Tomicus piniperda: Ο μικρός «δαίμονας» που «τρώει» τα πεύκα της Θάσου!

Το έντομο εμφανίζεται μετά από ξηρασίες, δημιουργεί στοές κάτω από τον φλοιό, «νεκρώνει» τα νεύρα του φυτού και δεν μεταφέρονται οι χυμοί στο εσωτερικό

Ένας «απρόσκλητος» επισκέπτης προσβάλλει τους τελευταίους μήνες το δάσος της Θάσου και δη τα πεύκα στο βόρειο κομμάτι του νησιού. Πρόκειται για το έντομο tomicus piniperda, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, ένα έντομο που επιλέγει τα πεύκα τα οποία έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα λόγω παρατεταμένης ξηρασίας η οποία έπληξε τη Θάσο το 2016, προκαλώντας και τις μεγάλες πυρκαγιές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Το έντομο εισβάλλει στα πεύκα και τα ξεραίνει, ενώ η διάδοσή του από πεύκο σε πεύκο και δη την άνοιξη είναι πολύ εύκολη, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι εντονότερο εκεί που υπάρχει πυκνή βλάστηση. Στις φωτογραφίες το πρόβλημα είναι κάτι παραπάνω από εμφανές και διακρίνονται ξεκάθαρα τα πεύκα στον Λιμένα Θάσου που έχουν προσβληθεί από το έντομο.

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ με το που εντόπισε το πρόβλημα απευθύνθηκε αμέσως στη Διεύθυνση Δασών, ήτοι στο Δασαρχείο Θάσου, αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί. Στο πλαίσιο της 6ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2016 στο Ναύπλιο και μετά από πρόσκληση του ίδιου, βρέθηκαν στο νησί καθηγητές από το Τμήμα Δασολογίας του Πανεπιστημίου Rothenburg της Γερμανίας, όπου μαζί με συναδέρφους τους από το Τμήμα Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έκαναν αυτοψία στο δάσος του βόρειου τμήματος του νησιού, εντόπισαν τα πεύκα που έχουν πρόβλημα και ο δήμος Θάσου με τη σειρά του προχώρησε στη σήμανση των προσβεβλημένων δέντρων, τα οποία στη συνέχεια θα κοπούν και θα απομακρυνθούν.

Να σημειωθεί ότι ανάλογο πρόβλημα είχε παρατηρηθεί τη δεκαετία του 1990 και μάλιστα σε μεγαλύτερο κομμάτι δάσους, επίσης λόγω παρατεταμένης ξηρασίας.