Ο δήμος Θάσου «καθαρίζει» το δάσος

Επιχείρηση απομάκρυνσης των «άρρωστων» δέντρων, αλλά και των καμμένων στο δυτικό κομμάτι του νησιού-Σα να μην... πέρασε ποτέ η φωτιά από Θυμωνιά και Αρχάγγελο-Καθαρίστηκαν και οι αντιπυρικές ζώνες

Επιχείρηση «καθαρισμός δάσους» επιχειρεί εδώ και μήνες ο δήμος Θάσου, σε συνεργασία με το Δασαρχείο και τους αρμόδιους φορείς. Αρχικά απομακρύνθηκαν 3.500 και πλέον πεύκα τα οποία είχαν προσβληθεί από το έντομο tomicus piniperda, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, ένα έντομο το οποίο επιλέγει τα πεύκα τα οποία έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα και τα ξεραίνει, ενώ η διάδοσή του από πεύκο σε πεύκο και δη την άνοιξη είναι πολύ εύκολη (διαβάστε σχετικά εδώ).

Ο δήμος Θάσου και ο δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ συνεργάστηκαν με το Τμήμα Δασολογίας του Πανεπιστημίου Rothenburg της Γερμανίας και με το Τμήμα Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ώστε να δώσουν λύση στο πρόβλημα και να σώσουν το δάσος από τον απρόσκλητο «επισκέπτη», ειδικά στο βόρειο τμήμα του νησιού, κάτι το οποίο επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό, ενώ η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Αντίστοιχη επιχείρηση καθαρισμού επιχειρήθηκε και στο κομμάτι το οποίο είχε καεί από τη μεγάλη φωτιά του 2016, με τον δήμο Θάσου να απομακρύνει τα καμμένα δέντρα. Ειδικά, δε, στο δυτικό και νότιο κομμάτι, όπως στη Θυμωνιά και στον Αρχάγγελο, τα αποτελέσματα αυτής της επιχείρησης είναι κάτι παραπάνω από εμφανή, δίνοντας την αίσθηση ότι η φωτιά δεν πέρασε ποτέ από τα εν λόγω σημεία.

Παράλληλα, καθαρίστηκαν οι αντιπυρικές ζώνες, στο πλαίσιο των μέτρων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.