Αισιοδοξεί για το θέμα των δρομολογίων Καβάλας-Πρίνου ο δήμαρχος Θάσου

Ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ ελπίζει σε ένα Προεδρικό Διάταγμα τόσο για την αύξηση των δρομολογίων όσο και για το πλοίο επιφυλακής-Προειδοποίηση ότι τυχόν αλλαγή των αυτοδιοικητικών «διαστάσεων» του δήμου Θάσου θα δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του

Τις αποφάσεις του κ. Σκουρλέτη περιμένουν εδώ και αρκετό καιρό οι δήμαρχοι σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το αν υπάρχει πρόθεση από τη σημερινή κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία χωροταξική αποκλιμάκωση με τον «Καλλικράτη 2», καθώς από το 2010 αποδείχτηκε πως υπάρχει ένα θέμα δυσλειτουργίας στους νησιωτικούς, κυρίως, δήμους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ, «ένα πλαίσιο στο οποίο κινείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όποιο και να είναι αυτό, απ΄ όπου και αν προέρχεται, σίγουρα μας απασχολεί, όπως μας είχε απασχολήσει ο “Καποδίστριας”, ο “Καλλικράτης” και πιο παλιά οι συνενώσεις των δήμων. Όλα αυτά είναι θέματα που αλλάζουν το αυτοδιοικητικό τοπίο και είναι ενδιαφέροντα. Δε σημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε πάντα “κουμπωμένοι” στο καινούργιο που έρχεται, αλλά να είμαστε σε θέση να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να τα δούμε με περισσότερη προσοχή».

Κατά τον κ. Χατζηεμμανουήλ, θα πρέπει να μείνουμε στον ένα δήμο, καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια για περισσότερους. «Έχουμε ένα απλό σκεπτικό: Όταν σήμερα ένας δήμος έχει υποχρέωση να διατηρήσει ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, ΔΕΥΑ, Τεχνικές Υπηρεσίες, Πολεοδομίες κλπ και δεν υπάρχει προσωπικό, πώς είναι δυνατό να λειτουργήσουμε περισσότερους δήμους; Θα δημιουργήσουμε πολλά φαινόμενα μικρών δήμων που δε θα μπορούν να λειτουργήσουν, γιατί δε θα υπάρχει η υποστήριξη από το απαραίτητο ελάχιστο προσωπικό. Παρά το ότι η Θάσος έχει 10 διαμερίσματα, παρά το ότι υπήρχαν αντιδράσεις πριν από το 2010, βλέπουμε ότι έχει τις διαστάσεις ενός λειτουργικού δήμου. Αν πάμε σε παραδείγματα όπως της Λέσβου, θα δούμε ότι είναι ένας δήμος που δεν μπορεί να διοικηθεί, καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες, όπως φυσικά και ο πληθυσμός. Εκεί μπορεί να γίνουν δύο και τρεις δήμοι», σημειώνει ο δήμαρχος Θάσου.

Πλοίο επιφυλακής και περισσότερα δρομολόγια στην γραμμή Πρίνου-Καβάλας διά στόματος Κουρουμπλή

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της επίσκεψης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο κ. Χατζηεμμανουήλ επισημαίνει πως είναι άριστα ενημερωμένος για όλα τα θέματα του νησιού. «Είναι ένας ανοιχτός συνομιλητής με πολύ καλές προθέσεις. Πριν από μερικές μέρες ήμουν επί δύο ώρες στο υπουργείο Ναυτιλίας, στο γραφείο του υπουργού και στο γραφείο του γενικού γραμματέα κ. Καλαματιανού. Εκεί τέθηκαν όλα τα θέματα ένα προς ένα με τους ειδικούς συμβούλους και με τους επιστημονικούς συνεργάτες του υπουργείου, ξεκινώντας από το θέμα των διακομιδών στο Κέντρο Υγείας Πρίνου, όπου υπάρχει το γνωστό πρόβλημα με το πλοίο επιφυλακής.

»Η πρότασή μας, την οποία επεξεργάζεται το υπουργείο, είναι να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα ώστε να προβλεφθεί υπέρβαση του ωραρίου, γιατί εκεί είναι το σημείο που “πατούν” οι εταιρίες και δε βάζουν πλοίο επιφυλακής όλες τις ημέρες. Ένα δεύτερο θέμα που θέσαμε είναι να μην απαξιωθεί η γραμμή του Πρίνου και η κάθε εταιρία που παίρνει δρομολόγια στην γραμμή της Κεραμωτής να υποχρεούται να εκτελεί και περισσότερα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου. Ο κ. Κουρουμπλής είναι σύμφωνος με όλα τα παραπάνω. Άμεσα λοιπόν θα προχωρήσει η διαδικασία, ούτως ώστε το συγκεκριμένο άρθρο να ενισχυθεί με ένα ΠΔ, το οποίο θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις στις ναυτιλιακές εταιρίες να βάζουν πλοίο επιφυλακής και περισσότερα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου», σημειώνει ο δήμαρχος Θάσου.