Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε μαζί: Επανέφεραν απ’ το παράθυρο το μοντέλο του δημάρχου – ηγεμόνα

Για ανατροπή της λαϊκής βούλησης και της απλή αναλογικής, που ακυρώνει την δυνατότητα συναινέσεων και συνεργασιών, κάνουν λόγο οι δημοτικοί σύμβουλοι Θάσου Δημήτρης Θεοδωρίδης και Γιάννης Παπαγεωργίου

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στο νέο νόμο που διέπει τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας σε ότι αφορά την διοίκηση τους, εκφράζουν με γραπτή τους ανακοίνωση οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε μαζί» Δημήτρης Θεοδωρίδης και Γιάννης Παπαγεωργίου. Ανάμεσα στα άλλα τονίζουν ότι με τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν ανατράπηκε μια βαθιά δημοκρατική τομή που ήταν η απλή αναλογική και ακυρώθηκε η δυνατότητα διαμορφώσεων συναινέσεων και συνεργασιών μεταξύ των παρατάξεων. Επισημαίνεται επίσης ότι επαναφέρεται το μοντέλου του δημάρχου – ηγεμόνα με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται και η λαϊκή βούληση που εκφράστηκε (και) στο δήμο Θάσου πριν από περίπου δύο μήνες.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης του δήμου Θάσου

«Το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ είναι επιστροφή  συνιστά μια αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση»

«Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή για το χώρο της αυτοδιοίκησης συνιστά μια αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση. Η κυβέρνηση επιχειρεί, κατά μεγάλο μέρος, να υπονομεύσει και να ανατρέψει μια βαθιά δημοκρατική τομή, την απλή αναλογική, θίγοντας το ανώτατο όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης, το Δημοτικό Συμβούλιο, με την ακύρωση της δυνατότητας διαμόρφωσης συναινέσεων και συνεργασιών μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων. Επαναφέρει από το παράθυρο το μοντέλο του δημάρχου ηγεμόνα, ένα μοντέλο που ουσιαστικά ακυρώνει το ρόλο δημοτικών και τοπικών συμβουλίων και τροφοδοτεί τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις. Η μονοκρατορία του δημάρχου επιτυγχάνεται, αφού δίδεται προκλητικά στην παράταξή του η πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, οι οποίες μάλιστα θα υπερισχύουν έναντι του δημοτικού συμβουλίου! Το γεγονός αυτό όπως και η εκλογή των προέδρων των τοπικών συμβουλίων αποτελούν ανατροπή και αλλοίωση της λαϊκής βούλησης, όπως αυτή εκφράστηκε πριν από 2 μόλις μήνες στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Έτσι, μπορούμε να ισχυριστούμε με βεβαιότητα ότι οι ΟΤΑ θα αποτελούν μέρος του συστήματος της κυβέρνησης που θρέφει την εκλογική της πελατεία. Για αυτόν το λόγο αλλάζει ο νόμος της αυτοδιοίκησης, όχι βέβαια στο σύνολό του, αλλά μόνο στα σημεία που είναι σημαντικά για το σύστημα, όπως στην Οικονομική Επιτροπή για παράδειγμα. Όλες οι προσλήψεις, οι αναθέσεις έργων, η δημιουργία φωτογραφικών διαγωνισμών και η αξιοποίηση του πλούτου του Δήμου αποφασίζονται από αυτήν την επιτροπή!

Ως Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε μαζί θέλουμε να δηλώσουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε οι συνθέσεις και η συναίνεση που αρνείται η κυβέρνηση στο χώρο της αυτοδιοίκησης να εφαρμοστούν στο Δήμο Θάσου και να αποτραπεί η εφαρμογή αυτή της παλαιοκομματικής, συντηρητικής αντιμεταρρύθμισης. Οι αξίες μας και οι δημοκρατικές μας αρχές αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αλλαγή που θίγει την βούληση των πολλών και εμείς είμαστε εδώ για την υπεράσπιση των πολλών. Αλλά και οι πολίτες της Θάσου θα είναι μαζί μας για να καταφέρουμε να στηρίξουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη, που δίνει φωνή και ρόλο στις τοπικές κοινότητες και συμφέρει στην κοινωνία του νησιού μας».