SOS εκπέμπει το Φράγμα Μαριών στη Θάσο

Η Ανοιχτή Επιτροπή «Θάσος Νερό SOS», φορείς και κάτοικοι του νησιού καταθέτουν υπόμνημα στους αρμόδιους φορείς για την εκβάθυνση του Φράγματος το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον

Στις 23 Μαϊου 2017 κατατέθηκε στους αρμόδιους φορείς υπόμνημα της Ανοιχτής Επιτροπής «Θάσος Νερό SOS», φορέων και κατοίκων των Μαριών, των Λιμεναρίων και της Καλλιράχης Θάσου, που αφορά τη ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον εκβάθυνση του φράγματος Μαριών-Θάσου.

Διαβάστε αναλυτικά το υπόμνημα

Προς:

Μαρκόπουλο Θεόδωρο (αντιπεριφερειάρχη)
Καραβά Θωμά (τεχνική υπηρεσία)
Τεχνική υπηρεσία δήμου Θάσου

Θέμα: Εκβάθυνση Φράγματος Μαριών-Θάσου

Ζητάμε την άμεση εκβάθυνση του φράγματος, λόγω απόλυτης ανάγκης για άδρευση των ελαιοκτημάτων αγροτών από τρία χωριά (Μαριές-Λιμενάρια-Καλλιράχη). Με την ολοκληρωμένη εκβάθυνση οι παραγωγοί που ποτίζουν θα είναι περισσότεροι, το πότισμα πληρέστερο, άρα και τα έσοδα του δήμου περισσότερα, ώστε να αρκούν για τη σωστή συντήρηση του ως άνω έργου. Το εμβαδό των αρδευομένων ελαιοκτημάτων, βάσει επίσημης καταγραφής, είναι 4.500 στρέμματα και αφορά 231 ελαιοπαραγωγούς (κι όχι 1.000 στρέμματα όπως θέλουν κάποιοι να φανεί).

Το φράγμα που αρχικά κατασκευάστηκε αποκλειστικά για άδρευση, σήμερα εξυπηρετεί πολλαπλά τον πρωτογενή τομέα (ελαιοπαραγωγή-οπωροκηπευτικά-μελισσοκομία-κτηνοτροφία), είναι σημείο αναφοράς λόγω φυσικής ομορφιάς για κάθε επισκέπτη του νησιού, αποτελεί επίσης τον καταλληλότερο πυροσβεστικό θύλακα στην ευρύτερη περιοχή.

Το πρόφραγμα και το κυρίως φράγμα μαζί έχουν δυνατότητα να περιέχουν πάνω από 150.000 κυβικά μέτρα νερού. Αν το νερό είναι τόσο αρκεί για την άδρευση (αναγκαία άδρευση για το καλοκαίρι τουλάχιστον 2 φορές) των ελαιοκτημάτων και ταυτόχρονα επαρκεί για πυρόσβεση σε κάθε πυρκαγιά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε επίσης να μην αλλάξει η χρήση του φράγματος και η εκβάθυνση να είναι πλήρης και σύμφωνη με την αρχική μελέτη, ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο αγροτικός κόσμος της ευρύτερης περιοχής. Ζητάμε το νερό σε κάθε περίπτωση να είναι αρκετό για τις ανάγκες της πυρόσβεσης ώστε να γλυτώνουν από τις πυργκαγιές οι περιουσίες αγροτών, κτηνοτρόφων, αλλά και το παρακείμενο εξαιρετικό δάσος του νησιού που είναι πηγή ζωής και πόλος έλξης (στις πυρκαγιές το Σεπτέμβριο του 2016 είδαμε με σαφήνεια τι σημαίνει έλλειψη νερού…).

Προτείνουμε την άμεση έναρξη των εργασιών εκβάθυνσης (το καλοκαίρι είναι μπροστά μας). Τα φερτά υλικά να χρησιμοποιηθούν για λόγους ταχύτητας και οικονομίας στην εγγύς περιοχή. Στα 1.000-2.000 μέτρα υπάρχουν δύο ανενεργά εγκαταλελειμμένα λατομεία όπου αφ’ ενός θα αδειάζουν τα φερτά υλικά του φράγματος και αφετέρου να φορτώνονται οι μεγάλοι κυβόλιθοι που υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι στα λατομεία για να χρησιμεύσουν στην κατασκευή στηθαίων στο πρόφραγμα και στο κυρίως φράγμα. Έτσι η χωρητικότητα γίνεται μεγαλύτερη και το φράγμα ανθεκτικότερο. Δηλαδή χωρίς έξοδα και σπατάλη χρόνου, τα εγκεκριμένα ποσά να επαρκέσουν για την πλήρη αποκατάσταση του φράγματος.

Αποστέλλουμε συνημμένα

  • Κατάσταση ελαιοπαραγωγών (και από τα 3 χωριά)
  • Τεχνική μελέτη του έργου
  • Αποφάσεις της κοινότητας Μαριών και φορέων περιοχής

Υπογράφουν:

Πρόεδρος Μαριών
Κοινοτικοί σύμβουλοι
Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλλιράχης
Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Λιμεναρίων
Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Μακεδονίας-Θράκης
Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου
Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Αθανάσιος»
Αγροτικός Κτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου
Ανοιχτή Επιτροπή ΘΑΣΟΣ ΝΕΡΟ SOS
και 150 πολίτες της Θάσου.