Θάσος Νερό SOS: Τα παράνομα λάστιχα άρδευσης είναι φιτίλια εξάπλωσης φωτιάς. Μαζέψτε τα … χθες!

Την αντιμετώπιση του φαινομένου των λάστιχων άρδευσης που υπάρχουν στο νησί και μπορούν σε περίπτωση πυρκαγιάς να επιτείνουν το πρόβλημα ζητάει από τον δήμο Θάσου ο σύλλογος του νησιού

Την άμεση κινητοποίηση του δήμου Θάσου προκειμένου να απομακρυνθούν τα λάστιχα άρδευσης, που όπως τονίζεται αποτελούν Πανελλήνια πρωτοτυπία, ζητάει ο σύλλογος Θάσος Νερό SOS μιας και όπως τα χαρακτηρίζει αποτελούν φιτίλια εξάπλωσης φωτιάς. Οι ανησυχίες που εκφράζει σε ότι αφορά την αντιπυρική προστασία του νησιού είναι πολλές γι’ αυτό και ζητούν να εκπονηθούν στρατηγικοί σχεδιασμοί αντιμετώπισης των καταστροφών, σχέδια εκκένωσης κ.α. Παράλληλα στην μακροσκελή ανακοίνωση του ο σύλλογος ζητάει και την απομάκρυνση κάθε ίχνους αμιάντου από τους δημόσιους χώρους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Θάσος Νερό SOS.

«Η απαράδεκτη διαχείριση του νερού στο νησί, διευκολύνει τις καταστροφικές πυρκαγιές»

«Στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών της  Αττικής, ένα τεράστιο ερώτημα πλανάται στο πολύπαθο από φωτιές νησί μας: είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια νέα πυρκαγιά;  Έχουμε μάθει από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν;  Έχουν γίνει στοιχειώδεις έστω κινήσεις για την προστασία των δασών μας;  Είναι η κατάσταση φέτος καλύτερη από πρόπερσι, που κάηκε το νησί; Ή μήπως οι αρμόδιοι ετοιμάζονται για άλλη μια φορά να ρίξουν τις ευθύνες στον Θεό;

Η Θάσος Νερό SOS έχει πολλές φορές τονίσει την απαράδεκτη διαχείριση του νερού στο νησί μας, που διευκολύνει τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Εδώ και δυο ολόκληρα χρόνια ακατάπαυστα καταγγέλλουμε πως παράνομα λάστιχα άρδευσης διατρέχουν τα δάση της Θάσου και γίνονται φιτίλια εξάπλωσης της φωτιάς. Τέτοια παράνομα λάστιχα δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα, είναι πρωτοτυπία του νησιού μας. Τα βάζουν αναγκαστικά ορισμένοι αγρότες για να ποτίσουν τη γη τους, επειδή οι αρμόδιοι δεν επισκευάζουν το δίκτυο. Δηλαδή η δημοτική αρχή, αντί να δίνει νερό για πότισμα σε όλους τους αγρότες, εδώ και χρόνια κάνει τα στραβά μάτια στους λίγους που παρανομούν. Έτσι μετακυλά το κόστος σ’ όσους πληρώνουν, υπονομεύει τη γεωργική παραγωγή, στήνει αντί για δίκτυο άρδευσης δίκτυο αιχμαλωσίας ψηφοφόρων, οδηγεί καλλιέργειες στην καταστροφή και αγρότες στην απόγνωση. Και διευκολύνει τις πυρκαγιές.

Εδώ και δυο ολόκληρα χρόνια, κάτοικοι, κοινοτικά συμβούλια, συνεταιρισμοί και η Θάσος Νερό SOS συγκεντρώνουμε υπογραφές για το πρόβλημα της άρδευσης της Νότιας Θάσου και υποβάλλουμε αιτήσεις και υπομνήματα στον αρμόδιο Δήμο Θάσου. Ενδεικτικά: 30 – 4- 2017 Αρ. Πρωτ. 7999, 7-8-2017 Αρ. Πρωτ. 2670, 10 – 8 – 2017 Αρ. Πρωτ. 11115, 15 – 11-2017 Αρ. Πρωτ. 16389, 15-11-17 Αρ. Πρωτ.16.382, 18-6-18 Αρ. Πρωτ.6.932.

Μάταια! Ο δήμος αδιαφορεί. Μάλιστα, στον κάμπο των Μαριών, παίρνει γεωτρήσεις άρδευσης και δίνει το νερό τους προς πόση στους ανυποψίαστους κατοίκους κι επισκέπτες, ενώ στις εκκλήσεις επισκευής και σύνδεσης άλλων πιο κατάλληλων γεωτρήσεων απαντά πως αυτές που χρησιμοποιούνται είναι ήδη επισκευασμένες!

Και το αποκορύφωμα: Το φράγμα των Μαριών, το σημαντικότερο αρδευτικό και αντιπυρικό έργο του νησιού, επισκευάζεται μόνο με τη συνεχή πίεση κατοίκων και της Θάσος Νερό SOS, χωρίς κανένα ενδιαφέρον από την πλευρά του δήμου.

Εμείς ανυποχώρητα αγωνιζόμαστε. Μετά από δικές μας πιέσεις και παράστασή μας στο περιφερειακό συμβούλιο, η Περιφέρεια δέχτηκε το αίτημα για επισκευή του δικτύου άρδευσης και του φράγματος, και υποσχέθηκε 300.000 ευρώ για πλήρη αποκατάσταση του φράγματος. Πράγματι, εκδόθηκε κονδύλι για την υλοποίησή της. Ωστόσο ο δήμος Θάσος αδιαφορεί μέχρι στιγμής,  με αποτέλεσμα  η υποδομή να μένει ρημαγμένη!  Αυτή την ώρα που διαβάζετε τούτη την ανακοίνωση, 20.000 ευρώ ανεξήγητα και απαράδεκτα περιμένουν να τα θυμηθεί ο δήμος για την επισκευή! Ενώ τα λάστιχα φιτίλια απειλούν να βάλουν φωτιά στο νησί.

Ίδια αδιαφορία στο ζήτημα του αμιάντου.  Ο αμίαντος είναι εξαιρετικά καρκινογόνος. Σύμφωνα με τον νόμο δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά, αλλά οπωσδήποτε ν’ απομακρύνεται άμεσα από παντού με ειδικά μέτρα ασφαλείας. Ειδικά από το δίκτυο ύδρευσης επιβαλλόταν να είχε αφαιρεθεί εδώ και δεκαετίες. Το νόμιμο όριο ασφαλείας είναι 0,00 και ούτε χιλιοστό περισσότερο. Από μόνη της η ύπαρξη αμίαντου είναι παράνομη κι εξαιρετικά επικίνδυνη. Ωστόσο τα αποτελέσματα, οι καρκίνοι δηλαδή, διαπιστώνονται αργά, όταν οι υπεύθυνοι του εγκλήματος έχουν κρυφτεί. Αν όμως ο αμίαντος βρεθεί σε χώρο πυρκαγιάς και σκορπιστούν στο περιβάλλον μικροϊνες του, τότε γίνεται πραγματική βόμβα καρκίνου. Όπως οι παλιοί σωλήνες ύδρευσης που έχουν αφεθεί ολόγυρα. Εμείς δυο ολόκληρα χρόνια ζητάμε από τους αρμόδιους να τις απομακρύνουν από τους δημόσιους χώρους. Παριστάνουν τους κουφούς. Δεν θα πάψουμε να το ζητάμε, ώσπου να το μάθει όλο το νησί.

Πώς να χαρακτηρίσεις μια δημοτική αρχή που, ενώ της ζητείται επίμονα, αρνείται ν’ απομακρύνει παράνομες εστίες πυρκαγιάς και καρκίνου; Πώς να εμπιστευτούμε ότι ο δήμος Θάσου παίρνει τα στοιχειώδη  μέτρα πρόληψης και προστασίας από ενδεχόμενη φωτιά; Πώς να πιστέψουμε ότι υπάρχουν στρατηγικός σχεδιασμός, σχέδιο εκκένωσης, σοβαρή πολιτική προστασία κλπ;

Ζητούμε από της Θασίτισες και τους Θασίτες να συστρατευτούν στο δίκαιο αγώνα μας. Και καλούμε για άλλη μια φορά τους αρμόδιους να εκπληρώσουν τα δίκαια αιτήματα ολόκληρου του νησιού. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι τέλους. Όλα αυτά έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια.
– Να ληφθούν χωρίς χρονοτριβή όλα τα στοιχειώδη  μέτρα πρόληψης πυρκαγιών και πυροπροστασίας.
– Να κοινοποιηθούν άμεσα ο στρατηγικός σχεδιασμός πρόληψης και πυροπροστασίας, και τα σχέδια εκκένωσης των οικισμών. Αν δεν υπάρχουν, να εκπονηθούν άμεσα.
– Ν’ απομακρυνθούν άμεσα από παντού τα εμπρηστικά λάστιχα-φιτίλια, και να εξασφαλιστεί νόμιμη και επαρκής άρδευση όλων των καλλιεργειών του νησιού. Νερό υπάρχει, χρήματα υπάρχουν, απλώς πολιτική βούληση χρειάζεται.
– Να επισκευαστούν άμεσα το δίκτυο άρδευσης και το φράγμα των Μαριών.
– Να συμπληρωθούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών! Είναι σκάνδαλο να ξοδεύονται δισεκατομμύρια για Φαντομ και για ΜΑΤ και να μην έχουμε σύγχρονα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τους πυροσβέστες που ο νόμος προβλέπει. Να μην καεί ξανά η Θάσος για να μείνουμε υπάκουοι στα μνημόνια!
– Να απομακρυνθεί από παντού, άμεσα και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, ο καρκινογόνος αμίαντος».