σημασία κατά τον κ. Χατζηεμμανουήλ, είναι να διαπιστωθεί πως έγινε σε μία πόλη σαν το Ανόβερο η καλή πρακτική της αντικατάστασης του κοινού φωτισμού από λαμπτήρες τύπου led, κυρίως του οδοφωτισμού, τι σημαίνει αυτό για την οικονομία, για τη διαχείριση, για την ποιότητα του φωτός, αλλά και για το περιβάλλον, ποια ποιοτικά χαρακτηριστικά πρέπει να πληρούν αυτά τα προϊόντα, πώς αυτά θα διατυπωθούν και θα απαιτηθούν, καθώς  πρόκειται για ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ποια θα είναι τα εχέγγυα, ώστε να πετύχουμε την καλύτερη ποιότητα για το περιβάλλον και την οικονομία.

«Το σίγουρο είναι ότι επιστρέψαμε πιο σοφοί σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος. Όπως πληροφορηθήκαμε, η Ελλάδα περιμένει φέτος περισσότερες αφίξεις τουριστών, καθώς οι κρατήσεις έχουν ανοδική πορεία», δηλώνει ο δήμαρχος Θάσου, ενώ θέλοντας να περάσει ένα μήνυμα, επισημαίνει ότι οι υπάρχουσες υποδομές μας-και δεν αναφέρεται μόνο στη Θάσο-δε θα αντέξουν, αν δεν αποφασίσουμε τώρα να διαχειριστούμε σωστά το περιβάλλον μας, που σημαίνει σωστή διαχείριση των υγρών και στερών αποβλήτων, της ενέργειας, αλλά και των υδάτινων πόρων.

«Χωρίς τα παραπάνω, όσο όμορφη και να είναι η χώρα μας, οι τουριστικές υποδομές που διαθέτουμε δε θα αντέξουν. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να στραφούμε σ΄ αυτό το οποίο σήμερα δε φαίνεται, αλλά θα είναι ορατό στο άμεσο μέλλον. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε πιλοτική αντικατάσταση των λαμπτήρων σε κάποιες περιοχές, ώστε να διαπιστωθεί η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται.

»Σύμφωνα με την μελέτη, την οποία έχουμε εκπονήσει, υπολογίσαμε ότι πέραν της αντικατάστασης, πέρα από την εξοικονόμηση εργατοωρών, μέσα σε 50.000 ώρες λειτουργίας (ήτοι δώδεκα χρόνια), θα εξοικονομήσουμε περί τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει ο κ. Χατζηεμμανουήλ.