Η Εκπαίδευση στη Θάσο προβιβάζεται με… άριστα, ωστόσο ο δήμαρχος Θάσου ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη

Η επέκταση και «αυτονόμηση» του ΕΠΑΛ από την Χρυσούπολη, η μοριοδότηση των εκπαιδευτικών και η προοπτική για ίδρυση τουριστικής σχολής

Μετά τον Σεπτέμβριο του 2017 άρχισε να μπαίνει λίγο πιο ψηλά ο πήχης σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στο παράρτημα του ΕΠΑΛ Χρυσούπολης στη Θάσο, το οποίο εγκαινίασε πρόσφατα ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ), ενώ δεν φαντάζει ουτοπία η δημιουργία νέων σχολών, ανάλογα με το ενδιαφέρον το οποίο θα επιδείξουν οι μαθητές του  νησιού. Ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ συζητάει την πιθανότητα να δημιουργηθεί μια τουριστική σχολή στη Θάσο, αφού διαθέτει τα κριτήρια γι’ αυτό, αλλά και το θέμα της μοριοδότησης των εκπαιδευτικών το οποίο λύνει το πρόβλημα μιας επταετίας.

«Ήταν πολύ σημαντικό ότι ήρθε και είδε από κοντά την κατάσταση ο ίδιος ο υπουργός. Είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον χώρο και τα διαθέσιμα στρέμματα για να αναπτυχθούν και άλλες μονάδες, κάτι που θα λάβουμε υπόψη μας και στη χάραξη του προγράμματος και βέβαια σ’ αυτό  που στοχεύουμε είναι να μπορούν να φιλοξενηθούν περισσότερες μονάδες, από τα εργαστήρια με τα οποία ξεκίνησε φέτος.

»Αυτό που συζητήσαμε με τον υπουργό, είναι πώς θα εκπαιδεύονται οι μαθητές των ΕΠΑΛ στην πραγματική αγορά εργασίας, όπως τις επιχειρηματικές μονάδες του νησιού ή τα τουριστικά επαγγέλματα ,αλλά και επιχειρήσεις του Πρωτογενούς Τομέα. Από όλα αυτά προκύπτει πως εμείς μπορούμε να υποστηρίξουμε με τις διαθέσιμες μονάδες και υποδομές και τον Πρωτογενής Τομέα και το κομμάτι του Τουρισμού. Είναι πολύ σημαντικό να συνδέεται ένα επαγγελματικό λύκειο με την αγορά. Στόχος είναι να αυτονομηθεί η μονάδα από τη Χρυσούπολη και είναι πρωτοποριακό ότι ο υπουργός έδωσε την λύση, γιατί δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως πέρασαν 7 χρόνια για να συμβεί αυτό για να αλλάξει κάτι με πολιτική ευθύνη και αλλαγή του νόμου», δηλώνει ο κ. Χατζηεμμενουήλ.

Προοπτική δημιουργίας τουριστικής σχολής στο νησί

Για ένα διάστημα «πάγωσε» το αίτημα μιας σχολής τουριστικών επαγγελμάτων. Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όμως, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και ως προς τον σχεδιασμό και δεν μπορεί να συσχετιστεί με τη Δευτεροβάθμια. «Δηλαδή ενώ ένα επαγγελματικό Λύκειο απευθύνεται στα παιδιά του τόπου, μια πανεπιστημιακή μονάδα δε συσχετίζεται με τον πληθυσμό του τόπου που θα την φιλοξενήσει. Αν το θεωρήσουμε έτσι η Θάσος έχει το 80% των κλινών του τόπου μας, όμως έχει πληθυσμό 15.000 και αυτό είναι το κριτήριο. Από την άλλη, διαθέτει πεντάστερα ξενοδοχεία που δεν τα διαθέτει η Καβάλα. Αν το θέμα δεν το δούμε πελατειακά, αλλά τοπικιστικά, θα μπορούσε να γίνει. Είναι κάτι που βάλαμε στο τραπέζι του διάλογου, όμως βλέπουμε πως δεν κινείται κάτι στον χώρο της Τριτοβάθμιας», σχολιάζει ο δήμαρχος Θάσου.

Μοριοδότηση εκπαιδευτικών

Ο κ. Μπαξεβανάκης είπε πως αυτό που θα λυθεί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς είναι ό,τι αφορά την μοριοδότηση της Θάσου. «Είναι κάτι που θα μας θεραπεύσει από το πρόβλημα όλων αυτών των χρόνων, στο να έρχεται ο δάσκαλος ή ο καθηγητής εδώ και όχι παίρνοντας την μετάθεσή του να πηγαίνει στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας γενικότερα. Επίσης, θα έχει το κίνητρο της μοριοδότησης, γιατί τα χωριά στην Θάσο έχουν υψηλή μοριοδότηση», σημειώνει ο κ. Χατζηεμμανουήλ.