Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί: Οι προτάσεις της για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη Θάσο

Ανακοίνωση της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου με μέτρα που θα πρέπει να παρθούν από τη διοίκηση του Δήμου Θάσου

Τις δικές της προτάσεις προς τη διοίκηση του Δήμου Θάσου για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού καταθέτει η Δημοτική Θασιακή Κίνηση – Πάμε Μαζί. Με ανακοίνωση της τονίζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να προστατεύσει τη ζωή των δημοτών και να διαχειριστεί τις συνέπειες που θα έχει η κρίση στη λαϊκή οικογένεια και την τοπική οικονομία.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Δημοτικής Θασιακής Κίνησης – Πάμε Μαζί

«Να παρθούν μέτρα στήριξης των δημοτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων από το Δήμο Θάσου»

«Ως Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί δηλώνουμε ότι η πανδημία που ζούμε στις μέρες μας, υποχρεώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να προστατεύσει τη ζωή των δημοτών, αλλά εξίσου να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που θα έχει η κρίση αυτή στη λαϊκή οικογένεια και την τοπική οικονομία.

Γι’ αυτούς τους λόγους, καταθέτουμε τις προτάσεις μας που αφορούν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν άμεσα από το Δήμο Θάσου με τη συγκατάθεση και του Δημοτικού Συμβουλίου για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση.

  • Λήψη μέτρων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους του Δήμου, ούτως ώστε ο Δήμος να συνεχίσει να λειτουργεί στο πλαίσιο της απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες.
  • Διενέργεια απολυμάνσεων κοινόχρηστων χώρων, δημοτικών υποδομών και εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται από τους δημότες (δημοτικά κτίρια, απορριμματοφόρα, κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια, στάσεις λεωφορείων κλπ).
  • Ενίσχυση του προσωπικού της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, ώστε να εξυπηρετούνται όχι μόνο οι ηλικιωμένοι, αλλά και οι δημότες οι οποίοι έχουν άμεση και επείγουσα ανάγκη σε πρακτικά και καθημερινά θέματα διαβίωσης.
  • Αύξηση του προϋπολογισμού του Κοινωνικού Παντοπωλείου με σκοπό να διευρυνθεί ο αριθμός των δημοτών που λαμβάνουν βοήθεια.
  • Απαλλαγή των δημοτών από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.
  • Μείωση των τελών ύδρευσης και αναστολή διακοπής νερού από τη ΔΕΥΑΘ σε καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα.
  • Μείωση των τελών άρδευσης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
  • Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στο Δήμο Θάσου :

Α) Εξόφληση των υποχρεώσεων του Δήμου  προς τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Β) Αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο ( κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, κλπ).

Γ) Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για εργαζόμενους και επαγγελματίες που επηρεάστηκε η εργασία και το εισόδημά τους (απόλυση, αρνητική εργασιακή μεταβολή, κλειστό μαγαζί κλπ) από την πανδημία.

Δ) Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου και το τέλος παρεπιδημούντων για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

Ε) Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (καταστήματα, κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.).

  • Σχέδιο για τη στήριξη του τουρισμού με στοχευμένες παρεμβάσεις και
  • Προτεραιότητα στην ωρίμανση και εκτέλεση τεχνικών έργων με σκοπό την επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας πάνω στο νησί μας μετά το πέρας της πανδημίας.
  • Συστηματική προετοιμασία του Δήμου για την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Ως Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί, δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τη Διοίκηση του Δήμου στην προσπάθεια διαχείρισης και αντιμετώπισης αυτής της κρίσης προς όφελος των δημοτών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».