Συνταξιούχοι Ναυτικοί Καβάλας: Κραυγή αγωνίας για την πρωτοβάθμια υγεία στη Θάσο

Υπόμνημα του Σωματείου «Η Καβάλα» προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Υγείας

Υπόμνημα προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Υγείας, την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και τα Ναυτεργατικά Σωματεία καθώς και τα ΜΜΕ απέστειλε το Σωματείο Συνταξιούχων Ναυτικών «Η Καβάλα» περιγράφοντας τα ουκ ολίγα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο νησί της Θάσου. Το υπόμνημα που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Αλέξανδρο Λουβουλούδη και τον Γεν. Γραμματέα του Λάμπρο Λαμπρινίδη ζητείται από τους αρμόδιους φορείς να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό στο Κέντρο Υγείας του Πρίνου, να λειτουργήσει στο νησί μονάδα αιμοκάθαρσης και φαρμακείο του ΕΟΠΥ αλλά και να ανοίξει η γραμμή Καβάλα – Πρίνος που εκτός των άλλων εξυπηρετεί και τις διακομιδές των ασθενών προς το Νοσοκομείο της Καβάλας.

Ακολουθεί το υπόμνημα του σωματείου συνταξιούχων ναυτικών:

«Οι συνταξιούχοι όπως και όλοι ο εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, βρισκόμαστε στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων της αντιλαϊκής – αντεργατικής πολιτικής τους. Ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης αυτή η πολιτική πήρε τεράστιες διαστάσεις.

Το διάστημα αυτό έχουμε μια σειρά εξελίξεις στη χώρα μας και διεθνώς που οδηγούν σε επιτάχυνση μιας σειράς αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων με αφορμή την πανδημία. Είναι σαφές ότι η διαχείριση της πανδημίας σε όλα έγινε και γίνεται με κριτήριο τη διασφάλισης του συστήματος, τη στήριξη του κεφαλαίου, πράγμα που ζήσαμε και την περίοδο της κρίσης που πρόσφατα περάσαμε.

Τα συνθήματα και οι παρεμβάσεις μας βοήθησαν, δραστηριοποίησαν ένα κόσμο και αντέδρασε υποχρεώνοντας τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση να πάρουν μέτρα ενάντια στη διασπορά του ιού στο νησί της Θάσου όπως επίσης και στο Κέντρο Υγείας.

Όμως παρά τις διαβεβαιώσεις κρατικών φορέων και διοικητικών παραγόντων ότι το ΚΥ έχει υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, όλα αυτά παραμένουν κενό γράμμα όταν το ΚΥ δεν μπορεί να ανταποκριθεί ως δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όταν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, καθαρίστριες, υγειονομικό υλικό, μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζομένων, υλικοτεχνική υποδομή.

Δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι μπορεί να γίνει αν υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας και διασπορά του ιού στο νησί τώρα με τη χαλάρωση των μέτρων. Οι συνταξιούχοι ως ευάλωτη κοινωνική ομάδα, πέρα από τον  κορονοϊό, κινδυνεύουν και από τις υπόλοιπες ασθένειες και η πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι προβληματική όχι μόνο στη Θάσο αλλά και γενικότερα και αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σε ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές κλινικές εκτός νησιού, όσοι έχουν βέβαια να πληρώσουν.

Οι υποσχέσεις για μονάδα αιμοκάθαρσης στο νησί αλλά και δημιουργία φαρμακείου ΕΟΠΥ, αιτήματα χρόνων από το λαό του νησιού, όχι μόνο από τους συνταξιούχους, παραμένουν υποσχέσεις από τους αρμόδιους με αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς του νησιού να ταλαιπωρούνται με τα απαγορευτικά το χειμώνα, να ναυλώνουν καΐκια για να πηγαίνουν σε μονάδα αιμοκάθαρσης στην Καβάλα. Αλλά και οι υπόλοιποι ασθενείς με βαριές ασθένειες μπαίνουν σε απίστευτη ταλαιπωρία για να πηγαίνουν στο φαρμακείο του ΕΟΠΥ στην Καβάλα για να παίρνουν τα φάρμακά τους.

Το πρόβλημα αυτό μεγάλωσε με την διακοπή των δρομολογίων Πρίνου – Καβάλας εδώ και δύο μήνες με αποτέλεσμα να χρειάζεται ή να ναυλώνουν ταξί ή να πηγαίνουν με ΙΧ από Κεραμωτή στην Καβάλα. Όταν χρειάζεται διακομιδή ασθενούς στο νοσοκομείο Καβάλας ο ασθενής μπαίνει σε απίστευτη ταλαιπωρία για να κάνει τον «γύρο του θανάτου» με αποτέλεσμα να είναι πολλές φορές μοιραίος ο χρόνος των 2 ωρών που χρειάζεται ως ελάχιστος χρόνος για το νοσοκομείο Καβάλας.

Θέλουμε να τονίσουμε για ακόμη μια φορά ότι η γραμμή Πρίνου – Καβάλας έχει ειδικό βάρος στην απρόσκοπτη μετακίνηση των Θάσιων με την Καβάλα. Με δεδομένη την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών του νησιού λόγω των αναδιαρθρώσεων οι Θάσιοι υποχρεωνόμαστε να πηγαίνουμε για τα πάντα στην Καβάλα με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε απίστευτη ταλαιπωρία και μεγάλο κόστος χρημάτων.

Οι ναυτιλιακές εταιρίες με αφορμή την πανδημία και την ανοχή της κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης υλοποιούν το σχέδιό τους για κατάργηση της γραμμής Πρίνου – Καβάλας βάζοντας εμπόδια στην απρόσκοπτη μετακίνηση των κατοίκων στην Καβάλα.

Την ίδια στιγμή που έχουν απολύσει το 70% των ναυτεργατών, που ακόμα και το 800άρι δόθηκε τις τελευταίες μέρες και όχι σε όλους, η κυβέρνηση δίνει στους εφοπλιστές νέα προνόμια και ζεστό χρήμα χαρακτηρίζοντας άγονες όλες τις ακτοπλοϊκές και τις πορθμειακές γραμμές, με μειώσεις οργανικών συνθέσεων, ζεστό χρήμα από ευρωπαϊκούς πόρους και μέσω του μεταφορικού ισοδύναμου, ευεργετήματα με δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, μείωση μισθολογικού κόστους. Παρατείνει την ισχύ των πιστοποιητικών των πλοίων, δηλαδή θα μπορούν να ταξιδεύουν όλα τα πλοία με ληγμένα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. Έχουν μειωθεί τα Λιμενικά τέλη κατά 20% και υπάρχει έξτρα επιδότηση για τις ακτοπλοϊκές εταιρίες για τις συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας.

Απαιτούμε:

  • Να εξασφαλίσει το κράτος άμεσα το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό που να καλύπτει όλες τις ειδικότητες στο ΚΥ.
  • Άμεσα να λειτουργήσει μονάδα αιμοκάθαρσης και φαρμακείο του ΕΟΠΥ στο ΚΥ Πρίνου
  • Να γίνονται μαζικά τεστ στον πληθυσμό του νησιού, στους κάτοικους, τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες με ευθύνη του ΕΟΔΥ
  • Να ανοίξει άμεσα η γραμμή Πρίνου – Καβάλας με επάρκεια δρομολογίων
  • Να μην αυξηθούν τα πρωτόκολλα επιβατών, να παραμείνουν στο 50% με υποχρέωση των εταιριών να απολυμαίνουν τους χώρους επιβατών και του πληρώματος καθημερινά.
  • Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην υγεία σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Άμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων
  • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα των συνταξιούχων από τις άγριες περικοπές όλων των κυβερνήσεων στις συντάξεις».